Rokle patří městu, rozhodl soud o bývalé závodní dráze ve Vimperku

  11:18
Podle Římskokatolické farnosti Vimperk nepřipadly městu některé pozemky v 90. letech po právu. Nyní je chce církev získat do svého majetku. Krajský soud však uznal, že 10 ze 13 míst zůstane radnici. Jedním z nich je Vimperská rokle, někdejší motokrosové závodiště.

V 70. letech se ve Vimperské rokli konávaly motokrosové závody. Do města se sjížděla světová špička. | foto: archiv zámku Vimperk

Ve Vimperské rokli se ještě v 70. letech proháněli motokrosaři po dráze. Už však dlouho nefunguje, proto má radnice plány vytvořit tam zoopark.

Ještě donedávna však nebylo jisté, zda městu lokalita zůstane. Nyní to vypadá, že spor o 13 pozemků v majetku Vimperka spěje pomalu ke konci.

Jde o pozemky rozkládající se dohromady na osmi hektarech, které město získalo v 90. letech od státu. Podle farnosti se však převody majetku neodehrály správně. Proto žádá, aby Vimperk plochy vrátil státu, následně by se o ně církev mohla ucházet v restitucích.

U soudu ale římskokatolická farnost neuspěla. Okresní soud v Prachaticích loni v červnu žalobu zamítl, zástupci církve se pak odvolali.

Prachatický rozsudek nyní Krajský soud v Českých Budějovicích posvětil. Ale jen zčásti. U deseti pozemků rozhodl, že skutečně zůstanou městu, zbylé tři jsou dál ve hře.

„Soud znovu přezkoumá pozemek pod komunikací z Vimperka směrem k osadě Skláře. Dále mez na sídlišti Míru v Luční ulici nad parkovištěm a poslední je louka v zadní části rekreačně sportovního areálu Vodník. Nyní máme prokázat, že jsme tato místa udržovali od doby, co jsme je získali,“ uvádí starostka Vimperka Jaroslava Martanová.

Zůstává i prostor u letního kina

Naopak rozsudek potvrdil, že městu definitivně patří právě Vimperská rokle, kde má město do budoucna plány.

„Chtěli bychom tam vybudovat něco na způsob zooparku. Je to dlouhodobá vize, bude záležet na připravenosti projektu a finančních možnostech. Ale těší nás rozhodnutí, že lokalita jistě patří městu,“ přidává šéfka radnice.

Dále farnost chtěla získat například prostor u bývalého letního kina, ale i v tomto případě se majitel měnit nebude.

Nyní obě strany čekají na přezkoumání okresním soudem. „Pozemky jsou historickým vlastnictvím Římskokatolické farnosti Vimperk. Představují pro ni tedy majetek, který by měl stát vrátit, pokud soudy rozhodnou, že jej město získalo v rozporu se zákonem,“ vysvětluje Petr Samec, mluvčí Biskupství českobudějovického.

Na pozemcích hospodařil i Národní výbor Vimperk

Pozemky získalo město od České republiky v 90. letech podle zákona z roku 1991. Předtím na nich hospodařil Národní výbor Vimperk.

Podle biskupství tehdy zástupci Vimperka formulovali žádost o plochy jednoduše a z dostupných listin není možné jasně prokázat, že radnice splňovala všechny podmínky pro převod majetku.

Prostory, o které církev stojí, většinou sousedí s jejími současnými pozemky nebo je zpřístupňují. Nabízí se tak podle ní možnost je spojit, a tím na nich například lépe hospodařit. Scelené, větší bloky je možné efektivněji využít pro zemědělskou činnost.

Zástupci města a církve se loni na podzim sešli na budějovickém biskupství, aby si celou situaci vysvětlili.

„Shodli jsme se na tom, že bude nejlépe, když ve věci necháme rozhodnout odvolací soud a následně budeme případně o věci jednat dál,“ informuje mluvčí Samec.

Město nabídlo církvi pozemky na směnu

„Naše postoje jsme si navzájem vysvětlili. Kdyby pro nás soud nedopadl dobře, pozemky by nešly přímo farnosti, ale zpět státu, který by znovu rozhodl, komu je přidělit,“ přidává Jaroslava Martanová.

„Navíc jsme spolu diskutovali o dalších místech. Máme ve městě vytipované plochy, kde bychom mohli vybudovat třeba parkoviště, některé ale patří církvi. Proto jsme jim nabídli jiné pozemky na směnu. Do konce března by se měli rozhodnout, zda je pro ně nabídka zajímavá,“ nastiňuje starostka.

Farnost podala žalobu na město a stát již v prosinci 2015. Okresní soud v Prachaticích loni v květnu nepravomocně rozhodl, že Vimperk vracet nic nemusí. Navíc farnosti udělil uhradit městu soudní náklady ve výši 40 tisíc korun.

Zástupci církve však v červenci podali odvolání ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích, který část případu vrátil okresnímu. Kdy prachatický soud o třech zbylých pozemcích rozhodne, zatím není jasné.

Autor: