Hlavní obsah

Stíhání novináře Přibila kvůli pomluvě pokračuje, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trestní stíhání novináře Marka Přibila, který čelí obžalobě z pomluvy, pokračuje. Městský soud v Praze zrušil usnesení, kterým Obvodní soud pro Prahu 4 stíhání zastavil. Vyplývá to z justiční databáze. Přibil je obžalován kvůli článku, ve kterém tvrdil, že někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovlivňoval kauzu Čapí hnízdo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Přibil

Článek

O tom, že byl Přibil obžalován, informoval v listopadu Deník N. O zastavení stíhání rozhodl soud na konci listopadu, proti usnesení podalo státní zastupitelství stížnost. Z databáze InfoSoud vyplývá, že rozhodnutí obvodního soudu bylo na základě stížnosti zrušeno a věc mu byla vrácena k dalšímu projednání.

Přibil v článku, kvůli kterému je obžalován, na svých stránkách ppmagazin.com psal, že Chovanec s tehdejším policejním prezidentem Tomášem Tuhým ovlivňovali vyšetřovatele kauzy Pavla Nevtípila.

Soud zastavil stíhání novináře Přibila obžalovaného z pomluvy

Krimi

Text článku byl založen na výpovědi čtveřice policistů, podle kterých dal Chovanec pokyn k vyšetřování případu údajného dotačního podvodu Babiše kvůli „zájmu ČSSD snížit nebo odstranit politickou konkurenci”. Podle vyjádření policistů v článku také hlavní vyšetřovatel případu dostal za kauzu post zástupce odboru hospodářské kriminality, jelikož „je tvárný”.

Generální inspekce bezpečnostních sborů dospěla k závěru, že policisté nejsou podezřelí z trestného činu ani přestupku. Chovanec v případu vypovídal jako svědek loni v létě. Řekl, že on ani Tuhý s vyšetřovatelem kauzy Čapí hnízdo nemluvili.

Novinář Přibil zamíří před soud kvůli pomluvě

Domácí

Přibil Deníku N už dříve sdělil, že s policisty citovanými v článku nemluvil přímo, ale prostřednictvím jejich zmocněnkyně Petry Lhotákové. Lhotáková působí v Odborové alianci integrovaného záchranného systému a pod článkem, kterého se obžaloba týká, na Přibilově stránce je podepsána.

V kauze Čapí hnízdo je kromě premiéra obviněna i jeho poradkyně Jana Mayerová. Stíhání dalších obviněných, včetně Babišovy rodiny, definitivně zastavil Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman loni v prosinci. Na konci letošního ledna pak městské státní zastupitelství zastavilo stíhání premiérova syna Andreje Babiše ml., který byl stíhán odděleně.

Podělal jsem to, oznámil Babiš k nahrávkám s novinářem

Domácí

Přibil, bývalý novinář Mladé fronty Dnes (MfD) patřící do holdingu Agrofert dříve vlastněného premiérem, figuroval v nahrávkách, které se v minulosti objevovaly na twitterovém účtu Julius Šuman. Na záznamu hovořil s tehdejším vlastníkem MfD a ministrem financí Babišem o zveřejňování kompromitujících materiálů na ČSSD a ODS. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám