Strach! Nosit roušky. Nepřibližovat se. Zoufalá situace lidí uvězněných na lodi stižené čínským koronavirem

16.02.2020 13:31

Na lodi Diamond Princess (Diamantová princezna), nacházející se v karanténě u břehů japonské Jokohamy, je aktuálně uvězněno více než 3700 cestujících, informovala CNN. S tím, že většímu riziku nákazy koronavirem je vystavena posádka plavidla, která není v karanténě ve svých kajutách, ale je nucena svépomocně situaci nějakým způsobem zvládnout.

Strach! Nosit roušky. Nepřibližovat se. Zoufalá situace lidí uvězněných na lodi stižené čínským koronavirem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Varování čínské sestry ohledně infekce koronavirem

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí
Vyhlídková loď v současnosti představuje největší ohnisko nákazy mimo pevninskou Čínu, a to v situaci, kdy se počet nakažených každým dnem zvyšuje. Jen v pondělí přibylo podle japonského ministra pro zdraví 40 nakažených. Nyní je podle katarské televize Al Jazeera na lodi nakažených novou formou koronaviru již 219 jednotlivců.

Ze sociálních sítí zatím zní slova o tom, jak moc je situace stresující pro posádku plavidla, sestávající se více než z poloviny z občanů Filipín. Posádka totiž musí bez kvalitních ochranných pomůcek (k dispozici má prý jen chirurgické roušky, které jsou samy o sobě proti nákaze neefektivní, a gumové rukavice) zajišťovat běžný provoz a rozdávat jídlo pasažérům, z nichž pravděpodobně mnozí jsou přenašeči nemoci.

„Posádka se cítí v nebezpečí a bezmocná,“ napsala na Facebook například Katherine Yu, snoubenka Paola, jednoho z členů posádky. Podle ženy je vystresovaná i celá její rodina. „Situace na lodi je stresuje a může oslabit jejich imunitní systém tak, že se vůči viru stanou zranitelnějšími,“ dodala. „Zoufale potřebujeme vaší pomoc. Prosím, nechte je se vrátit zpět k jejich rodinám a milovaným. Ulevilo by se nám, kdybyste je nechali jít domů,“ napsala. Paolo začal podle svého profilu na sociální síti Facebook na lodi pracovat v říjnu 2018. Na žádosti Al Jazeery o rozhovor zatím nereagoval.

Na internet přispěla i blízká dalšího z posádky, Elmera Magsaysaye, který na Diamond Princess pracoval jako kuchař, Filipínka Mary Grace Magsaysayová. „Zhoršuje se to,“ napsala podle médií na internet poté, co si přečetla zprávy o tom, jak nákaza na lodi postupuje. O situaci informoval i web televize CNN

Záběry z karantény na lodi Diamond Princess (Video: YouTube/Evening Standard)

Svědectví přímo z místa získala Al Jazeera od manželky dalšího z členů posádky, ovšem s tím, že nebude zveřejněno jméno dotyčné ženy. Žena novinářům vypověděla, že se o svého manžela bojí, jelikož měl blízko k pětici Filipínců, u kterých se virus potvrdil. V jiné zprávě pro Al Jazeeru žena uvedla, že od rejdařské společnosti provozující loď požadovala, aby jejímu muži umožnili palubu opustit. „Nezajímá mě, jestli přijde o práci. Nejdůležitější pro mě je, aby zůstal naživu,“ uvedla.

Podobné prosby se již ozvaly i směrem k filipínské vládě, skrze video člena posádky Binaye Kumara Sarkara a pětice jeho kolegů. „Prosím, zachraňte aspoň ty z nás, kteří jsou zdraví,“ uvedl Sarkara.

Podle specialisty na infekční nemoci, lékaře z indického města Chennai Dr. Abdula Ghafura, je však nejbezpečnějším způsobem, jak nemoc zvládnout – uvalit na cestující a na posádku uvnitř lodě právě karanténu. „I kdybyste je pustili z lodi, stejně budou zavření v jedné budově,“ vysvětlil lékař. Co se týče nárůstu počtu nemocných na lodi, Ghafur uvedl, že virus může být již několik dnů v inkubační době a mnoho pacientů tak teprve může začít vykazovat jeho příznaky.   

Diamond Princess je v karanténě u břehů Jokohamy od 6. února. Stalo se tak poté, co byl na nový čínský koronavirus pozitivně otestován osmdesátiletý muž, který se o několik dní dříve z lodi vylodil v Hongkongu. Předtím, než se nákaza rozšířila na posádku a na cestující, bylo wuchanským virem infikováno minimálně 10 lidí, informovala média. Všichni pacienti, kteří byli otestováni na virus pozitivně, byli převezeni z lodi a umístěni do karantény v japonských nemocnicích.

