Test vín odrůdy Pálava: Pobaví i bez vysokého cukru

Nový rok redakčních testů jsme v lednu zahájili zatím nepříliš prozkoumaným sortimentem vín z odrůdy Pálava s nižšími zbytkovými cukry. Za hranici jsme zvolili bývalý limit pro polosuchá vína, tedy cukry do 12 gramů. Sami jsme byli překvapeni, že v tuzemsku už se takových vín dá najít slušné množství, a příjemná byla také rozmanitost stylů. O stupně vítězů se podělily tři moravské podoblasti, přičemž ta nejlepší Pálava vyrostla na dohled od pálavských kopců.

Vína z lednového testu

Ani zcela suché, ani sladké a ze tří podoblastí

V omezení obsahu cukru jsme mohli být i radikálnější. Degustace by se určitě dala poskládat i z vín do deseti gramů, jak naše testy většinou bývají. Přesto jsme tentokrát nešli úplně do sucha, protože spotřebitelé jsou zvyklí spíše na její sladší podoby. Zařazená vína se tak vešla do rozmezí 5,9–11,8 gramů zbytkového cukru.

Ačkoliv by asi spousta vínomilců předpokládala převahu vzorků z Mikulovska, prim tentokrát hrálo Velkopavlovicko se šesti víny. Mikulovsko následovalo se třemi a Slovácko s jedním vzorkem. Stejně výrazná převaha byla v ročnících, a to na straně sedmnáctek, které byly doplněny třemi osmnáctkami a jedním starším vínem z ročníku 2015.

Zcela naslepo a se složitější tabulkou

Šest vínomilců, kteří se odhodlali k účasti na degustaci, dostávalo vína k ochutnání zcela naslepo, jedinou sdělenou informací byl ročník sklizně. Lahve jsme otevřeli zhruba hodinu a půl před začátkem degustace, kdy jsme zároveň stanovili jejich pořadí. Vína jsme servírovali vychlazená na zhruba 12 stupňů do sklenic Stölzle Experience.

Bodové hodnocení bylo tentokrát složitější, jelikož poprvé u tichých vín jsme použili klasickou nezjednodušenou stobodovou tabulku. Vzhledem k menšímu počtu degustátorů se žádný z výsledků neškrtal a finální průměr vzešel ze standardního součtu všech bodů. Poznámky degustátorů jsme shrnuli do popisu uvedeného u jednotlivých vín. Ten místy doplňuje můj osobní komentář a informace o dosažených výsledcích v některých profesionálních soutěžích či publikacích.

Seznam vzorků dle pořadí při degustaci

Pálava 2017 pozdní sběr, Pavel Binder
Pálava 2017 pozdní sběr, Vinařství Pavlica
Pálava 2018 zemské víno, Pavel Lukeš
Pálava 2017 VOC Mikulov, Sonberk • vítěz degustace
Pálava 2017 výběr z hroznů, Richard Tichý 3. místo degustace
Pálava 2018 pozdní sběr, Vinařství Šabata
Pálava 2017 výběr z hroznů, Moravíno Valtice
Pálava 2018 pozdní sběr, Vican rodinné vinařství
Pálava 2017 zemské víno, Vinařství Václav
Pálava 2015 výběr z hroznů, Vinařství Syfany 2. místo degustace

Velmi netradičně jsme na úvod degustace jako kalibrační vzorek zvolili víno, které by bylo mezi soutěžními vzorky jedním z potenciálních favoritů. Chtěli jsme tím demonstrovat, že při slepé degustaci musí být porotci opravdu při každém vzorku velmi ostražití, protože nejlepší vzorky mohou přijít i na samotném začátku degustace. Nultý vzorek byl zároveň tím nejsušším. Pálava z řady Terroir od Vinařství Volařík ročníku 2018 u nich nakonec uspěla. S průměrem 86,5 bodu by se v soutěžním poli umístila na bronzové příčce.

Pálava 2017 Pavel Binder

Pálava 2017 pozdní sběr, Pavel Binder

Na začátek soutěžní sekce jsme zařadili trojici lehkých Pálav z Velkopavlovicka. Rakvický Pavel Binder ji má s biocertifikací a byl s ní úspěšný na soutěžích v Americe.

