Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  16.02.2020 14:24:48

Kde se ta inflace bere?

V tomto týdnu jsme se dozvěděli, že inflace se dokonce ocitla o 0,6 procentního bodu nad tolerančním pásmem ČNB. Pro řadu jedinců se přitom tento údaj jeví jako optimistický. Tímto tématem se zaobíraly dnes na počátku i Otázky Václava Moravce (s nadsázkou by se dalo říci, že ale méně než později osobě Jaroslava Foldyny). V první hodině se k němu vyjadřovali zástupci Pirátů, SPD a ČSSD, Olga Richterová, Radim Fiala a Jan Chvojka. O záležitosti se mluvilo z různých stran, ale tak nějak vlažně, bez emocí, více méně u vědomí, že kroky politiků při řešení předmětného problému nemají často potřebný efekt, jsou málo účinné, někdy i groteskní, jako naposledy u různých daních za pivo

Extrémní inflace je svízel třeba už pro zastánce důchodového spoření, když si promítnete co za čtyřicet let zůstane ze stokoruny vložené do systému, ale i pro současné spořivce, kdy úroky zdaleka nejsou schopny eliminovat ztráty způsobené inflací.

 Mrzuté je to však aktuálně zejména v oblasti enormního vzestupu cen potravin, tedy položky, která rodiny zajímá každodenně. Hlavy pomazané by se jakoby bály konstatovat, že je to způsobeno reakcí obchodníků na růst mezd. Když registrují, že mezi lidmi je najednou více peněz, proč je neodčerpat prostřednictvím zvýšení cen komodit? Hledá se hafo důvodů od počasí, přes pohyby na burze v Etiopii, až po neúrodu v Horních Kotěhulkách. Přitom si za mnohé můžeme my sami - spotřebitelé. Nedokážeme si rozmařile odepřít mnoho zbytných produktů s odůvodněním: "Co mám dělat, když je to potřeba?" Nic takového, jen si to přiznat! Pokud si spotřebitel nedokáže odepřít třeba okurku hadovku, zelený obal na vodu, za sto jeden kilogram, tak se nemůže divit, že brambory budou brzy stát stovky dvě.

Jinými slovy, neškodilo by mít na pamětí základní ekonomickou poučku kapitalismu od známého komentátora Ivana Hoffmana, která zní: "Obchodník vám prodá zboží za takovou cenu, kterou jste ochotni zaplatit".

Další informace a zajímavosti  zde, nejen z politiky, ale i z kultury, gastronomie a zejména cestování. Naposledy jsme připravovali šoulet a cestovali po Jižní Moravě, kde jsme si mimo jiné prohlédli kryt proti zbraním hromadného ničení budovaný od šedesátých let minulého staletí a v provozu byl ještě v současném tisíciletí.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688