Co jste nevěděli o Woodym Allenovi

Právě v těchto dnech připravují herci Slováckého divadla pod vedením režiséra Zdeňka Duška komedii Prokletí nefritového škorpiona. Jejím autorem je Woody Allen, celosvětová filmová ikona. Čtyřikrát získal nejprestižnější filmovou cenu Oscar a nespočet dalších ocenění.

„Woody Allen míchá žánry, experimentuje, paroduje, přidává vypravěčské pasáže. Samozřejmě proběhly pokusy zařadit ho formálně do dějin filmu. On těmto pokusům ale vlastně neodpovídá, je nezařaditelný a v podstatě vytváří vlastní kategorii,“ řekla na zahajovací zkoušce o slavném filmaři dramaturgyně Markéta Špetíková.

6 zajímavostí o Woodym Allenovi:

  • Neměl rád školu, i když mu učení šlo, celý život miluje magii a rád trénuje kouzelnické kousky.
  • Navštěvoval lekce stepu, miloval návštěvy kina, vždy rád poslouchal rádio.
  • V 16 letech začal se psaním vtipů, za den jich napsal až 50. Pracoval i 16 hodin denně a brzy vydělával víc než jeho rodiče. Poté začal se psaním scénářů pro televizní talk shows, až se postupně propracoval k vysněnému povolání filmaře.
  • Miluje jazz a dodnes každé pondělí hrává na klarinet v jazzovém klubu.
  • Zbožňuje Manhattan a přál by si žít v New Yorku ve 20. a 30. letech minulého století.

O čem je Prokletí nefritového škorpiona?

Původně se jedná o americkou filmovou kriminální komedii z roku 2001. Jejím autorem je slavný filmový tvůrce Woody Allen, který ji napsal, režíroval a zahrál si i hlavní roli. Příběh, který se odehrává ve 40. letech minulého století v New Yorku, pojednává o úspěšném vyšetřovateli pojistných podvodů a manažerce pro efektivitu práce. Ti jsou během vystoupení eskamotéra zhypnotizovaní pomocí šperku – nefritového škorpiona – a následně plní eskamotérovy úkoly, když v jeho prospěch loupí šperky a další cennosti.

Premiéry se diváci Slováckého divadla dočkají 28. března.