Koronavirus si v pevninské Číně vyžádal už 1868 životů. Počet nakažených přesáhl 72 tisíc

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 1868 lidí. Nakažených je přes 72 000, informovala v úterý s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Během pondělí zaznamenala Čína 98 nových úmrtí, 93 z nich hlásí provincie Chu-pej, která je považována za epicentrum nákazy.

Aktualizováno Peking (Aktualizováno: 10:37 18. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané se chrání proti nákaze rouškami i maskami

Číňané se chrání proti nákaze rouškami i maskami | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítají Hongkong a Macao, do pondělní půlnoci nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 72 436 lidí.

Vláda schválila vyslání speciálu s humanitární pomoci do Číny, letadlo ponese až sedm tun materiálu

Číst článek

Zatímco za neděli čínské úřady evidovaly 2048 nových případů, za pondělí je to 1886. Ve srovnání těchto dvou dní se snížil také počet úmrtí. V neděli podle čínských statistik podlehlo nemoci Covid-19 105 lidí, v pondělí 98.

Počet nově potvrzených případů v pevninské Číně byl tak v pondělí poprvé od 30. ledna nižší než 2000, upozornila agentura Reuters. Počet úmrtí za den se pod stovku dostal poprvé od 11. února.

Nejhůře postižená zůstává provincie Chu-pej, z níž se začal virus v loňském roce šířit. Bilance obětí tu podle úterních údajů vzrostla na 1789. V pondělí podlehlo nemoci Covid-19 v této provincii 93 nakažených a přítomnost nového typu koronaviru se prokázala u dalších 1807 lidí. Celkem tak v provincii počet nakažených dosáhl již 59 989.

Nově nakažení ve Wu-chanu

Z 93 úmrtí zaznamenaných v pondělí v provincii Chu-pej jich 72 připadá na jeho hlavní město Wu-chan. Metropole hlásí také zdaleka nejvíce novým případů nákazy (1600).

Celkový počet lidí, kteří se z nemoci způsobené koronavirem zotavili, dosáhl podle čínské statistiky 12 552.

Podle studie, kterou v pondělí zveřejnilo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, činí úmrtnost na Covid-19 2,3 procenta. V provincii Chu-pej je nicméně o něco vyšší – 2,9 procenta.

Nejvíce umírají lidé nad 80 let

Na základě studia více než 44 000 případů nákazy novým typem koronaviru čínští vědci zjistili, že u 80,9 procenta pacientů měla nemoc mírný průběh, u 13,8 procenta vážný a u 4,7 procenta kritický.

Sinoložka: Koronavirus je pro režim nebezpečný. Krize ukázala, že strana staví vlastní moc nad životy lidí

Číst článek

Nejvyšší úmrtnost vědci zaznamenali v kategorii lidí starších 80 let (14,8 procenta). U dětí do devíti let nezaznamenali jediný případ úmrtí na nemoc COVID-19 a u lidí do 39 let činila úmrtnost jen 0,2 procenta. U následujících věkových skupin pak úmrtnost postupně roste: 0,4 procenta u čtyřicátníků, 1,3 procenta u padesátníků, 3,6 procenta u šedesátníků a v kategorii mezi 70 a 80 lety činí osm procent.

Větší pravděpodobnost, že po nákaze novým koronavirem zemřou, je podle studie u mužů (2,8 procenta). Úmrtnost u žen činí 1,7 procenta.

Vliv na úmrtnost mají také další choroby, kterými pacienti trpí. Nejčastěji po nákaze koronavirem umírají podle čínské studie lidé, kteří trpí kardiovaskulárními nemocemi a dále cukrovkou, chronickými respiračními nemocemi a vysokým tlakem.

Studie také upozorňuje na vysoké riziko, kterému je vystaven zdravotnický personál. Do 11. února se v Číně nakazilo koronavirem 3019 lékařů, sester a dalších zdravotníků. Pět z nich zemřelo.

V úterý čínská státní televize oznámila, že na nemoc Covid-19 zemřel také ředitel hlavní nemocnice ve Wu-chanu Liou Č'-ming.

Oběti ve světě

Na celém světě se novým typem koronaviru nakazilo přes 73 000 lidí. Mimo pevninskou Čínu zabila nemoc podobná svými příznaky chřipce pět lidí. Po jedné obětí mají Hongkong, Tchaj-wan, Filipíny, Japonsko a Francie. Kromě pevninské Číny je nejvíce nakažených v Singapuru a v Japonsku.

Zvláštní případ tvoří výletní loď Diamond Princess kotvící v karanténě u japonské Jokohamy. Zde zatím zaznamenali 454 nakažených.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme