Výstava připomíná nádherně barevný svět kreslíře Smetany (†90): Stvořil Rákosníčka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Výstava připomíná nádherně barevný svět kreslíře Smetany (†90): Stvořil Rákosníčka!

Zemřel Zdeněk Smetana.
Zemřel Zdeněk Smetana. (Marek Pátek)

Byli to akční hrdinové našeho dětství... Obyvatelé pařezové chaloupky, Rákosníček nebo třeba Malá čarodějnice. S dalšími milovanými postavičkami přišli na svět ve skicáku Zdeňka Smetany (†90). Jeho dílo připomíná nová výstava v pražském Chvalském zámku.

Narodil se do úřednické rodiny, jeho kroky ale směřovaly k umění. Zdeněk Smetana během života musel dokonce tvořit razítka pro německou říši, aby mohl zůstat u toho, co miloval – kreslení. Když po válce odmaturoval a nastoupil do studia Bratři v triku, začal spolupráci s Jiřím Trnkou (†57) a řadou dalších výjimečných osobností české animované tvorby.

Úspěch i venku

„Podílel se na výrobě několika dílů seriálu Tom a Jerry (1975 až 2008). Pro Eduarda Hofmana (†73) animoval tanec ďábla s Evou do filmu Stvoření světa, scénu si pak do svých sbírek vyžádalo i Britské muzeum,“ připomněla Aha! Anna Herianová z Chvalského zámku začátky muže, jehož obrázky těší celé generace.

Velká příležitost

Kuba Kubikula, Štaflík a Špagetka, skřítek Racochejl, Malá čarodějnice a také Rákosníček či Pohádky z mechu a kapradí – kdo by je nemiloval? Křemílek a Vochomůrka byli první, jimž Smetana vtiskl svůj nezaměnitelný styl. „V polovině 60. let dostal z televize nabídku spolupráce na pohádkách Václava Čtvrtka (†65). Věděl, že taková příležitost přichází jednou za život,“ uvedla Herianová. Přes 400 postaviček Od té doby Smetana vytvořil postavičky pro více než 400 filmových pohádek a 20 knih. Ve dvou podlažích i jeho další práce připomíná výstava ve Chvalském zámku.

Za dětským úsměvem

Smetana za své dílo sklidil desítky ocenění na každém kroku. Poprvé v roce 1958 na festivalu v Benátkách Zvláštní cenu poroty a Velkou cenu Stříbrná gondola za Stvoření světa. Roku 2014 pak poslední, Cenu za celoživotní dílo na Mezinárodním festivalu animované tvorby v Třeboni. „Zpočátku jsem tvořil díla pro dospělé. Ale větší cenu pro mě měl úsměv dětí, který byl tím nejupřímnějším hodnocením,“ řekl výtvarník, pro nějž, jak přiznával, byla práce jedinou neřestí a zároveň vášní. Po dlouhé nemoci zemřel 25. února 2016.

Nejen večerníčkyZdeňka Smetany

Kde: Chvalský zámek, Na Chvalské tvrzi 857, Praha 9

Kdy: 8. 2. až 10. 5. 2020, denně 9:00 až 18:00 hodin

Za kolik: Dospělí 70 Kč, děti, studenti, senioři a ZTP/P 40 Kč, rodinné vstupné 190 Kč

Víte, že...

...s nápadem, že nejlepším hlasem pro pohádkové postavy bude Jiřina Bohdalová (88), přišla Smetanova manželka Věra, dříve Žabová?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.