Smažené,

Květákové bylinkové karbenátky s kukuřicí

16.2.20 ApiAstrum 1 Comments

Recept, který jsem dělala poprvé na podzim (na fotce jsou ještě naše domácí rajčata), jsem od té doby trochu doladila. Je to dobrota a trochu změna od hustých omáček a polévek, které teď v zimě u nás hodně "frčí" :) A proč ten květák jíst? Přečtěte si dále ;) Pohodovou neděli!


Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (betakaroten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C (46 mg/100 g). Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm i hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa a stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen.

Stejně jako ostatním druhům brukvovité zeleniny ani květáku nechybějí fytochemické antikarcinogeny, díky nimž lze květák využít při prevenci rakoviny.

Květák je výborný zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků, které usměrňují trávicí proces. Působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Díky tomu, že je lépe stravitelný než jiné brukvovité rostliny, doporučuje se lidem se žaludečními chorobami (gastritidou, vředy, dyspepsií). Jelikož reguluje průchodnost střev, lze jej použít jak při zácpě, tak průjmu a též při podráždění nebo zánětu tlustého střeva.

Spolu s mrkví a chřestem je květák vhodný pro pacienty po akutní gastritidě nebo gastroenteritidě (zánětu žaludku a tenkého střeva).

Díky nízkému obsahu sodíku a tuků a velkému množství draslíku květák pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit i lidé s hypertenzí či arteriosklerózou.

Přestože květák obsahuje minimum kalorií (25 kcal/100 g), vyvolává pocit sytosti. Vařený nebo připravený v páře je ideálním základem večeře pro každého, kdo chce zhubnout.

Květák je diuretikum a pročišťovač, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání (edémy) a odpadních látek metabolismu. Jeho konzumace se osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích spojených s chorobami ledvin a při ledvinových kamenech.

V posledních letech probíhají četné výzkumy, které zkoumají protirakovinné účinky květáku, brokolice, zelí a jiné druhy brukvovité zeleniny. Zjistilo se, že rozvoji rakoviny brání dva druhy fytochemikálií (sirné glykosidy a sloučeniny indolu), jichž brukvovitá zelenina obsahuje relativně velké množství. Tyto látky zpomalily tvorbu zhoubných nádorů u laboratorních zvířat, která byla předtím naočkována karcinogeny (např. benzpyrenem).

Konzumace květáku a příbuzné brukvovité zeleniny se doporučuje osobám se zvýšeným rizikem onemocnění zhoubným nádorem z jakýchkoliv příčin — např. výskyt v rodině či působení karcinogenních vlivů (záření, tabák, alkohol a jiné). Ten, komu již určitý typ rakoviny diagnostikovali a podstupuje nyní léčbu, by měl do svého každodenního jídelníčku zařadit některý druh brukvovité zeleniny, např. květák, brokolici, zelí nebo ředkev.
 https://www.magazinzdravi.cz/kvetak-20090121

1 květák
6 lžic kukuřice
2 lžičky provensálských bylinek
3 stroužky česneku
sůl, pepř
1 vejce
5 hrstí ovesných vloček
1 lžička kmínu
4 lžičky lahůdkového droždí

kukuřičná strouhanka
olej na smažení

brambory

Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. V osoloené vodě uvaříme, vodu (vývar) scedíme a použijeme třeba na polévku ;) Vychladlý květák rozmačkáme a smícháme s ostatními surovinami. Rukama tvarujeme karbanátky, které před smažením obalíme ve strouhance. Podáváme s bramborem (já udělala šťouchané s dýní) a čerstvou zeleninou dle sezony.

1 komentář:

  1. Zajímavý typ na karbenátky. Určitě je vyzkouším :-) . My jsme teď měli hodně cukety, tak jsem dělala pár krát cuketové karbenátky, občas jsem do nich přidala hermelín, nebo nivu, aby byly na chuť trochu jiné :-) . Od té doby ,co mám horkovzdušnou fritézu , tak se těmto jinak smaženým jídlům nevyhýbám, protože jsou taky zdravé :-) .

    OdpovědětVymazat