Ti, kteří na lodi zůstávají po dobu 14denní karantény, se mohou pohybovat mimo svou kabinu zcela volně. Musí ovšem povinně nosit chirurgické roušky a udržovat od ostatních pasažérů odstup alespoň 1,8 metru.  

Podle současných údajů je aktuálně evidováno globálně více než 64 tisíc nakažených novou formou wuchanského viru. Nemoci zatím podlehlo více než 1300 nakažených. K úplnému uzdravení dospělo přes 7000 pacientů. Skutečné číslo výskytu nemoci však bude pravděpodobně vyšší, jelikož statistiky zahrnují pouze hlášené případy lidí, kteří vyhledali lékařskou pomoc nebo byli hospitalizováni.

V uplynulém týdnu došlo i ke skokovému nárůstu případu ve chvíli, kdy Čína změnila metodiku svých výpočtů. Začala totiž do statistik nově započítávat i nemocné, u nichž nákazu nepotvrdily laboratorní testy. Naráz se tehdy objevilo takřka 15 tisíc pacientů. Světová zdravotnická organizace (WHO) Čínu za úpravu metodiky výpočtů pochválila.

Čínská vláda přitom v minulosti čelila kritice, že skutečná čísla mrtvých a nakažených tutlá či zamlžuje. Kuriozitou pak byly některé neověřené informace o údajném úniku skutečných počtů mrtvých a nakažených na sociální sítě, kterých si všiml portál Taiwannnews.com 5. února. Zdrojem spekulace byly uniklé snímky obrazovky z webu čínského internetového portálu Tencent, které se objevily na Twitteru.

1. února pozdě večer ukázala webová stránka Tencentu číslo potvrzených případů nakažených koronavirem přesahující 154 tisíc, píše Taiwannnews. V té době se jednalo o desetinásobek vládou udávané statistiky. Podezřelých na onemocnění koronavirem pak bylo na uniklých screenshotech webové stránky Tencentu 79.808, tedy čtyřikrát vyšší než oficiálně udávané údaje.

Záběry zobrazují údajnou scénu: čínská rodina je násilím přinucena do karantény (Video: YouTube/ VOA)

Vyšší byl i počet mrtvých na nemoc, které neověřený screenshot z Tencentu ukazoval, který činil 24.589, tedy mnohonásobně více než vládou udávaných 300 úmrtí. Později informace ze stránek Tencentu zmizela a uváděná čísla již korelovala s vládou udávanou statistikou.

Údajnému úniku, který mnozí označovali za hoax či fake news, se věnoval i britský list Daily Mail. Série screenshotů vytvořila podnět pro divoké konspirace a nařčení vůči Číně, že se snaží skutečný počet mrtvých a nemocných tutlat. Řada uživatelů internetu zase tvrdila, že fotografie byly zmanipulovány, píše. Na internetu se rovněž objevila spekulace týkající se krematorií ve Wu-chanu, podle níž ta jsou od začátku epidemie extrémně vytížena. Rovněž se podle médií jednalo o hoax.

Nová forma koronaviru byla poprvé rozpoznána 1. prosince 2019 v čínském městě Wu-chan. Poté, co 41 tamních lidí onemocnělo bez zjevné příčiny zápalem plic. Nemoc se původně přenesla na člověka ze zvířete, přičemž se spekuluje o tom, že by mohla pocházet z tamního ilegálního trhu s živými zvířaty. Rovněž se spekuluje o přenosu z netopýra, na hada a poté na člověka. Aktuálně je již u viru s označením COVID-19 potvrzen přenos mezi lidmi.

Lidé na palubě Diamond Princess jsou v karanténě a nesmí na pevninu (Video: Youtube/ CBC News, The National)

Inkubační doba nemoci trvá mezi dvěma a čtrnácti dny. Během té doby mohou být pacienti infekční, aniž by pociťovali jakékoliv příznaky. Příznaky nemoci zahrnují kašel, problémy s dýcháním, bolesti svalů a únavu.

V případě komplikací se pak u nemocných může rozvinout zápal plic, syndrom akutních dýchacích potíží, u určitého procenta pacientů (cca 2 procenta) pak může onemocnění končit smrtí. V současnosti neexistují na nemoc žádné vakcíny ani specifická léčba. Lékařská péče o pacienty se tak v současnosti soustřeďuje na léčbu symptomů a podporu životních funkcí.

Poté, co počet nakažených v čínském Wu-chanu (jedenáctimilionové město v čínské provincii Chu-pei) začal stoupat, uvalila čínská vláda na město karanténu a omezila pohyb osob. Virus se i přesto rozšířil nejen po čínském území ale i za hranice a v současnosti je již evidován různě po světě. Státy přijaly nejrůznější opatření a WHO vyhlásila stav nouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jok

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…