InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Řepice při techmanii představí vědu, techniku a řemeslo

Loni Řepičtí uspořádali dětskou olympiádu, které předcházela slavnostní ceremonie. , Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

Loni Řepičtí uspořádali dětskou olympiádu, které předcházela slavnostní ceremonie.     Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

ŘEPICE – Kulturním a společenským akcím se v Řepici daří, což dokládá fakt, že se jich účastní nejen místní, ale i občané z okolních obcí a měst. Ročně se jich koná celá řada. Řepičtí začali aktivně hned na Nový rok výšlapem kolem Řepice, tradičně se koná i několik plesů, včetně toho pro děti. Přichystány jsou i novinky. Letos bude obnovenou novinkou Sportovní ples, který se bude konat 14. března. „A úplnou novinkou je tak zvaná Řepická techmania, ta se uskuteční v sobotu 21. března. Akce bude určena pro všechny věkové kategorie se zaměřením na vědu, techniku a řemeslo let minulých, současných i budoucích. Vše formou praktických ukázek s možností si vyzkoušet,“ uvedla starostka obce Vladimíra Tíkalová.

 

Společenská aktivita jde v obci, která za rok 2012 získala titul Vesnice roku ČR, ruku v ruce s investicemi do jejího zvelebování. Nejinak tomu bude i letos. „Plánujeme rekonstrukci budov v Panském dvoře za obecním úřadem. Začneme odchovnou prasat a lihovarem. Pro tento účel se pokusíme uspět se žádostí o dotaci na Ministerstvo pro místní rozvoj v programu Podpora regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské účely," upřesnila starostka. „Vzhledem k tomu, že regenerace brownfieldů je investičně nákladná záležitost, budeme se tímto zabývat i v následujících letech," zdůraznila. Z méně nákladných záležitostí se Řepičtí dočkají výměny části vodovodního řadu nebo opravy kanalizace.

Rozpočet pro letošní rok byl zastupitelstvem jednohlasně schválen jako vyrovnaný s příjmy 9,566 milionu korun a výdaji 9,464 milionu, rozdíl 102 tisíc je financování úvěru. Struktura rozpočtu je stejná jako v minulých letech, liší se pouze ve výdajích na investiční akce. Co se týče dotací, letos už obec podala tři žádosti. Na Jihočeský kraj na opravu dřevěných vrat na Knížecí stodole, do programu Podpora práce s dětmi a mládeží (mimo oblast sportu) 2020 na Jihočeský kraj a na nákup sportovního vybavení do programu Podpora budování a obnovy míst aktivního a pasivního odpočinku na Ministerstvo pro místní rozvoj. „Žádost o dotaci na regeneraci brownfieldů budeme podávat v květnu," doplnila starostka.

Úspěšnost realizace investičních akcí v loňském roce byla v Řepici padesátiprocentní. „Jakožto malá obec nemůžeme bez dotací akce realizovat. Z šesti podaných žádostí nám vyšla polovina, která se i zrealizovala," konstatovala Vladimíra Tíkalová. Šlo o revitalizaci zeleně a pořízení traktůrku s příslušenstvím na její údržbu, nákup vybavení pro hasiče (ochranný oděv, zásahové rukavice, řetězová pila, hasicí přístroje, požární proudnice, osvětlovací stativy a další) a nákup dobíjecí stanice pro elektrokola včetně propojovacích kabelů.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jan 

    Reagovat

     

    Chtělo by to trochu statistiky. Kolik je v obci elektrokol a kolik jich ročně obcí projede s potřebou dobít si zrovna v obci. Předpokladem je, že případní domácí si dobijí doma. Pak by mohl být rozpočet ještě vyrovnanější.

    Vloženo 18.2.2020 23:19:30

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace