Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Teplo lyžaře o víkendu neodradilo. Sněhu je na českých horách dost, místy až metr

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Martin Veselý, MAFRA

Praha - Oteplení zatím lyžaře v Česku od návštěv skiareálů neodradilo, sněhu na sjezdovkách je ještě dost. V teple sice odtává přírodní sníh, ale technický sníh z umělého zasněžování ještě podle provozovatelů středisek drží. Třeba v Krkonoších a Jeseníkách je stále místy i metr sněhu, ačkoli na řadě míst je sníh mokrý či zmrzlý. Vyplývá to z informací od provozovatelů skiareálů.
  17:14

Stovky lidí zahájily lyžařskou sezónu v Česku. Přírodního sněhu je minimum

Návštěvnost nyní sice oproti minulému týdnu podle části středisek klesla, ale i tak si ji areály pochvalují. Ředitel krkonošského střediska v Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák řekl, že předpoklady pro lyžování jsou nyní pořád vzhledem k letošním obecně horším sněhovým podmínkám perfektní. Do střediska dorazily tisícovky lyžařů. Ve Špindlerově Mlýně bylo v sobotu i v neděli na svazích kolem 6500 lyžařů, řekl vedoucí střediska René Hroneš. V provozu je tam 22 kilometrů sjezdovek a na svazích je až 70 centimetrů sněhu. SkiResort Černá hora-Pec má místy přes metr sněhu a v provozu je 43 kilometrů sjezdovek. Dobré podmínky jsou i pro běžkaře.

Tisíce návštěvníků o víkendu napočítali také provozovatelé areálů Ještěd v Liberci nebo Ski Bižu v Jizerských horách. V areálech Ski Bižu, které provozuje střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a Maliníku v Bedřichově, bylo přes víkend dohromady okolo 8000 lidí.

Na Šumavě lyžovalo třeba ve středisku Zadov o víkendu přes 2600 lidí a v areálu Lipno okolo 2000. Na Lipně podle provozovatelů areálu odtál přírodní sníh, ale v provozu je stále asi polovina z celkových 13,4 kilometru sjezdovek. Na Špičáku, kde v průměru zůstává i po oteplení asi 30 centimetrů technického sněhu, bylo v sobotu kolem 1300 lidí a v neděli 1200. Horší podmínky jsou ale kvůli tání přírodního sněhu pro běžecké lyžování.

Na krušnohorském Klínovci se o víkendu podle skiareálů lyžovalo naplno. Zasněženo a upraveno je přes 24 kilometrů sjezdovek všech obtížností. Tři sjezdovky a všechny lanovky byly v provozu i na Plešivci, v okolí Božího Daru funguje areál Novako či Potůčky. Tři sjezdovky nabízí i Bublava. Na vrcholech Krušných hor jsou upraveny také hlavní běžecké trasy.

Třeba ve středočeských areálech byla ale o víkendu spíše podprůměrná návštěvnost. Provozovatel areálu v Kvasejovicích Petr Kroužil řekl, že pokud dorazí očekávaná obleva, bude možná muset být areál dočasně uzavřen. I na Vysočině návštěvnost podle vlekařů poznamenalo oteplení. Například na Šacberku u Jihlavy se vystřídalo za víkend jen několik stovek lyžařů.

Na sjezdovky se o víkendu vydaly tisíce lidí. Skiareály hlásí ideální podmínky

Lepší byla situace v Jeseníkách. Za lyžováním tam vyrazily o víkendu tisíce lidí. Řada jich přijela i kvůli tomu, že v nadcházejícím týdnu mají někteří školáci jarní prázdniny. Třeba Ski aréna Karlov má na sjezdovkách asi 60 centimetrů sněhu a v provozu je celé středisko. Areál V Petříkově má také až 60 centimetrů sněhu a dobré podmínky hlásí i Červenohorské sedlo.

Lyžařské areály v Beskydech lákaly návštěvníky především v sobotu. Například středisko Ski Bílá mělo v sobotu asi 1500 návštěvníků a v neděli kolem tisícovky. Areál stále zůstává v plném provozu, na sjezdovkách leží do 50 centimetrů převážně technického sněhu. Ski centrum Kohútka má na svazích v průměru 40 centimetrů sněhu a dobré sněhové podmínky má podle provozovatele také areál Razula.

Autor: