Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Reportáž Zahraničí

    Cirkopolis 2020 (No. 5)

    Představte si, že začnete s žonglováním… A rodina, kamarádi se vyptávají, hecují vás… Chtějí, abyste něco předvedli. A jelikož právě začínáte, je na vás vyvíjen tlak, zvolena nesprávná hudba – často to skončí fiaskem. A pak trvá, než se z vás stane profík a vybudujete si jméno… V pátek večer dostáváme při příchodu do sálu Akropole welcome drink a záhy se ocitáme ve snivém světě s uvolněnou atmosférou na pestrobarevné párty, v imaginativním světě brilantních žonglérů Erica Longequela a Jaye Gilligana, na inscenaci How to welcome the Aliens?

    Probíhá žonglérská show, uvítací ceremoniál, který přivítá mimozemšťany, kteří poprvé přistanou na Zemi. Co jim ukázat, až vstoupí na naši planetu? Jedná se o přehled vzorku lidské činnosti, žonglování, a to na základě modelu z roku 1977, kdy NASA vyslala do Vesmíru Zlatou desku, kompilaci obrazů a zvuků země.

    Co vypovídá žonglování o nás, našich rukou, naší historii, naší gravitaci. Artisti pracují s časovou schránkou, jedná se o odkaz budoucím generacím, do které během představení postupně odkládají artefakty, se kterými žonglují; tedy různé druhy míčků, pravděpodobně část nahrávky nejlepšího triku, konfety, vtipy…

    Originální nápady jak v technice žonglování, tak v použitých předmětech diváka dohání k situacím, kdy se smíchy za břicho popadá a cítí se uvolněně a poctěn být součástí „velkého plánu“.  Artisté žonglují s kuželkami, kruhy, míčky, balonky, tajemstvím nabytými koulemi tříštícími se na malé kousky – od provázků, papírů, konfet, látek… fascinovaní diváci upřeně hledí na rej barev a předmětů.

    Náhle jsou diváci vyzváni k následování Jaye za účelem rituálu. Jay vezme na rameno rýč a rádio a v doprovodu pobavených diváků plných zvědavosti si to míří pražskými ulicemi do parku, kde spolu s poselstvím od diváků mimozemšťanům je časová kapsule rituálně zakopána.

    ///

    Více o festivalu Cirkopolis na i-DN:

    Cirkopolis


    Komentáře k článku: Cirkopolis 2020 (No. 5)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,