HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 17.2.1600 – Byl upálen Giordano Bruno, kosmolog a filozof, který...

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 17.2.1600 – Byl upálen Giordano Bruno, kosmolog a filozof, který předběhl svou dobu

 

Před 420 lety byl upálen italský filozof, spisovatel a kosmolog, Giordano Bruno.

Giordano byl štvancem po velkou část svého života. Ačkoli byl vysvěceným knězem, jeho myšlenky byly až příliš novátorské a z pohledu tehdejší církve tedy kacířské.

Bruno byl vůbec první, kdo přišel s nekonečností vesmíru a možností, že Slunce (a samozřejmě ani Země) není jeho středem. Dokonce tvrdil, že naše planeta nemusí být tou jedinou obydlenou.

To však zdaleka nebyly jediné “kacířské” myšlenky, které Giordano nestydatě hlásal. Předně byl propagátorem panteismu, tedy filozofie, podle které je vše na světě součástí jednoho božského celku. V tehdejší době se takové nazýrání na realitu považovalo za skrytou formu ateismu. A ten se pánům inkvizitorům pochopitelně příliš nepozdával.

Bruno byl také předchůdcem velkých myslitelů, jakými byli Leibnitz a Spinoza. Již před jejich narozením přišel s teorií tzv. monád a stal se taky otcem slavné myšlenky, která praví, že “vědění je moc”. Zabýval se také rozvojem paměti a mnemotechnickými pomůckami. Během inkvizičního výslechu byl prý schopen na požádání citovat celé strany z vlastních spisů.

Giordano Bruno byl nakonec obviněn z popírání několika katolických doktrín, včetně panenství Panny Marie, a přesně před 420 lety byl odsouzen a upálen. Bylo mu 52 let.

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře