Česká umělkyně, fanynka Milionu chvilek: V Německu z Babiše mají srandu. A když protestuji, Češi mi říkají...

17.02.2020 12:52

Dagmar Peckovou, slavnou operní pěvkyni, znají v řadě zemí. Delší čas žije v Německu, ale do Čech se pravidelně vrací. Na české politiky se zlobí, že málo podporují kvalitní kulturu. Jako by český stát nestál o občany, kteří trochu víc čtou a zajímají se např. o vážnou hudbu. Také by si přála, aby se k sobě Češi chovali slušně a více hloubali nad informacemi. To se týká nejen Česka, ale i Německa, kde prý řada lidí také věří ruským dezinformacím.

Česká umělkyně, fanynka Milionu chvilek: V Německu z Babiše mají srandu. A když protestuji, Češi mi říkají...
Foto: Archiv
Popisek: Státní opera Praha

Slavná operní pěvkyně Dagmar Pecková se domnívá, že český národ není tak kulturně vzdělán, jak si o sobě občas myslí. Proto se ona snaží přilákat k opeře i děti a ocenila by, kdyby se občas z rádia linuly i nějaké skladby od Mozarta. Jenže to má háček.

Anketa

Je v Polsku a Maďarsku ohrožena demokracie?

hlasovalo: 12725 lidí

Když jdu do rozhlasu dělat rozhovor a zeptají se mě tam, co bych chtěla zahrát, tak jim třeba řeknu, ať pustí něco krátkého a hezkého od Mozarta. Oni mi na to odpoví, že tohle tady nemohou hrát a já si musím vybrat v uvozovkách mezi Hložkem a Kotvaldem. To je strašná chyba. Proč si člověk na dvojce nemůže pustit Mozarta? Proč se najednou odsuzuje Vltava, že je pro intelektuálněji založené lidi? Proč chtějí všichni populisté všechno bagatelizovat a popularizovat? Tomu opravdu nerozumím. Copak lidé, kteří trochu více čtou, poslouchají nějakou kloudnou muziku, tak nemají nárok? Mám dojem, že si tu větev pod sebou podřezáváme sami,“ varovala Pecková v rozhovoru pro server Echo24.cz.

Slavná pěvkyně zdůraznila, že opravdu kvalitní kultura se sama často neuživí, neobejde se bez podpory od státu, a když ji stát odmítá podporovat, tak je tu problém. Pecková doufá, že se jednou někdo na ministerstvu postaví i za operu a finančně ji podpoří.

Přála by si také, aby se lidé snažili rozlišit kvalitní informace od dezinformací a aby se k sobě chovali slušně i v komunikaci na sociálních sítích. Líbila se jí např. aktivita spolku Milion chvilek pro demokracii, který před listopadovou demonstrací loňského roku podpořila v klipu nazvaném Pýcha předchází pád.

„Bydlím v Německu na malé vesnici, kde máme sousedy s různým způsobem přemýšlení. Jen velmi těžko jsem věřila tomu, když mě jedna sousedka zastavila s tím, jak je Putin výborný. Ruští dezinformátoři jsou schopní tu společnost zasáhnout takovým způsobem, že se člověk ani nestačí divit. To nám toho Zuckerberga byl opravdu čert dlužen,“ rozzlobila se.

V české politice jí prý schází lidé jako Václav Havel. Německá média si totiž z Babiše občas dělají legraci, zatímco Havla si ve světě vážili. Ale když to vysloví nahlas, slyší často jen rýpnutí, ať odjede, když se jí v Čechách nelíbí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …