Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet... připomíná výstava svět Zdeňka Smetany (†90)

Autor: Ivan D. Hladík - 
17. února 2020
09:48

Byli to akční hrdinové našeho dětství... Obyvatelé pařezové chaloupky, Rákosníček nebo třeba malá čarodějnice. S dalšími milovanými postavičkami přišli na svět ve skicáku Zdeňka Smetany (†90), jehož dílo připomíná nová výstava.

Narodil se do úřednické rodiny, jeho kroky ale směřovaly k umění. Zdeněk Smetana (†90) během života musel dokonce tvořit razítka pro Německou říši, aby mohl zůstat u toho, co miloval – kreslení. Když po válce odmaturoval a nastoupil do studia Bratři v triku, začal spolupráci s Jiřím Trnkou (†57) a řadou dalších výjimečných osobností české animované tvorby. „Podílel se na výrobě několika dílů seriálu Tom a Jerry (1975 až 2008). Pro Eduarda Hofmana (†73) animoval tanec ďábla s Evou do filmu Stvoření světa, scénu si pak do svých sbírek vyžádalo i Britské muzeum,“ připomněla Blesku Anna Herianová z Chvalského zámku začátky muže, jehož obrázky těší celé generace. Mimochodem, víte, že s nápadem, že nejlepším hlasem pro pohádkové postavy výtvarníka bude Jiřina Bohdalová (88), přišla Smetanova manželka Věra (dříve Žabová)? Svého muže vždy v tvorbě významně podporovala.

Po návštěvě kinosálu, kde se promítají pohádky se Smetanovými hrdiny, do pařezové chaloupky rádi zavítali i Vašík Rod (2) s maminkou Annou (33). Po návštěvě kinosálu, kde se promítají pohádky se Smetanovými hrdiny, do pařezové chaloupky rádi zavítali i Vašík Rod (2) s maminkou Annou (33). | Blesk – Dan Černovský, Martin Sekanina, Albatros, Chvalský zámek

Rákosníček a ti druzí

Kuba Kubikula, Štaflík a Špagetka, skřítek Racochejl, Malá čarodějnice a také Rákosníček či Pohádky z mechu a kapradí – kdo by je nemiloval? Křemílek a Vochomůrka byli první, jimž Smetana vtiskl svůj nezaměnitelný styl. „V polovině 60. let dostal z televize nabídku spolupráce na pohádkách Václava Čtvrtka (†65). Věděl, že taková příležitost přichází jednou za život,“ uvedla Herianová. Od té doby Smetana vytvořil postavičky pro více než 400 filmových pohádek a 20 knih. Ve dvou podlažích i jeho další práce připomíná výstava Chvalského zámku. Vrátit se do dětství na ní lze do 10. května.

V roce 2014 Česká televize oznámila záměr postupně do roku 2017 kolorovat všechny původně černobílé díly Pohádek z mechu a kapradí, které vznikly na přelomu 60. a 70. let. Prvních sedm dílů se při digitální restauraci dočkalo nových barev, vysokého rozlišení a formátu 16:9 na podzim 2018. Podívejte se na ukázku:

Za dětským úsměvem s vášní

Smetana za své dílo sklidil desítky ocenění na každém kroku. Poprvé v roce 1958 na festivalu v Benátkách Zvláštní cenu poroty a Velkou cenu Stříbrná gondola za Stvoření světa. Roku 2014 pak poslední, Cenu za celoživotní dílo na Mezinárodním festivalu animované tvorby v Třeboni. „Zpočátku jsem tvořil díla pro dospělé. Ale větší cenu pro mě měl úsměv dětí, který byl tím nejupřímnějším hodnocením,“ řekl výtvarník, pro nějž, jak přiznával, byla práce jedinou neřestí a zároveň vášní. Po dlouhé nemoci zemřel 25. února 2016.

Smetana také vytvořil řadu ilustrací ke známým příslovím, i ty jsou na výstavě k vidění. Smetana také vytvořil řadu ilustrací ke známým příslovím, i ty jsou na výstavě k vidění. | Blesk – Dan Černovský, Martin Sekanina, Albatros, Chvalský zámek

Co, kdy, kde, za kolik

Rákosníček, Křemílek a Vochomůrka na zámku aneb nejen večerníčky Zdeňka Smetany • Kdy: 8. 2. až 10. 5. 2020, denně 9:00 až 18:00 hodin. • Kde: Chvalský zámek, Na Chvalské tvrzi 857, Praha 9 – Horní Počernice. • Za kolik: Dospělí 70,- Kč, děti, studenti, senioři a ZTP/P 40,- Kč, rodinné vstupné 190,- Kč.

Zobrazit celou diskusi