Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vichřice Sabine za sebou nechala škody za 600 milionů. Ničila domy, zahrady i auta

Autor: ČTK - 
17. února 2020
15:52

Nahlášené škody následkem řádění vichřice Sabine z minulého pondělí po víkendu dále narostly poté, co klienti zkontrolovali své chaty a chalupy. Většinu malých škod již některé pojišťovny vyřešily, vyplývá z ankety ČTK. Jde hlavně o škody na nemovitostech, poškozené střechy a přístřešky, pergoly nebo zahradní domky. V pátek se objem škod podle údajů České asociace pojišťoven blížil 600 milionům Kč.

Generali Česká pojišťovna měla dnes ve 14:00 z celé republiky nahlášeno na 6 800 škod za více než 170 milionů korun. „Již 64 procent nahlášených škod z pojištění majetku jsme vyřešili,“ řekla novinářům mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Většina se jich týká rodinných domů, bytových domů, časté jsou škody i na plotech či zahradní architektuře. Nahlášeno má i 200 poškozených vozidel. O pátku, kdy řada lidí byla zkontrolovat chaty a chalupy, vzrostl počet škod o 1 100. „Odhadujeme, že celkový účet za vichřici Sabine se bude pohybovat kolem 7 000 škod za přibližně 200 milionů korun,“ dodala.

K dnešnímu poledni likvidátoři Kooperativy ukončili přes 820 škod a klientům vyplatili přes osm milionů Kč, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Celkem pak Kooperativa po vichřici Sabine z počátku minulého týdne eviduje 4 120 škod, jejichž celkovou výši odhaduje na 138 milionů Kč.

O největší škody je postaráno

Allianz k dnešnímu dni eviduje 1 800 škod za 75 milionů korun. Podle mluvčího Václava Bálka se potvrzuje, že nejvíce pojistných událostí pochází ze Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje. „Největší škody už naši likvidátoři prohlédli a klienti obdrželi pojistné plnění. Nyní se zaměřujeme především na chataře a chalupáře, kteří o víkendu dorazili na svá sídla a nahlásili zjištěné škody,“ poznamenal.

Česká podnikatelská pojišťovna z majetkového pojištění eviduje ze Sabine k dnešnímu dni přes 900 škod v objemu 28 milionů Kč. Nejčastěji jde o škody z majetkového pojištění občanů, klienti hlásí především poškození svých rodinných domů. Z hlediska rozsahu patří podle mluvčí Renaty Čapkové k největším škodám události hlášené na rozvodných sítích elektrické energie. K dnešnímu dni je vyřízena více než pětina z celkového počtu oznámených škod, doplnila.

Nejde o konečný účet

Klienti AXA dosud nahlásili více než stovku škod přesahující dva miliony korun, lze však předpokládat, že se nejde o konečný účet, uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Kalamitní škody totiž bývají vždy hlášeny s několikadenním zpožděním. Mezi prvními nahlášenými převládají poškozené střechy, které poničil extrémně silný vítr. Výjimkou nejsou škody na autech způsobené popadaným stromy, větvemi a nezajištěným předměty, se kterými si vítr pohrál jako s loutkami, podotkl.

vaber ( 17. února 2020 16:26 )

po Sabine udeří další vichřice, říkali velcí odborníci minulý týden , včera neudeřila a bylo to v plánu

Zobrazit celou diskusi