Čtyři medaile z mistrovství světa v zimním plavání patří Slavkovákům!

Z mistrovství světa v zimním plavání ve Slovinsku plavci Fidesu přivezli celkem 16 medailí.  Tu nejcennější, zlatou, vybojovala Jana Matuštíková. Ta si zlepšila svůj světový rekord v plavání na 1000 metrů o 12 sekund.  Slavkovští „Fidesáci“ přivezli čtyři medaile, zlatou a tři bronzové.

Před rokem se ve Slovinsku na jezeru Bled konala generálka na mistrovství světa pořádané asociací IWSA. Členové oddílu dálkového a zimního plavání Fides Brno tam získali 18 medailí. To byla velká výzva!

Na letošní oficiální mistrovství světa 3. – 9. února se ke krásnému jezeru s kaplí na ostrůvku uprostřed sjelo téměř 1100 plavců z 36 zemí. Asi padesátka jich byla z České republiky, výprava brněnského Fidesu čítala 26 účastníků.

Na tratích 25, 50, 100 200, 450 a 1000 metrů se vystřídali závodníci třinácti věkových kategorií od 15 do 80 let.

Hned první den se počasí předvedlo – vichr, liják, bouřka, sníh. Po odloženém startu závodu na 1000 metrů se umoudřilo a dál už za jarního sluníčka vše klapalo jako na drátkách. Na stráních v okolí jezera byly dokonce k vidění rozkvetlé trsy petrklíčů, čemeřice, podběl a podléšky.

Voda po celou dobu neklesla pod příjemných 5,5°C, ale při celodenním pobytu u bazénu bylo přece jen chladno. Pro závodníky byly k dispozici vlažné vířivky a sauna, ti ostatní se zahřívali čajem, svařákem, grogem nebo pohybem.

Ve čtyřech soutěžních dnech a v silné konkurenci zvučných plaveckých jmen získali plavci Fidesu celkem 16 medailí, tři zlaté, dvě stříbrné a jedenáct bronzových.  Ty nejcennější, zlaté, vybojovali Jana Matuštíková a Bedřich Hanuš, ten hned na dvou tratích. Úspěchem je i umístění dalších pěti závodníků na čtvrtých místech, jedenácti na pátých a dvou na šestých místech.

Slavkovští „Fidesáci“ přivezli čtyři medaile, zlatou a tři bronzové.

Zlatá Jana Matuštíková v závodě na 1000 metrů zlepšila časem 23:51,65 minut svůj světový rekord o skoro 12 sekund. A ostatní?

450 metrů:  3. místo Jana Matuštíková a Vladimíra Fialová

  1. místo Helena Pavézková
  2. místo Ivan Marek

200 m volný způsob:  3. místo V. Fialová

  1. místo J. Matuštíková
  2. místo H. Pavézková

200 m prsa:  4. místo I. Marek

100 m prsa:  5. místo I. Marek

Přes náročný plavecký program zbyl čas i na prohlídku nejbližšího okolí města. Vyhlášená soutěska Vintgar sice byla na zimu zavřená, ale úvodní část s křišťálovou vodou a vodopády byla po dřevěných můstcích přístupná. Vysoko nad městem se na skále vypínal bledský hrad a z vyhlídky nad jezerem se do všech stran tyčily lehce zasněžené vrcholky Julských Alp. Zážitky, na něž se nezapomíná.

Ve zbytku sezony čeká české plavce mistrovství republiky ve volném a prsařském způsobu a zbývajících pět závodů Českého poháru. V nich budou bojovat o body a co nejlepší umístění pro sebe i pro oddíl.

 

FiV