Stovky zatopených domů a životy v ohrožení. Anglie a Wales čelí dozvukům ničivé bouře Dennis

Západ Velké Británie se dál potýká s důsledky bouře Dennis. Zaplaveno bylo na čtyři sta domů a řada silnic. Výpadky podle BBC nepominuly ani v železniční dopravě. Nejhůře je postižen Wales a středoanglický region Midlands, kde rozvodněné řeky stoupají na rekordní hodnoty. Problémy se očekávají do konce týdne, podle meteorologů navíc hrozí další silné deště.

Počet výstrah kvůli povodním sice v úterý klesl o stovku z pondělních zhruba tří set, na druhou stranu ale vzrostl počet varování nejvyššího stupně. Životu nebezpečné podmínky podle úřadů ráno panovaly na sedmi místech v Anglii a na dvou ve Walesu v povodích řek Lugg, Severn, Wye a Trent.

„Zůstaneme tady. Před nedávnem jsem dostala náhradu kyčle, takže se odtud stejně nedostanu,“ prohlásila jedna z obyvatelek Herefordu.

Desátá „vážná výstraha“ přibyla dopoledne po zhoršení situace v obci Ironbridge na řece Severn. Kvůli rostoucímu tlaku vody na protipovodňové zábrany byla nařízena evakuace asi třiceti budov, zatímco hasiči pomáhali lidem uvězněným ve vrchním patře domu na břehu řeky. 

Už v pondělí večer museli preventivně opustit domovy někteří lidé z Upton upon Severn. Obyvatelé mluví o „stoleté vodě“.

V pondělí večer se potvrdily obavy policie ohledně úmrtí pětapadesátileté ženy nedaleko městečka Tenbury Wells v silně postiženém hrabství Worcestershire. Velká voda ženu v neděli smetla poté, co v ní zůstalo uvězněné její auto.

Záplavy po celé Británii spustila bouře Dennis, která se přes britské ostrovy přehnala o víkendu a později způsobovala výpadky proudu a dopravní komplikace i ve Francii, Německu a na severu Evropy. V Anglii na některých místech za 48 hodin spadlo dvakrát více dešťových srážek oproti průměrným hodnotám pro celý měsíc únor.

Anglii a Wales dál sužují záplavy vyvolané bouří Dennis. Úřady potvrdily první oběť (zdroj: EBU)

„Nevídaná situace“

Agentura pro životní prostředí varovala, že hladiny výše zmíněných řek nejspíše zůstanou mimořádně vysoko až do konce týdne. Úleva od záplav možná přijde až s víkendem.

„Zasáhly nás dvě pojmenované bouře v rychlém sledu, aniž bychom mezi nimi měli čas se oklepat. To jsme nikdy dřív nezažili, takže tohle je opravdu nevídaná situace,“ uvedl mluvčí instituce s odkazem na dřívější bouři nazývanou Ciara či Sabine.

Britská meteorologická služba zároveň vyhlásila nové výstrahy pro sever a jih Walesu kvůli hrozbě dalších silných dešťů. V platnosti budou od středečního večera do čtvrtečního odpoledne.

„V příštích 24 až 48 hodinách se hladina vody příliš nezmění, což je samo o sobě problém. Máme zatopené domy, obchody a cesty a nečekáme, že se situace rychle změní k lepšímu,“ připustil Dave Throup z ministerstva životního prostředí.

Některým Britům skončila pod vodou i auta
Zdroj: AP/Steve Parsons/ČTK

Britská opozice kritizuje premiéra Borise Johnsona, že nenavštívil zasažené obce. Vláda se ale hájí, že nemůže ochránit každý jednotlivý dům. Do boje s extrémním počasím už podle svých slov investovala miliardy liber.

Další miliardu a půl chce dát na pořízení nového superpočítače pro britské meteorology. „Umožní nám vytvářet místně i časově přesnější předpovědi. Díky tomu můžou lidé dělat lepší rozhodnutí v tom, jak čelit extrémnímu počasí a klimatickým změnám,“ podotkla ředitelka britského meteorologického úřadu Penelope Endersbyová.

Podle některých odhadů způsobil Dennis ve Velké Británii ještě větší škody než bouře Ciara, která zemi zasáhla před týdnem. Celkem jde už o čtvrtou podobnou bouři od začátku sezony v září loňského roku.