K cestě do tábora stačí šátek či plnovous. Ujgurové jsou zavíráni za projevy víry, naznačují dokumenty

Čínská vláda podniká systematické tažení proti muslimským menšinám.

Čínská vláda podniká systematické tažení proti muslimským menšinám. Zdroj: Reuters

Čínská vláda podniká systematické tažení proti muslimským menšinám.
Proti postupu Číny vůči Ujgurům se pravidelně protestuje po celém světě
Proti postupu Číny vůči Ujgurům se pravidelně protestuje po celém světěproti Tibetu a Ujgurům
Proti postupu Číny vůči Ujgurům se pravidelně protestuje po celém světěproti Tibetu a Ujgurům
5
Fotogalerie

Utlačování Ujgurů v Číně může být systematičtější a rozsáhlejší, než se předpokládalo. Naznačují to nově uniklé dokumenty z provincie Sin-ťiang, kde převážně muslimská menšina žije. Pravost záznamů, které získala některá média, je těžké ověřit. Odborníci však věří, že nejde o podvrhy. Čínští představitelé se dlouhodobě kritice brání s tím, že v oblasti je potřeba provádět rozsáhlá protiteroristická opatření.

„Tento pozoruhodný dokument představuje dosud nejsilnější důkaz, co jsem viděl, o tom, že Peking aktivně pronásleduje a trestá normální praktiky tradičně věřících,“ řekl BBC expert na ujgurskou problematiku Adrian Zenz z Nadace památníku obětí komunismu ve Washingtonu. Dokument obsahuje osobní záznamy tří tisícovek lidí, detailně se pak zabývá třemi stovkami hlavních podezřelých. Je v nich mimo jiné uvedeno, jak často se sledovaní modlí, jak se oblékají a s kým se setkávají. Nechybějí verdikty úřadů o tom, jestli Ujgurové věznění v převýchovných táborech mohou být propuštěni a zda ti, kteří jsou na svobodě, mají být opět internováni.

Pokud jsou spisy skutečně pravé, jsou lidé v Číně vězněni za to, že kdysi nosili hidžáb, požádali o pas či navštěvovali zahraniční webové stránky. K sledování slouží mobilní telefony, počítače a kamerový systém. Úřady navíc disponují řadou loajálních spolupracovníků, kteří mají v jednotlivých vesnicích ujgurské domácnosti pod drobnohledem.

Čína své počínání opakovaně obhajuje nutností razantně zakročit proti radikalizaci Ujgurů a rostoucí teroristické hrozbě. Zdůrazňuje, že do „středisek odborného vzdělávání“ jsou posíláni jen lidé, kteří byli odsouzeni v souvislosti s terorismem a náboženským extremismem. Novináři a další odborníci, kteří mají materiály k dispozici, však stejně jako Zenz tvrdí, že většina stíhání souvisí s pouhými soukromými projevy víry. „Tento druh nesmyslu si nezaslouží komentář,“ reagovalo na tato nařčení čínské ministerstvo zahraničí podle australské stanice ABC. Regionální vláda provincie Sin-ťiang na její dotazy nereagovala.

Ujgurové na sebe upoutali pozornost úřadů protesty v roce 2009, jejich důsledné sledování začalo po bombovém útoku v Urumči v roce 2014. Objevila se navíc podezření, že radikalizovaní zdejší muslimové bojovali v řadách Islámského státu. Podle odhadů do převýchovných táborů zmizel milion ze zhruba jedenácti milionů Ujgurů žijících v oblasti. Dalším způsobem, jak menšinu zkrotit, se stala podpora uzavírání sňatků mezi Ujgury a většinovým čínským etnikem Chanů. Nyní je Čína podezírána z toho, že v regionu vytváří důmyslný systém nucených prací.

Ujgury straší koronavirus
V exilu žijící Ujgurové jsou v poslední době znepokojeni také epidemií koronaviru v Číně. Bojí se, že se nákaza rozšíří do převýchovných táborů a bude v nich mít velké množství obětí. Oblast, kde Ujgurové žijí, zatím nepatří mezi více zasažené. Představitelé menšiny však nedůvěřují schopnosti čínských úřadů epidemii zastavit. Zdůrazňují, že v táborech jsou špatné hygienické podmínky, lidé jsou podvyživení a mají podlomené zdraví. Pokud by se tam epidemie rozšířila, nedá se podle nich navíc spoléhat na adekvátní zdravotní péči. Vznikla proto petice za uzavření táborů. V Číně se počet obětí na nemoc COVID-19 blíží ke dvěma tisícům, drtivou většinu úmrtí hlásí provincie Chu-pej. Nakažených je více než sedmdesát tisíc.