Jiřina Štěpničková: Vynikající herečka, ale i sportovkyně s tragickým osudem

Nejčastěji se o herečce Jiřině Štěpničkové (1912–1985) mluví v souvislosti s akcí Státní bezpečnosti, která ji v roce 1951 vlákala do pasti při pokusu o přechod našich státních hranic. Méně už se ale ví o tom, jaká byla v mládí, co a koho milovala.

Na rozdíl od dalších prvorepublikových hvězd typu Mandlové, Gollové či Vítové vyšla z obyčejných poměrů. Tatínek byl mistr ve Střešovické vozovně a pro dceřiny umělecké sklony neměl pochopení. Když tajně udělala zkoušky na konzervatoř, vyhodil ji z domova. Od raného mládí si musela všechno vybojovat sama a hodně jí v tom pomohl sport.

První láskou se stal Pešek

Její první velkou láskou se stal rovněž sportovně a pohybově nadaný Ladislav Pešek. Sblížili se na jevišti Národního divadla při zkoušení společných výstupů. Ve svých pamětech Tvář bez masky Pešek vypsal, v čem všem Jiřina vynikala: „Lyže, mistrovské kánoe na Vltavě, závodní tenis i kopaná – byla brankářkou v chlapeckém družstvu. Byla samozřejmě i nejlepší plavkyní a lyžařkou. Jediná z nás také dovedla se svou kánoí elegantně proplout propustí u Mánesa pod Jiráskovým mostem a »neudělat se«.“ Zároveň ho ale přitahovala i její posedlost komediantstvím. „Stejně jako já nebyla nikdy spokojená s tím, co udělala. Byla obdivuhodně sebekritická… Začali jsme filmovat, štvali jsme se z práce do práce, každý z nás si chtěl zachovat svou nezávislost,“ naznačil po letech, co mohlo být příčinou jejich rozchodu. Nikdy ji ale nepřestal obdivovat.

Venkovanky jí slušely

Snad proto, že neměla manýry klasické hvězdy, si ji filmaři vybírali do náročných rolí venkovských dívek, bojujících s osudem. Vše odstartovala Maryša, filmové drama natočené podle stejnojmenné hry bratří Mrštíků. Štěpničková v originálním slováckém kroji strávila prázdniny roku 1935 po boku Francka (Vladimíra Borského) a Vávry (Jaroslava Vojty) a od té doby už jí byly venkovanky souzeny. Maryšu si v životě zopakovala ještě mockrát i s ochotnickými divadly a kolega Jaroslav Vojta ji věrně doprovázel. Pouhý rok nato ji obsadil režisér Martin Frič do filmu Páter Vojtěch, který se odehrává na venkovském mlýně a Jiřina Štěpničková tu jako Frantina prožívá nešťastnou lásku k Vojtěchovi, jehož si zahrál tehdy největší idol filmových divaček Rolf Wanka. Jenže ten nakonec uposlechne přání své umírající matky a stane se knězem, a Frantina se provdá za jeho otce mlynáře (Jaroslava Marvana).

Fingovaný dopis od Čápa

Selskou krasavicí se stane i ve filmu Boží mlýny a prosté venkovské děvče – bláznivou Viktorku – si zahraje i v legendární Babičce. Ani tehdy její venkovská série nekončí a v roce 1944 dostane roli Hevy ve filmu Děvčica z Beskyd. Oba posledně jmenované snímky natočil režisér František Čáp, který patřil k hereččiným blízkým přátelům. Bohužel právě jeho jméno zneužila Státní bezpečnost, když poslala Štěpničkové fingovaný dopis, který ji zval na západ, kde pro ni měl údajně práci. Za svůj pokus o emigraci se ocitla na deset let ve vězení a o jejího malého synka Jiřího (herec Jiří Štěpnička, pozn. red.) se mezitím staral jeho otec grafik Jan Samec se svou manželkou Varvarou Petrovovou.

Pokud byste se chtěli Jiřině Štěpničkové poklonit, její hrob najdete na pražských Olšanských hřbitovech.

Blanka Kovaříková Foto archiv autorky


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.