Chválené filmy studia Ghibli jsou k vidění na Netflixu

601

Netflix nadále upevňuje svou pozici na poli poskytovatelů digitálních služeb. Seriálový Zaklínač lámal rekordy a Netflix ve své krasojízdě nezpomaluje a brzy nabídne velmi specifický, ale o to zajímavější obsah. Streamovací gigant totiž uvede 21 japonských animovaných filmů od studia Ghibli, které si svým typickým uměleckým zpracováním a příběhy získaly celý svět. 

Studio Ghibli jako velmoc japonských anime filmů

Anime se do povědomí mladší generace dostalo v posledních letech možná spíše díky seriálům než filmům, nicméně to nic nemění na tom, že animátorská společnost Ghibli je ve filmovém anime průmyslu na špici světového žebříčku. Jejich tvorbě se totiž povedlo zásadním způsobem prorazit za hranice Japonska a jejich filmy si oblíbil celý svět. Studio vzniklo v roce 1985, kdy jej založili Hajao Mijazaki a Isao Takahata a za celou dobu své existence jejich filmy o fantaskních světech a láskyplných hlavních hrdinech získaly několik ocenění, včetně Oskarů. Úspěchu a obliby značky si je vědom i Netflix, který od 1. února postupně uvolňuje anime snímky studia Ghibli, mezi nimiž například najdeme i princeznu Mononoke, Cestu do fantazie nebo Zámek v oblacích, o kterých jsme se již rozepisovali ve starším článku. Filmy od Ghibli jsou prý v Evropě, Asii i Latinské Americe velmi populární (možná ještě více než v USA nebo Kanadě), a proto je Netflix rád, že je může nabídnout celému světu.  „Pro Netflix a miliony jeho uživatelů se konečně sen stal skutečností,“ říká k dohodě o novém obsahu Aram Yacoubian, ředitel původní animace Netflixu. Filmy budou nadabovány ve 20 jazycích nebo nabídnou celkem 28 verzí titulků.

Pro znalce přidáváme výpis, ať víte, na co se můžete těšit a o něco níže přikládáme naše tipy, které si z nabídky rozhodně nenechte ujít

Únor: Laputa: Nebeský zámek (1986), Můj soused Totoro (1988), Doručovací služba čarodějky Kiki (1989), Vzpomínky na kapky deště (1991), Porco Rosso (1992), Ocean Waves (1993), Příběhy ze Zeměmoří (2004)

Březen: Naušika z Větrného údolí (1984), Princezna Mononoke (1997), Naši sousedé Jamadovi (1997), Cesta do fantazie (2001), Království koček (2002), Arrietty ze světa půjčovníčků (2010), Příběh o princezně Kaguje (2013)

Duben: Pom Poko (1994), Šepot srdce (1995), Zámek v oblacích (2004), Ponyo z útesu nad mořem (2008), From Up on Poppy Hill (2011), Zvedá se vítr (2013), Léto s Marnie (2014)

NAUŠIKA Z VĚTRNÉHO ÚDOLÍ (1984) 

Jedná se o první autorský film Hajaoa Mijazakiho, díky kterému odstartoval svou vlastní tvorbu plnou úspěchů. Film se trošku neprávem řadí mezi filmy studia Ghibli, protože jej ve skutečnosti produkovala společnost Topcraft. Snímek se odehrává mnoho let po globální katastrofě, kdy se lidé rozdělují do stále menších vzájemně soupeřících společenství. Proti lidem ještě k tomu stojí samotná příroda, která má na své straně například obrovský inteligentní hmyz. Když se zdá být všechno ztracené a lidská rasa je na pokraji zkázy, objevuje se nebojácná Naušika, která dokáže s přírodou komunikovat a mohla by vyjednat mír, který spasí lidstvo a spojí znesvářené strany. 

PŘÍBĚH O PRINCEZNĚ KAGUYE (2013) 

Snímek, který nepřehlédnete díky jeho originální animaci, ta ale pro leckteré oko nemusí být dostatečně zajímavá, aby filmu dal šanci. Nicméně i díky ní si animovaná fantasy vysloužila nominaci na Oskara, i když za ní tentokrát nestál známější Hajao Mijazaki, ale jeho kolega Isao Takahata. Nevšední animované zpracování ještě podtrhuje nevšednější příběh, který vypráví o nádherné princezně Kaguje, kterou jednoho dne najde obyčejný muž v zářícím stonku bambusu. Se svou ženou se jí ujmou, jenomže brzy zjistí, že se nejedná o obyčejnou dívenku, která se zatoulala do bambusu, ale o nadpozemskou bytost.

ZVEDÁ SE VÍTR (2013)

Zatím poslední film, který přivedl na svět Hajao Mijazaki. Snímek je unikátní v tom, že nabízí i skutečné historické motivy a naráží tak na svět, o kterém si můžeme přečíst i ve školních učebnicích nebo encyklopediích. Hlavním hrdinou je Jiro, který se po vzoru svého idola, italského konstruktéra letadel Caproniho, touží stát letcem a navrhovat vlastní letadla. Chlapec je ale krátkozraký, proto jej do kokpitu letadla nikdy nepustí. Film z jeho pohledu popisuje například velké zemětřesení v Kantó v roce 1923, ale i průběh Velké hospodářské krize nebo vstup Japonska do války. Jedná se o silný příběh o síle, cílevědomosti, lásce i o těžkých životních výzvách, který si vydobyl několik cen, včetně nominace na Oskara.

LÉTO S MARNIE (2014)

Jeden z dalších příběhů, za kterým nestojí samotný Mijazaki, ale Hiromasa Jonebajaši. I jemu se však podařilo natočit úžasný snímek nominovaný na Oskara, kterého přes veškeré kvality nakonec nezískal. Film vypráví o dvanáctileté Anně, která nemá moc kamarádů a svůj čas tráví hlavně kreslením. Taktéž ji často trápí nemoci, proto ji rodiče pošlou k příbuzným do přímořského městečka, což by jí mělo s jejím zdravím pomoci. Anna během pobytu potká v jednom starém domě dívenku jménem Marnie a brzy se z nich stávají nerozlučné kamarádky, které si užívají jedno dobrodružství za druhým a prozkoumávají společně místní tajemství. Příběh o přátelství, který vychází z knižní předlohy od autorky Joan G. Robinson, vás dojme svou hravostí, tajuplností i laskavostí.

MŮJ SOUSED TOTORO (1988) 

Typická animovaná fantasy plná nadpřirozených stvoření. Krásný příběh z venkovského prostředí o dvou sestřičkách, jednom lesním duchovi a nemocné mamince. Snímek si diváka okamžitě získá svou smělostí a roztomilostí. Není to záležitost jen pro děti, ale i dospělé, kteří zde najdou zajímavé reálie, se kterými se mohou ztotožnit. Lesní duch Totoro se stal známý po celém světě a o jeho postavičku je mezi dětmi obrovský zájem. Kdo by nechtěl třeba polštář s jeho roztomilým potiskem?