Česko lámalo teplotní rekordy. Bylo téměř 20 stupňů

Na pětině meteorologických stanic v Česku měřících déle než 30 let dnes padly teplotní rekordy. Nejvyšší byla teplota v Klatovech, a to 18,2 stupně Celsia. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Rekord pro dnešní den padl třeba i v Českých Budějovicích na stanici v části Rožnov, která funguje už 136 let. Naměřeno tam bylo 17,2 stupně.

Do České republiky se podle meteorologů dostával teplý vzduch od jihozápadu a dál se oteploval při překonávání Šumavy. "Nejvyšší zaznamenané teploty tak byly dosahovány v Plzeňském, Jihočeském a částečně i Středočeském kraji, kde maxima vystupovala v průměru na 13 až 17 stupňů Celsia," sdělil Josef Hanzlík z ČHMÚ.

Překonávány byly dnes dosavadní rekordy pro 16. únor naměřené většinou v roce 1998, nebo loni. Třeba právě původní rekord ze stanice v Klatovech, která měří údaje už 106 let, pocházel z roku 1998. Dnešní teplota ho překonala o více než čtyři stupně.

Dnešní rekord z Českých Budějovic o hodnotě 17,2 stupně zase překonal o 1,3 stupně původní maximum zaznamenané loni. Na jihu Čech bylo dnes ale nejtepleji v Křemži na Českokrumlovsku, kde se odpoledne hodnota zastavila na 17,7 stupně. Jedná se o novou měřicí stanici, řekl ČTK František Vavruška z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Mimořádné teplo se dnes nevyhnulo ani horským oblastem. Třeba na šumavské stanici Kvilda-Perla v nadmořské výšce nad 1000 metrů nad mořem, která patří kvůli poloze v mrazové kotlině spíše k chladnějším místům, rtuť vystoupala až na 14,6 stupně nad nulou.

Teplo vydrží na jihozápadě Česka i v noci. "Vlivem větru a pokračujícímu přílivu teplého vzduchu bude dnešní noc nebývale teplá, zejména na jihozápadě území, kde by se minimální teploty měly pohybovat mezi 15 a deseti stupni," uvedl Hanzlík.

Také v pondělí pak v části republiky rtuť vystoupá přes den na deset až 15 stupňů. "Již několikátou teplou epizodu této zimy ukončí zítra (v pondělí) studená fronta, která vstoupí na západ našeho území v ranních hodinách a líně se bude posouvat v průběhu dne směrem k jihovýchodu. Další teplá epizoda je předpokládána opět na závěr příštího týdne," doplnil Hanzlík.

Související

Více souvisejících

Počasí Teplotní rekordy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 23 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 51 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy