InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Milevské maškary se blíží. Anička Slováčková nechce ani letos chybět

MILEVSKO - Letošní milevské maškary to rozjedou s mottem Nejsme žádný dvojky! Inspirací bylo samozřejmě datum - tradiční masopustní průvod se uskuteční v sobotu 22. 2. 2020, ale patrioti to klidně mohou brát i tak, že určitě je čím se pochlubit. V roce 2016 si zdejší průvod připsal rekord počtem 1248 masek, tradice milevských maškar je zapsána do seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky - vedle například Jízdy králů, dudácké nebo loutkářské tradice. A k výčtu toho, co se povedlo, patří určitě i maškarní muzeum, kam loni zavítalo na 4200 návštěvníků. "Předpokládáme, že Milevšťáci do muzea půjdou jednou, dvakrát, takže odhadujeme, že to byli hlavně turisté. A máme takové signály i od hostinských v centru města, že se tu v létě pohybovalo dost turistů. To nás těší," říká předseda Maškarního sdružení Karel Procházka. A aby bylo Milevsko jako město maškar v povědomí, i letos vyrazila skupina masek lákat turisty na veletrh cestovního ruchu Regiontour do Brna a Holiday world v Praze.

 

Na programu letošního masopustu pracuje výbor Maškarního sdružení už půl roku. "Musím říct, že se začínáme potýkat s potřebou generační obměny. Uvítali bychom, aby se mezi nás zapojili noví lidé na pomoc s pořádáním nejen masopustu, ale i čarodějnic a pohádkového lesa. Třeba by přišli i s novými nápady," zve předseda sdružení Karel Procházka.

Nějaké posily se už objevily. Půjčovny masek v suterénu domu kultury se chopili frontman skupiny Fantom Jindra Müller s manželkou. "Napřed to tam pořádně uklidili, udělali v maskách pořádek a teď už každou středu od 17 do 18 a v sobotu od 10 do 11 hodin půjčují," dodává předseda maškarníků. Lidé si tak mohou přijít masky prohlédnout a třeba si něco do masopustního průvodu zamluvit. Půjčovna slouží také pro široké okolí, masky se tam půjčují i na venkovské maškarní bály. Masopustní čas je zkrátka v plném proudu.

A jedna důležitá zpráva na závěr. Herečka a zpěvačka Anička Slováčková vzala svou roli patronky milevských maškar opravdu vážně a Milevsko jí přirostlo k srdci. Navzdory nemoci, se kterou momentálně bojuje, nechce letošní milevské maškary vynechat a chystá se nejen do průvodu, ale vystupovat bude se svou skupinou Aura i na sobotní večerní zábavě v domě kultury.

-pr-

 

 

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace