Vladimír Lažanský představí sběratelství umění na Manětínsku

Západočeská galerie v Plzni připravila poslední přednášku k výstavě Sobě ke cti, umění ke slávě. Sbírky a sběratelé 1600–1960 s názvem Lažanští – sběratelství umění na Manětínsku.

Cílená propagace v Plzni

Přednáška se zabývá působením šlechtického rodu Lažanských z Bukové na umělecké prostředí českých zemí od 17. do 20. století. Zejména se jedná o mecenášské aktivity Marie Gabriely Lažanské (1691–1758) a Prokopa Lažanského (1798–1868) na Manětínsku, Chyšsku a Lubenecku.

Výstava Sobě ke cti, umění ke slávě. Sbírky a sběratelé 1600–1960 potrvá již jen do neděle 23. února.

Výstava připomíná známé i méně známé historické umělecké sbírky vzniklé na našem území, jejich majitele, zaměření, stejně jako jejich následné osudy. Propojuje čtyři staletí umělecké tvorby, díla starých mistrů českého i zahraničního původu (Petr Brandl, Sebastiano Ricci, Tilman Riemenschneider) jsou na ní konfrontována s uměním 19. století a české moderny (Arnold Böcklin, Antonín Mánes, Antonín Slavíček, Bohumil Kubišta, Antonín Procházka). Uvidíte zde renesanční skvosty ze sbírky Rudolfa II. stejně jako díla českého kubismu ze sbírky Vincence Kramáře. Návštěvní doba je od 10 do 18 hodin.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka