Přední hollywoodští tvůrci se zasadili o to, aby doma v televizi filmy nevypadaly jako bláto

Přední hollywoodští tvůrci se zasadili o to, aby doma v televizi filmy nevypadaly jako bláto | Fandíme filmu
Koukat doma na film vyladěný tak, jak ho pro promítání zamýšleli jeho tvůrci? Sem s tím!

Asi všichni známe ten pocit, když si doma v televizi pustíme pořádný film, ale na obrazovce se odehrává cosi, co vypadá jako levná telenovela. Nabízí se otázka, k čemu kupovat modernější, větší a výkonnější televize, když se i přes nadupané zobrazovací schopnosti nakonec díváme na nepřirozeně plynoucí záběry mdlých barev a roztékajících se kontur?

Na tuto otázku hledá řešení spolek UHD Alliance, sdružující přední světové společnosti zabývající se zábavou, elektronikou a technologiemi. Snahou aliance je přinášet taková vylepšení, aby byl zážitek ze sledování Ultra HD obrazu maximální a do sezóny 2020 se rozhodli vyrazit s televizním produktem nazvaným Filmmaker Mode. Přinášejí ho v spolupráci se společnostmi Samsung, Philips, Kaleidescape a nadací Film Foundation, ve které od založení byli, a v současnosti stále jsou, mnozí ikoničtí režiséři.

Samotnou funkci jasně popsali právě tvůrci dopomáhající jejímu vzniku:

Christopher Nolan: „Moderní televize mají neobyčejné technologické možnosti a je důležité tyto nové technologie použít k zabezpečení toho, aby divák v domácnosti viděl naši práci tak přiblíženou k našemu původnímu tvůrčímu záměru, jak je to jen možné. Spoluprací s výrobci televizí, ‘Filmařský režim’ sjednocuje vstupy od filmařů do jednoduchých zákonitsotí pro dodržování snímkové frekvence, poměru stran, barvy a kontrastu a dekódoval je ve vlastním médiu, aby ho televize dokázala přečíst a náležitě zobrazit.“    

Martin Scorsese: „Většina lidí dnes sleduje filmy doma. S ‘Filmařským režimem‘ budou různá díla prezentována podle toho, jak je vytvořil a navrhl režisér. Filmařský mód je dlouho očekávanou a vítanou změnou.“

Podpora této funkce je hlášená i americkými cechy režisérů a kameramanů. Radují se z toho, že film, jakožto právoplatná umělecká forma, bude vhodně zobrazovaná nejen v kinech, ale také v domácnostech. Zajímavé nastavení se zalíbilo firmám jako LG Electronics nebo Panasonic, které ho začnou implementovat do svých zařízení. LG ho nabídne ve všech 4K a 8K televizích, představených v tomto roce a hodlají ho agresivně promovat. Panasonic režim zabuduje do nastavení všech nových zařízení série OLED HD 2000 a bude postupně přidávat další. Z režisérských osobností se k funkci přiklánějí také James Cameron, Rian Johnson, J.J. Abrams nebo M. Night Shyamalan. Jejich přímluvu za tuto vychytávku a názory mnohých dalších známých režisérů si můžete poslechnout v prvním videu přiloženém pod článkem.

Druhé video je reportáž z veletrhu CES 2020, kde o inteligentní funkci podrobněji mluví Mike Fidler, prezident UHD Alliance. Zjistíte víc o tom, jak filtry používané v obrazovkách (vyhlazování pohybu, vyostřování hran,...) úplně mění zamýšlený charakter původního filmového díla, jak filmaři (a UHD Alliance) spolu s novou funkcí chtějí usnadnit uživatelům nastavování obrazu bez nutnosti laborovat někde v hloubkách menu anebo třeba to, že přesně pro potřeby konkrétního filmu se režim automaticky nastaví pomocí malého balíčku metadat přenesených do přijímače spolu s filmem. 

Zdroje: Variety 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest