Hlavní obsah

Žumpa vydává svědectví o životě ve středověku

Právo, pch

Nález středověké odpadní jímky udělal velkou radost archeologům, kteří dělají předvoj stavebním dělníkům při opravách dvou historických domů v centru Jihlavy.

Foto: Jana Pechová, Právo

Šimon Kochan ukazuje nejčerstvější objevy, vlevo trojboký pohár.

Článek

Dávná „žumpa“ už vydala zachovalý trojboký pohár a cenné skleněné střepy, minimálně pár desítek centimetrů do hloubky ale představuje pro odborníky naději na další objevy.

Jak uvedl archeolog Šimon Kochan, odpadní jímky, v reáliích jihlavského centra umisťované na konci zužujícího se dvorního traktu středověkých domů, jsou z hlediska historie zlatým dolem. Vyjma odpadu v nich totiž končila řada věcí, kterých se lidi zbavovali. Díky vysoké hladině spodní vody, která vedla k zakonzervování obsahu, je tak dnes možné na takových místech nalézat nejen předměty. Laboratorní zkoumání vzorků napoví i to, co lidé jedli či jakými nemocemi trpěli.

U jímky, kterou archeologové objevili v místě budoucího menšího vjezdu do dvora domů U Mincovny 8 a 6, je navíc zachována výdřeva, jejíž dendrochronologické zkoumání pomůže s přesnou datací.

„Ještě nejsme na dně, čekáme další nálezy,“ uvedl archeolog s tím, že v této chvíli se dostali do hloubky asi 1,2 metru od úrovně středověkého terénu, takže ještě asi o 70 cm níž by se mohli dostat, než kutání zarazí statik. Hrnek s uchem a hubicí z pálené keramiky nazývaný trojbokým pohárem pochází dle prvního odhadu ze 14. století, nalezeny ale byly i střepy středověkého skla, svědčící o tom, že v domě bydlela zámožná rodina.

Reklama

Výběr článků

Načítám