Ve vůni se prolínaly tóny květinové – porotci jmenovali muškát, růži nebo bílé květy – s ovocností postavenou zejména na citrusech a peckovinách. Chuť hodnotili jako příjemně vyváženou s jemnou kořenitostí a grepovou hořčinkou v dochuti.

Binderova Pálava to měla po Volaříkovi hodně složité. I bodový rozptyl hodnocení byl celkem značný. Zatímco jedna část porotců poukazovala na méně výraznou a kratší chuť, druhá oceňovala harmonii a vysokou pitelnost. Průměr nakonec skončil těsně pod 83 body, což je téměř přesně o bod méně, než obdržela loni v nominačním kole Národní soutěže vín (83,67).

Pálava 2017 Pavlica

Pálava 2017 pozdní sběr, Vinařství Pavlica

Zaječské vinařství Pavlica patří k vinařstvím, která se na Pálavu hodně zaměřují. Tu lehčí, řady Lush pod šroubovým uzávěrem se snaží dělat v sušší variantě. V ročníku 2017 ale i ona měla přes 11 gramů cukru, přesto jsme ji zařadili už na začátek degustace.

Od prvního vzorku mírně nižší barva, zato výraznější, těžší a nasládlejší vůně. Někteří ji charakterizovali také jako mírně nazrálou, květinovou se stopami jablečné slupky, křížal a nektaru s trochu výraznějším alkoholem. Nasládlá chuť trochu postrádala kořenitost, naopak se objevily projevy minerality.

Bodový rozptyl zde byl trochu menší a výsledek podobný předchozímu vzorku, tady skončil na rovných 83 bodech. V roce 2018 v Národní soutěži vín toto víno zabodovalo výrazně lépe, když s 85,33 body mezi Pálavami zvítězilo. Zdálo se nám ale, že od té doby poněkud ztratilo na těle a dochuti, i když dobře pitelné je stále.

Pálava 2018 Pavel Lukeš

Pálava 2018 zemské víno, Pavel Lukeš

V listopadu nás tato Pálava oslovila na otevřených sklepech v Rakvicích. I první lahev konzumovaná ještě týž měsíc doma nás navnadila, jak si povede ve srovnání s mnohem známějšími vinařstvími.

Už vůně ale naznačila, že víno není v kondici. Začínala květinově, následně se ale objevily lékárenské tóny, tinktura a také náznaky lepidla. Potvrdila to i rozpadlá sladkokyselá chuť, která měla překvapivě delší a příjemný závěr s jemnou tříslovinou a slaností. Ty naznačovaly, že původně nešlo o špatné víno.

Toto víno se pochopitelně nevyšplhalo ani na 80 bodů. Těžko soudit, zda špatný vývoj proběhl jen v této jedné lahvi, nebo to už má víno zcela „za sebou". Každopádně takové případy mohou v degustacích i při běžné konzumaci vína nastat, protože i přes snahu o důkladný výběr jsou procesy ve vínech neovlivnitelné.

Pálava 2017 Sonberk

Pálava 2017 VOC Mikulov, Sonberk

Dalším vínem jsme sice klesli skoro o polovinu v obsahu cukru, zato stoupli na ceně a prestiži. Pálava od Sonberku samozřejmě nemohla chybět, právě Sonberk má totiž velkou zásluhu na popularizaci suché podoby této odrůdy a sbírá s ní významné body.

Zajímavý první dojem z vůně rezonoval v poznámkách porotců, kde se zmiňovali o krémovosti a mineralitě. Tradičnější pak byly tóny růže, šípkového čaje, kvetoucích keřů a bylin s jemným dotekem dřeva. Chuť popisovali jako plnou a propracovanou, dokonce i „velkou", dlouhou a minerální.

V bodování byl jen minimální rozptyl a čtyři porotci se shodli, že šlo o nejlepší Pálavu degustačního testu. To nakonec potvrdil i průměr, který skončil těsně pod 88 body. Už trochu starším výsledkem ke srovnání je 86,33 bodů z Národní soutěže roku 2018, čerstvějších je 90 bodů od „Průvodce" (Nejlepší vína ČR) 2019–2020.

Pálava 2017 Richard Tichý

Pálava 2017 výběr z hroznů, Richard Tichý

Tři vína za sebou byla ze „sbírky" stříbrného Salonu vín, i když v jiných letech. Víno od Richarda Tichého v něm figurovalo loni. Zároveň to byl jediný zástupce Slovácka v degustaci.

Krásná viskozita a hutná vůně se stopami vyššího alkoholu odhalily vysokou vyzrálost hroznů. Degustátoři často zmiňovali medovost a až botrytický nádech kombinovaný s kůrou citrusů a marmeládou. Zaznamenali i lehce nazrálý tón staršího rýňáku, který charakterizovali jako „rozřezaný tenisák". V chuti plné grepu či pomela je překvapila šťavnatost a mineralita, příjemná byla dlouhá dochuť.

Až na jednoho porotce se všichni ve známkách prakticky shodli, víno hodnotili jako zajímavé a výsledkově jej posunuli na třetí místo degustace. Bodově skončil lehce výše než dosavadní výsledky v předloňském podoblastním kole NS vín (85 bodů) nebo Průvodci 2018–2019 (84 bodů). Zatím se dá říci, že stárnutí tomuto vínu sluší.

Pálava 2018 Šabata

Pálava 2018 pozdní sběr, Vinařství Šabata

To Pálava od Šabatů má stříbrnou medaili Salonu vín letos. Zaujala nás už jako mladá v květnu na otevřených sklepech, kde jsme se až trochu styděli, že nám nejvíce chutná právě Pálava spolu se Savilonem. Savilon nakonec skončil v Salonu vín se zlatou medailí, přičemž Pálava musela vzít zavděk tou stříbrnou.

Víno se projevilo velmi expresivní aromatikou, zřetelněji než květinové tóny porotci zaznamenávali tropické ovoce či broskvový kompot, ale i závan minerálu. Ačkoliv byla chuť ovocná, nasládlá a šťavnatá, pociťovali v ní i příjemnou slanost.

Velmi nízký rozptyl známek poslal toto víno do „středu pole". Některým neseděla přílišná „navoněnost", i když chuť u nich už obstála. Celkový průměr 84 bodů je spíše za očekáváním. Ostatně loni na soutěžích si povětšinou vedlo lépe – 85,67 na Grand Prix Vinex, 86 v Králi vín, 86,67 Vinař roku a dokonce 87 v nominační soutěži. Na začátku roku ale naproti tomu jen 82 bodů na Valtických vinných trzích.

Pálava 2017 Moravíno

Pálava 2017 výběr z hroznů, Moravíno

Zpět k předchozímu ročníku Salonu vín s o rok starším vínem. Bylo vystaveno i ve valtické expozici a při ochutnání na místě nás příliš nezaujalo. O zařazení do degustace si řekla až jiná lahev, kterou jsme ochutnávali při výběru.

Zaujme vyšší barvou a skvělou viskozitou. Vůně byla popsána jako těžká, výrazně kořenitě květinová (růže) s medovým akcentem, ale i citrusovou kůrou. Jde lehce cítit vyšší alkohol, stejně jako ve výrazně kořenité a minerální chuti.

Všichni se shodli, že tohoto vína se příliš vypít nedá. Kvůli alkoholu je opravdu těžké a k tomuto pocitu přispívá i kořenitá tramínová aromatika. To nemusí svědčit každému konzumentovi a víno působí poněkud disharmonicky. Průměr se ustálil na 86 bodech, což je výrazně níže než výsledky loňských soutěží. Tam totiž tato Pálava excelovala. Už na Valtických vinných trzích to bylo za 88 bodů, v podoblasti pak dokonce 90,33.

Pálava 2018 Vican

Pálava 2018 pozdní sběr, Vican rodinné vinařství

Víno aktuálního držitele titulu Vinařství roku jsme vybírali ještě před vyhlášením výsledků této soutěže. S jeho Pálavami ale máme dlouhodobě dobré zkušenosti a dokonce známý someliér Lukáš Přibyl v mainstreamovém tisku tu zdejší doporučoval.

Už vůni bychom mohli označit za „slinosbíhavou". Je šťavnatá, porotcům připomněla muškát s drobnými květy, citrusy a bylinkami. Velmi příjemná kyselinka v chuti jen tak tak stíhá vyššímu obsahu cukru, který je citelnější, a dochuť s jemnou grepovou hořčinkou patří k těm kratším.

