Letos je tomu patnáct let, co byl v USA poprvé odvysílán pilotní díl dnes už kultovního seriálu Jak jsem poznal vaši matku, kterému téměř nikdo neřekne jinak než zkráceně HIMYM. V průběhu osmi let vzniklo devět sérií s celkem 208 epizodami. Tak nahoďte oblek a přečtěte si zajímavosti ze zákulisí natáčení, protože to bude legen… počkejte si… dární!

  1. Ve třetí sérii se v epizodách Ten Sessions a Everything Must Go objevila Britney Spears. Tým zpěvačky sám kontaktoval tvůrce s tím, že má zájem si v seriálu zahrát. Přemýšlelo se nad jejím obsazení do role Stelly Zinman, sama si však raději vybrala postavu Abby, sekretářky na dermatologické klinice Stelly.
  2. Představitelé Tedových dětí Lyndsy Fonseca (Penny) a David Henrie (Luke) natočili všechny své scény, včetně závěrečných záběrů do posledního dílu, v průběhu první série. Devět let tak věděli, jak seriál dopadne a nemohli to nikomu říct.
  3. Jelikož nebylo jisté, zda se seriál u diváků ujme a natočí se všech devět sérií, měli tvůrci záložní plán. Kdyby muselo být HIMYM zrušeno dříve, matkou se měla stát Victorie, kterou hrála Ashley Williams. 
  4. Po skončení seriálu se měli fanoušci dočkat spin-off série Jak jsem poznala vašeho otce, jehož hlavní hrdinkou se měla stát Sally. Přestože byl pilotní díl, kde se zhostila hlavní role Greta Gerwig, natočen, nikdy nebyl odvysílán.   
  5. Hodiny v bytě Teda a Marshalla jsou vždy nastavené na čas 4:20.
  6. Číselné údaje, které Barney zmiňuje, se nejčastěji skládají z čísel 8 a 3. Ženám podle něj například trvá 8,3 sekund, než se rozhodnou, jestli s někým stráví noc. Když se přestrojil za starého muže, tvrdil, že mu je 83 let. Má 83% úspěšnost v randění a jednou předstíral, že ztratil 83 % zraku.
  7. Asi nikoho nepřekvapí, že nejvíce sledovanou epizodou byl závěrečný díl. Ten sledovalo 13,13 milionů diváků. Naopak nejméně fanoušků si získala poslední epizoda šesté série, kterou sledovalo pouze 6,41 milionů lidí.
  8. Barney proslul nošením obleků a vlastní je dokonce i jako pyžama na spaní. Za celých devět sérií si střihl jen 14 scén, kde měl oblečené něco jiného. Tou první byl pátý díl první série, kde se vydal do klubu pouze v lesklé košili. V seriálu se navíc několikrát objeví i ve speciálních oděvech, jako například letecký oblek.
  9. Téměř všechny značky na trhu v průběhu let obohatily Barneyho šatník o oblek ze své dílny. Neil Patrick Harris tak zjistil, že mu nejvíce vyhovují ty od značky Dolce & Gabbana.
  10. Kdyby šlo všechno podle původního plánu tvůrců, byl by seriál v úplně jiném hereckém obsazení. Roli Barneyho měl dostat Jim Parsons, Scott Foley byl vybrán pro postavu  Teda, Stellu si měla střihnout Alicia Silverstone a role Robin byla nabídnuta Jennifer Lowe Hewitt.
  11. Ústřední skladbu seriálu Hey Beautiful má na svědomí kapela The Solids, jejímiž členy jsou autoři HIMYM Carter Bays a Craig Thomas.
  12. V posledním díle druhé série jsou Robin a Ted v restauraci. Robin najde ve sklenici prstýnek a myslí si, že s ním má Ted určité plány. Muž, který sedí u stolu za nimi, si však prsten vezme a požádá o ruku přítelkyni. V tomto případě se nejedná o herce, nýbrž o známé Matta Kuhna, který napsal několik epizod seriálu. Žádost o ruku byla tedy opravdová.
  13. Poslední scéna, která se točila, byla symbolicky ta, kde Ted poprvé potkává matku jeho dětí na nástupišti vlakového nádraží.
  14. Nejoblíbenější epizodou Joshe Radnora je The Time Travelers (8×20), Neil Patrick Harris má rád Girls Versus Suits (5×12), Alyson Hannigan si oblíbila Three Days of Snow (4×13) a Cobie Smulders má nejraději Slap Bet (2×09).
  15. Jason Segel si paradoxně oblíbil epizodu Bad News (6×13). V tomto díle zemře Marshallův filmový otec, on však neměl tušení, co autoři s postavou zamýšlejí. Zjistil to až při natáčení konkrétní scény. Jeho reakce je tedy zcela reálná. V celé epizodě je navíc skrytý odpočet od 50 do 1, kdy mu Lilly konečně smutnou zprávu oznámí.
  16. Pokaždé, když jí hlavní hrdinové čínské pokrmy, Barney nikdy nedokáže používat hůlky. Pouze jednou mu z nich jídlo nevypadlo, a to v sedmé sérii v Hibachi Grill Restaurant, kde si pomocí hůlek pokrm do úst hodil.

Zdroj úvodní fotografie: Profimedia