Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hendikepovaní kraslobruslaři z Brna excelovali na mezinárodní soutěži, přivezli pět zlatých medailí

Krasobruslařský oddíl zdravotně postižených Nadačního fondu Emil z Brna se zúčastnil Zimních her Speciálních olympiád Slovenské republiky a do Česka opět přivezl zlato. Po svých prvních závodech Finlandia Trophy Espoo 2019, ze kterých tento krasobruslařský oddíl přivezl historicky první zlatou medaili pro Českou republiku se brněnští krasobruslaři zúčastnili dalších mezinárodních závodů.

Na pozvání Slovenského hnutí Speciálních olympiád se tentokrát ve dnech 9. – 11. února zúčastnili jejich Zimních her. A opět úspěšně – s 5 zlatými medailemi a 1 stříbrnou dominovali ve svých kategoriích celým závodům.

Medailisté z Brna

Tereza Černíková, sólová disciplína, level 2 – zlatá medaile
Ondřej Smetana, sólová disciplína, level 2 – zlatá medaile
Ondřej Balšínek, sólová disciplína, level 2 – stříbrná medaile
Lukáš Dvorský, sólová disciplína, level 1 – zlatá medaile
Melanie Zbožínková a Ondřej Smetana, unifikovaný pár, level 1– dvě zlaté medaile

Zlatá premiéra

Krasobruslařský oddíl poprvé představil na Slovensku i smíšený pár. Melanie Zbožínková, patnáctiletá studentka víceletého gymnázia, závodnice TJ Stadion Brno a účastnice Mistrovství České republiky vytvořila pár se čtyřiadvacetiletým studentem Střední školy F. D. Roosevelta v Brně a zlatým medailistou z Finska.

„Ondra je úžasný. Jeho snaha učit se nové věci a odhodlání, které krasobruslení dává mě samotnou neskutečně motivuje a inspiruje,“ chválí svého sportovního partnera Melanie. Oba neskrývají své ambice být nejlepší i ve světovém měřítku. „S Melanií jsme dnes zajeli zatím nejlepší jízdu a moc se mi líbilo, že zrovna před plnou tribunou.“ pochvaluje si Ondra.

Další úspěšnou závodnicí byla sedmnáctiletá Tereza Černíková, pro kterou to byly již druhé závody. Stejně jako Ondra Smetana se účastnila závodů Trophy Espoo 2019, a i když ji ve Finsku medaile ještě o kousek utekla, na Slovensku se konečně vysněného kovu dočkala.

Nováčky na závodech byli osmnáctiletý Lukáš Dvorský a o rok mladší Ondřej Balšínek. Ondřej jako benjamínek oddílu začal intenzivně trénovat dokonce až v letošním roce a „opravdické“ krasobruslařské boty a brusle dostal teprve nedávno.


Handicapovaní krasobruslaři z Brna vybojovali pro Česko historicky první medaili

Vůbec poprvé se letos na prestižních mezinárodních krasobruslařských závodech ve Finsku zařadily také vložené závody krasobruslení zdravotně postižených, kterých se zúčastnili sportovci Speciálních olympiád z 8 zemí.  Ve stejné šatně se tak...


Od samého začátku – od roku 2016, kdy Nadační fond Emil začal pořádat Kurzy bruslení s Emilem – vede brněnské handicapované sportovce zkušená trenérka Barbara Zbožínková.

„V dubnu 2019 kurzy vyústily v založení 1. Krasobruslařský oddíl zdravotně postižených v ČR, což bylo logickým vyústěním kurzů,“ uvádí trenérka a dodává, „chceme se nyní zaměřit na větší propagaci tohoto ledního sportu a docílit založení dalších oddílů i v jiných městech. Snad tomu pomůže i uspořádání historicky prvních krasobruslařských závodů v ČR, které plánujeme v termínu 17.-18. dubna Brně."

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadační fond Emil, Unified Sports | Zdroj s použitím TZ

Štítky Nadační fond Emil, krasobruslení, medaile, Slovensko, zlatá medaile, Brno, Česko, olympijské hry, Ondřej Smetana, Lukáš Dvorský, Finsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hendikepovaní kraslobruslaři z Brna excelovali na mezinárodní soutěži, přivezli pět zlatých medailí  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.