Pro milovníky nasládlých vín jasná volba a pěkně šťavnaté pití na celý večer, kdy ve vás může snadno zmizet celá lahev. Pro naše degustátory byla ale přece jen trochu nevyvážená a vínu chyběla vážnost. Proto dosáhlo „jen" na 84 bodů. Dobře jsme se tím trefili do jeho výsledků v soutěžích – na Festwine i v Národní soutěži vín si zapsalo 84,33 bodů.

Pálava 2017 Vinařství Václav

Pálava 2017 zemské víno, Vinařství Václav

Hustopečské vinařství Václav z ročníku 2017 vyprodukovalo Pálavy rovnou ve třech řadách. My jsme na degustaci zařadili tu „střední", pojmenovanou prostě Václav, která by měla být kompromisem mezi jednodušší Classic a na dřevě vyzrávající Terroir.

Velmi netradiční vůně prozrazovala delší ležení na kvasnicích, zazněly i úvahy o spontánním kvašení v dřevěném sudu (stránky vinařství ale uvádí použití pouze nerezových nádob). Zajímavá krémovost se podle hodnotitelů snoubila s ovocem (černý rybíz, citrusy), ale i květinami. Krémovost se výrazně projevovala i v chuti, kde v dlouhé dochuti dávala dojem až karamelu.

Hodnocení zde nebylo vůbec jednoduché, protože ne každý se s tímto stylem Pálavy ztotožnil. Průměr nakonec vyšel na velmi slušných 84,8 bodů. Od nákupu vína trochu odrazuje cena: přes 300 Kč za kousek od neznámého vinařství dá naslepo asi málokdo. Ze soutěžní sekce degustace to bylo spolu se Sonberkem jediné víno, které tuto psychologickou hranici překonalo.

Pálava 2015 Syfany

Pálava 2015 výběr z hroznů, Vinařství Syfany

Na závěr jsme si nechali starší kus z archivu – legendární Pálavu ročníku 2015 od vinařství Syfany, která ležela deset měsíců v akátovém sudu. Pravděpodobně dosud vůbec nejúspěšnější víno tohoto vrbického vinařství jsme představovali na veřejných degustacích už před dvěma lety a napjatě jsme čekali, jak si aktuálně povede v porovnání s ostatními.

Výrazná vysoká barva potvrzuje starší ročník. Ve velmi vrstevnaté vůni porotci nacházeli mnoho vjemů. Od klasických růží přes byliny, med, čaj až po náznaky slaniny. Nasládlá koncentrovaná chuť bylinných sirupů a ovocných marmelád je dlouhá a vybízí k objevování.

Pro dva hodnotitele šlo o nejlepší víno večera, průměr ale nakonec na vítěze nestačil. S hodnotou 86,7 skončila akátová Pálava na druhém místě degustace. Pomyslnou pochvalu si může zasloužit za výdrž, přece jen byla minimálně o dva roky starší než kterékoliv další víno v degustaci. A samozřejmě také za originalitu – tento večer jednoznačně vyčnívala. Před třemi lety dostala v Králi vín devadesátku a v nejlepší kondici byla asi před rokem, přesto stále může nabídnout výrazný zážitek.

Nejen pro milovníky voňavek

Měli jsme zpočátku strach, že na degustaci sušších Pálav neseženeme hodnotitele. Přece jenom na desítku Pálav musí mít člověk správnou „náladu". Nakonec jsme ale myslím i jim dokázali, že Pálavy nelze automaticky házet do pytle s cedulkou „navoněná a sladká". Naopak i jejich škála je velmi široká a jednou za čas se vyplatí i tyto vody prozkoumat.

Komentáře (6 komentářů)

  • -Vicky-
    -Vicky-
    14. 5. 2020 10:04
  • Verča
    Verča
    14. 5. 2020 9:23
  • -Vicky-
    -Vicky-
    20. 2. 2020 11:43
  • Syfany
    Syfany
    19. 2. 2020 20:58
  • -Vicky-
    -Vicky-
    17. 2. 2020 16:22
  • TomN
    TomN
    17. 2. 2020 10:53

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79362

Tip na víno ke koupi u vinaře

Kalendář vinařských akcí

Záznamy 1–3 z 745

Tip na víno ke koupi u vinaře