Hlavní obsah

Bílovec uvádí vlastní muzikál Eulálie

Novinky, Lenka Hatlapatková
Aktualizováno

Ve čtvrtek 20. února vystoupí na divadelních prknech Domu kultury Bílovec okolo padesáti malých i větších zpěváků, herců, tanečníků, akrobatů a hudebníků. Děti z místní ZUŠ, ale i základních a středních škol představí divákům jedinečný muzikál Eulálie.

Foto: Archiv města Bílovec
Článek

Scénář muzikálu připravila na motivy své vlastní knihy bílovecká spisovatelka Zuzana Pospíšilová, aranžmá pro orchestr vytvořil autor hudby, který je rovněž z Bílovce, Vladimír Veselý.

Celkem se do této velké akce zapojilo přes sedmdesát dětí i dospělých, které všechny spojila režisérka Lenka Švorcová, učitelka zpěvu v ZUŠ Bílovec, učitelka hudební výchovy v ZŠ Komenského v Bílovci a externí pedagožka DDM Bílovec, kde vede hudebně-dramatický kroužek.

„Před dvěma lety jsme nacvičili muzikál Sněhurka, který měl velký úspěch, a tak jsme se rozhodli, že bychom se pustili do dalšího muzikálu,“ popisuje začátky projektu režisérka a pokračuje: „Hlavním iniciátorem byla Alena Kuchařová ekonomka ze ZUŠ Bílovec, která oslovila místní spisovatelku Zuzanu Pospíšilovou. Společně jsme pak oslovili místního hudebníka, zapojili učitele i žáky ZUŠ i základních a středních škol v Bílovci. Paní Kuchařová si vzala na starost organizační a ekonomickou stránku projektu, koordinaci všech zúčastněných, dělala asistentku režie a pomáhala doslova se vším.“

Úkol pro spisovatelku Zuzanu Pospíšilovou zněl jasně: příběh musí mít dostatečné množství postav a odehrávat se v jednom prostředí, aby se nemusela během představení měnit scéna a kulisy.

„Samotné zveršování knižního děje nebylo tak náročné, ale následně bylo potřeba texty měnit a upravovat tak, aby vyhovovaly potřebám práce s dětmi,“ vysvětluje náročnost vzniku scénáře muzikálu jeho autorka. Hotové texty pak putovaly ke skladateli Vladimíru Veselému, který vytvořil vlastní hudbu, a ještě připravil aranžmá pro dětský orchestr, opět s ohledem na jejich schopnosti a znalosti, což nebylo vůbec jednoduché.

Zhruba půl roku probíhaly přípravy a od září se do práce na muzikálu zapojilo s nadšením mnoho pedagogů i dětí. Ve výtvarném oboru ZUŠ v Bílovci vytvářeli pod vedením výtvarnice Cilky Černochové kulisy a rekvizity. V hudebním oboru nacvičovali hudbu jednotlivých písní na hudební nástroje. Nejprve jednotlivě a potom společně v orchestru. A v DDM v Bílovci se ujali dramatizace a nacvičování zpěvu muzikálových písní.

„Musím říct, že jsem zcela nadšena a zároveň udivena, kolik umělců a šikovných lidí toto malé sedm a půltisícové město má,“ doplnila režisérka Lenka Švorcová.

Organizační tým však dotáhl vše k naprosté dokonalosti a vymyslel pro účastníky i nádhernou odměnu – knihu, v níž je nejen text muzikálu, noty a také fotografie dětí v kostýmech a pózách přesně podle obrázků v knize o Eulálii tak, jak je namalovala Markéta Vydrová. Knihu vydalo nakladatelství Grada. Díky ní bude mít muzikál dokonce regionální přesah a možná bude inspirovat k nacvičení muzikálu školy po celé republice.

Na muzikálu se podílela ZUŠ Bílovec, Spolek přátel ZUŠ Bílovec, Dům dětí a mládeže Bílovec a město Bílovec. Druhé představení se uskuteční o týden později, 25. února od 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám