Výzva 2021 sílí, připojil se i slávista Hogen. Malík s novou kandidaturou ve FAČR váhá, vadí mu málo peněz od státu

Výzva 2021 sílí, připojil se i slávista Hogen. Malík s novou kandidaturou ve FAČR váhá, vadí mu málo peněz od státu
ÚTERNÍ RÁNA PAVLA PROCHÁZKY

Zatímco opoziční fotbalové hnutí Výzva 2021 iniciované a vedené bývalým elitním rozhodčím Ivanem Grégrem sílí, podepsal ho mj. bývalý kanonýr Slavie, Blšan či 1. FC Norimberk (viz foto) a nynější předseda TJ SK Satalice Roman Hogen, současný předseda FAČR Martin Malík váhá, zda vůbec bude příští rok na svou pozici znovu kandidovat. Jak se svěřil v pátečním interview pro MF Dnes, trápí ho, že fotbal, jemuž šéfuje s kontroverzním místopředsedou Romanem Berbrem, dostává od státu stále méně peněz. Nutno k tomu ovšem dodat, že Malíkův předchůdce Miroslav Pelta je právě kvůli „podivnému“ rozdělování státních dotací trestně stíhán (a čeká jej soud), stejně jako celá FAČR coby právnická osoba. A k tomu se asociační místopředseda Roman Berbr před časem v deníku Sport veřejně přiznal k tomu, že státní dotace přiděluje přednostně těm, kteří ho volí.

Nejen to vadí někdejšímu obávanému ligovému střelci Romanu Hogenovi, který coby sparťanský odchovanec má ve své sbírce slávistický titul z roku 1996. Letos v prosinci oslaví padesátku a čile šéfuje své „rodné“ TJ SK Satalice. Obec na východním okraji Prahy vede po podzimu skupinu B II. třídy a chce na jaře postoupit do I. B. třídy.

„Krajský přebor je pro nás asi až příliš vysoko, ale jako cíl pro náš klub bych viděl I. A třídu. Máme v Satalicích pěkný areál, kde se před časem hrála i Zimní Tipsport liga, jezdí k nám trénovat i jiné kluby,“ říká Roman Hogen.

Hogen: „V čele českého fotbalu by měli stát lidé typu Šmicera“

A jestli se nebojím, zda můj podpis pod Výzvou 2021 může Satalicím v jarním boji o postup nějak uškodit? Tak by to na téhle úrovni byla ta největší ubohost. To si vůbec nepřipouštím, výzvu jsem podepsal, protože s jejím textem zcela souhlasím. Také se mi nelíbí situace v našem fotbale, stačí se podívat, jak to loni vypadalo v baráži o postup do nejvyšší soutěže, jak to vypadá se systémem VAR. Ten něco ukáže a rozhodnutí je pak opačné? To je výsměch. Do čela fotbalu by se měli dostat lidé, kteří ho úspěšně hráli, rozumí mu a kteří v něm něco dokázali. Kluci, jako jsou třeba Vladimír Šmicer nebo Patrik Berger. To by byli správní reprezentanti českého fotbalu a ne ti, co tam sedí dnes,“ říká Hogen.

Fotbal by měl patřit hráčům a trenérům, a ne pouze rozhodčím, kteří si ho v Česku v řadě okresů a regionů leckde ovládli a funkcionářsky zprivatizovali, i s touto tezí Výzvy 2021 souhlasí Roman Hogen. Toho v poslední době rozčílila mj. i nová povinnost klubů a hráčů nahlásit FAČR všechny své osobní e-mailové adresy včetně dětí, resp. jejich zákonných zástupců. Původní lhůta zněla do 15. března, nyní byla po četných protestech z hnutí prodloužena do 30. června 2020. Pokud hráč či klub do té doby nenahlásí své osobní e-mailové adresy, vystavuje se hrozbě vyřazení ze soutěží.

„Připadá mi nesmyslné, abychom na Strahov posílali soukromé e-mailové adresy dětí nebo jejich rodičů, to je jedině naštveme a vyženeme z fotbalu k jiným sportům. Proč bychom to vlastně měli dělat? Ay pak dostávali do své pošty nějaké reklamy, které jim ani našemu klubu vůbec nic nepřinesou?“ rozčiluje se Roman Hogen, satalický patriot, který říká, že podepsat Výzvu 2021 by měl podepsat každý, komu na dalším vývoji českého fotbalu záleží.

Nejen boj o postup z II. třídy čeká ovšem TJ SK Satalice, klub v červnu oslaví výročí 100 let fotbalu v obci. Historickým úspěchem bylo 2. místo v divizi v ročníku 2000/2001, které tehdy Sataličtí coby nováček ještě s Romanem Hogenem v sestavě a se sponzorem Pragis v zádech senzačně vykopali.

Hogen však není jedinou známou osobností, které Výzvu 2021 v nedávném období podepsali. Jak známo, připojil se i internacionál a olympijský vítěz Ladislav Vízek, úspěšný trenér Ivan Kopecký, další bývalí ligoví rozhodčí Evžen Amler, Stanislav Hanovský či Andreas Drastík, bývalý sportovně technický ředitel a člen výkonného výboru FAČR Michal Prokeš či předseda stále vlivnější iniciativy Čistý fotbal Lukáš Říha. Na Facebooku inciativu podpořil mj, i vicemistr Evropy z roku 1996 Luboš Kubík.

Malík váhá, zda bude znovu kandidovat na předsedu

O Výzvě 2021 se v pátek v rozhovoru pro MD Dnes hovořil i předseda FAČR Martin Malík: „Vím o ni, sepsali deset bodů, které požadují. Hned v prvním se praví, aby se dotace nepřidělovaly kamarádům. Ale to je nyní fyzicky nemožné, vyloučené legislativou. Neupírám nikomu právo na názor, ale troufám si říct, že tohle dialogem nevyřešíme. Musíme si počkat na volby, které budou příští rok.“

„Desatero“ je ovšem jen doplňkem základního textu Výzvy 2021 (vyzva2021.cz), k němuž Malík těžko mohl něco říct. Jeho odpověď však vybízí k další otázce, která v rozhovoru nezazněla: „V minulých letech, kdy Roman Berbr nakazoval svým kolegům v krajích rozdělovat státní dotace podle toho, kdo koho volí, to snad legislativa umožňovala?“

Jasně, že neumožňovala, ale přesto se to dělo a současný místopředseda to hrdě (či bezelstně) v médiích veřejně přiznal.

K Berbrovi Malík v interview říká: „Jestli bude Berbr pokračovat, to neovlivním. Přestože je pasovaný do role černokněžníka fotbalu, my spolu dokážeme vycházet.“

O své kandidatuře však Martin Malík nečekaně a překvapivě váhá: „Nejsem rozhodnutý. Jedno volební období je určitě málo na to, abyste opravdu něco změnil. A já mám rád řešení, která vydrží. Nepotřebuju se nutně zavděčit tady a teď. Na druhou stranu spousta věcí mě vysává a unavuje. Třeba boj o peníze. Fotbal jich má čím dál méně. Mezi lety 2018 a 2019 nastala - přes proklamované zvýšení peněz ze státních dotací - stagnace. A letos jdeme zase dolů, což je frustrující.“

„Fotbal si musí pomoci sám,“ tvrdí zdroje z vedení českého sportu

A čemu se Martin Malík diví? Proč dává stát fotbalu stále méně, přestože peněz do českého sportu jde celkově víc?

Není na to až tak těžké najít odpověď. Stačí si znovu zopakovat slova z úvodu komentáře o tom, že Malíkův předchůdce Miroslav Pelta je právě kvůli rozdělování státních dotací trestně stíhán. Stejně tak je stíhaná celá FAČR jako právnická osoba. A k tomu je tu asociační místopředseda Roman Berbr, který se veřejně přiznal, že státní dotace přiděluje přednostně těm, kteří ho volí.

„Fotbalu, zdá se není pomoci, musí to ale udělat sám. S lidmi typu Berbra v čele FAČR, zvlášť po Peltově kauze, těžko může pomýšlet na lepší postavení či zacházení,“ tvrdí zdroje blízké vedení českého sportu.

Výzva 2021 spojila různé opoziční skupiny v českém fotbale

Výzva 2021 se stává postupně platformou, která začíná spojovat všechny opoziční proudy v českém fotbale. Jak ty v jeho nižších vrstvách reprezentované spolkem Čistý fotbal, tak třeba i co se týče skupiny bývalých pracovníků a funkcionářů FAČR kolem exředitele Michala Prokeše a trenéra Antonína Baráka (otce českého reprezentanta), kteří mají spojení a propojení na další bývalé přední funkcionáře FAČR, třeba na bývalého generálního sekretáře Rudolfa Řepku.

Ostatně Řepkovo jméno ve spojení se jménem bývalého adepta na předsedu FAČR Petra Fouska, dnes zástupce UEFA v Řecku, se objevují ve stále četnějších úvahách o mužích, kteří by mohli vést český fotbal po roce 2021.