BK MLADÁ BOLESLAV

Přímý souboj o druhé místo, Boleslav vyzve Spartu

16. 2. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Nedělní utkání v Litvínově se pro ně dlouho nevyvíjelo dobře, v závěru třetí periody ale mladoboleslavští hokejisté zásluhou Radima Zohorny srovnali na 2:2. Rozhodnout musely samostatné nájezdy, které svěřenci trenérů Rulíka a Patery poprvé po pěti nezdarech dovedli do úspěšného konce, o vítěznou trefu se postaral Jan Stránský. V nadcházejícím týdnu hrají Středočeši pouze dva zápasy, už v úterý 18. února se představí na ledě Sparty. Vzhledem k tabulkovému postavení obou mužstev se bude jednat o velice důležité střetnutí. Bruslaři proti Pražanům v této sezoně doposud získali tři body, ovšem ani jednou na ně nevyzráli Dokážou tuto statistiku změnit? Úvodní vhazování padne v 18:30.

Spartu vede nové trenérské duo

Od dvanáctého do jednatřicátého ledna naskočil celek z hlavního města k sedmi ligovým zápasům. Inkasoval během nich čtyřiatřicet branek a hned šestkrát prohrál. Vše naznačovalo tomu, že Pražané s blížícím se koncem základní části opět ztrácí dech a pomalu se začínají vytrácet z předních pozic tabulky. Vedení klubu zareagovalo neobvyklým a poměrně odvážným krokem, když zhruba měsíc před začátkem play-off odvolalo německého trenéra Uweho Kruppa. Jeho nástupcem byl jmenován Miloslav Hořava, který ještě minulé jaro vedl právě Bruslaře. „Pan Hořava byl pro nás volbou číslo jedna a jsem ráda, že jsme se dokázali rychle domluvit. Považuji jej za náročného a autoritativního, ale zároveň poctivého a empatického trenéra, který dokáže vrátit herní projev našeho týmu na úroveň, kterou od něj všichni očekávají,“ uvedla generální manažerka Barbora Snopková Haberová.

Pod Hořavovou taktovkou odehráli sparťané dvě vítězná utkání, na domácím ledě přetlačili Kometu i Vítkovice. Ve výběru asistenta dostal osmapadesátiletý kouč volnou ruku, nabídku spolupráce s ním nakonec přijal Josef Jandač. „Všechno se seběhlo hrozně rychle. Původně jsem měl plán, že tuto sezonu už trénovat nebudu. Ale ze strany klubu jsem cítil velký zájem, ať už od pana Hořavy, tak od sportovního vedení i nového majitele. Uvědomil jsem si, že tuto nabídku bych neměl odmítnout," vysvětlil své rozhodnutí bývalý lodivod národního týmu. S oběma zvučnými jmény na lavičce Pražané nejprve těsně podlehli Hradci Králové, v neděli si naopak s chutí zastříleli proti Karlovým Varům, které porazili vysoko 6:3. V tabulce patří Spartě čtvrté místo, druzí Bruslaři a třetí Plzeň jsou na tom o pouhopouhý bod lépe, ale zároveň mají jedno, respektive dvě utkání k dobru.

Na začátku ledna přijal nabídku z Tappary Tampere obránce Adam Polášek, vzniklou díru po jeho odchodu zaplnilo vedení klubu příchodem zámořím i celou řadou evropských soutěží ostříleného Villeho Koistinena. „Jedná se o bývalého reprezentanta s opravdu bohatými zkušenostmi, které se do naší mladé obrany budou v rozhodujících chvílích hodit. Je to nesmírně chytrý a tvořivý hráč, který bude dobře podporovat náš útok," prohlásil sportovní ředitel Petr Ton. Zajímavé bude sledovat situaci mezi třemi tyčemi. Sparta má k dispozici spolehlivé brankářské duo ve složení Matěj Machovský - Jakub Sedláček, ovšem i tak se dohodla na spolupráci s Michalem Neuvirthem, který se uplynulým rokem protrápil kvůli vleklým zdravotním patáliím. „Chci hlavně pomoci týmu, ať už budu chytat nebo ne. Kdybych nechytal, budu rád rozebírat gólmany na druhé straně a pomáhat našim klukům v tom, aby byli ještě lepší," řekl bývalý gólman Philadelphie či Washingtonu, jenž do tohoto extraligového ročníku zatím nenaskočil.

Pražané zároveň skládají kádr pro příští sezonu. Urostlý slovenský obránce Milan Jurčina prodloužil smlouvu o jeden rok, pravidelně bodující Miroslav Forman hned o dva a služby Michala Řepíka si Sparta pojistila až do léta 2023. „Svým přístupem k zápasům i tréninkům jde příkladem celému týmu. Je to správný kapitán, kolem kterého chceme stavět mužstvo do dalších sezon,“ nechal se slyšet sportovní manažer klubu Jaroslav Hlinka.

Sestavy z posledního kola

HC Sparta Praha: Sedláček – Kalina, Blain, Jurčina, Pavelka, Dvořák, Košťálek, Poizl – Rousek, Sukeľ, Řepík (C) – Kudrna, Růžička, Říčka – Buchtele (A), Pech (A), Forman – Pšenička, Vitouch, Dvořáček

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrdinka, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Hrbas, Fillman, Bernad – Skalický, Zbořil, Klepiš (A) – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

O2 arena | 18. 2. 2020 18:30

HC Sparta Praha 47. kolo BK Mladá Boleslav
4. místo, 82 bodů umístění 2. místo, 83 bodů
156:135 skóre 138:108
6:1 (Zlín) nejvyšší výhra 7:3 (Vítkovice)
4:8 (Kladno) nejvyšší prohra 0:4 (Zlín)
3 utkání bez vstřeleného gólu 5
2 utkání bez inkasovaných gólů 4
18,60 % využití přesilových her 17,79 %
32 góly v přesilových hrách 29
79,41 % ubráněná oslabení 85,89 %
4 góly v oslabeních 4
Michal Řepík, 33 bodů nejproduktivnější hráč Pavol Skalický, 42 bodů
Michal Řepík, 19 branek nejlepší střelec Pavol Skalický, 17 branek
Lukáš Pech, 21 asistencí nejlepší nahrávač Pavol Skalický, 25 asistencí
Andrej Kudrna, +16 nejlepší hráč v +/- Pavol Skalický, +24
Jan Buchtele, -6 nejhorší hráč v +/- Lukáš Kašpar, -15
Jan Košťálek, 66 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 44 minut
Tomáš Dvořák, 98 bodů Radegast index Pavol Skalický
Martin Pláněk, oba 102 bodů
Matěj Machovský 91 %
Jakub Sedláček 89,77 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 91,95 %
Justin Peters 90,02 %
Radek Haas 88,73 %
Matěj Machovský 2,64
Jakub Sedláček 2,81
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,18
Justin Peters 2,79
Radek Haas 4,17