Plnovous jako důvod k internaci. Dokumenty ukazují, jak snadno Ujguři končí v čínských táborech

Události: Dokumenty odhalují, podle čeho Čína vybírá Ujgury do převýchovných táborů (zdroj: ČT24)

Cesta do zahraničí, surfování po internetu, nošení šátku nebo plnovousu v mnoha případech stačí k zavření do některého z čínských převýchovných táborů pro menšinové Ujgury. Informují o tom světová média s odvoláním na čínské dokumenty, které se jim podařilo získat. Podle experta se jedná o důkaz, že Peking aktivně pronásleduje a trestá běžné praktiky tradičních náboženství.

V internačních táborech na severozápadě Číny je proti své vůli zavřen více než milion muslimských Ujgurů.

Podle německého ministerstva zahraničí jsou v nich prováděny „převýchovné metody“, například vynucená sebekritika, popírání vlastní víry či mnohahodinové výslechy. Z táborů přicházejí také zprávy o zneužívání, sexuálním násilí a úmrtích.

Nový dokument čínské státní správy, která hovoří o dobrovolném pobytu v táborech, teď ukazuje, jak snadné je v jednom z nich skončit. Na zhruba 140 stranách obsahuje osobní údaje více než 3000 lidí. 

Sin-ťiang na mapě Číny
Zdroj: Wikimedia

„Přesný důvod pro účast na vzdělávání“

V textu je tabulka, v níž je i sloupec nazvaný „přesný důvod pro účast na vzdělávání“. Nejčastějším důvodem je překročení zákonů týkajících se maximálního povoleného počtu dětí. CNN připomíná, že v provincii Sin-ťiang mohou mít venkovské rodiny podle předpisů nejvýše tři potomky. 

Mezi další důvody patří: „tato osoba nosí dlouhé vousy“, „klikla na internetovou stránku, která obsahuje linky na nežádoucí zahraniční internetové stránky“ nebo „bez důvodu chyběla na vyvěšování vlajky“.

Ve výčtu důvodů k internaci je například také poutní cesta do Mekky, zahalení manželky nebo příbuzenský vztah k někomu, po němž se pátrá v zahraničí. Výjimečně je důvodem podezření, že daná osoba je členem nebo sympatizantem některé islamistické skupiny.

Seznam také obsahuje podrobné informace o internovaných a jejich rodinách, včetně místa bydliště, jejich každodenního chování nebo postoje vůči komunistické straně.

Expert: Dokument přináší silné důkazy

Pro ověření jejich pravosti poslala CNN kopii dokumentů čínskému ministerstvu zahraničí a lokální vládě v Sin-ťiangu. Ani jeden z úřadů nereagoval.

Čínský ministr zahraničí  Wang I ale ve čtvrtek v Německu uvedl, že rád v Sin-ťiangu uvítá jakékoliv zahraniční diplomaty či média, ať se sami přesvědčí, jak to v provincii vypadá.

„Neviděli by žádné koncentrační tábory ani perzekuci, ale že všechny etnické skupiny tam mohou žít v míru a harmonii…“ řekl. Zprávy o koncentračních táborech ministr označil za lži.  Dřívějšímu pokusu CNN navštívit detenční centra v Sin-ťiangu ale provinční vláda zabránila. 

O autenticitě dokumentu naopak nepochybuje tým expertů vedený Adrianem Zenzem z washingtonské nadace pro oběti komunismu. „Tento dokument přináší silné důkazy o tom, že Peking aktivně pronásleduje a trestá běžné praktiky tradičních náboženských vyznání,“ řekl Zenz BBC. 

„Jeho obsah je velmi významný. Ukazuje totiž, jak paranoidní je myšlení režimu, který kontroluje jednu z globálních supervelmocí,“ dodal Zenz pro CNN.  

  • Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang zaujímá zhruba šestinu rozlohy Číny, je její největší provincií, byť řídce osídlenou. Místní Ujgurové tvoří 45 procent z téměř 22 milionů obyvatel. Tato menšina, která je jazykově a etnicky spřízněná s Turky, si dlouhodobě stěžuje na útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Sin-ťiangu.
  • Při nepokojích v oblasti, které Peking přičítá islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán, dříve zemřely stovky lidí. Pro centrální čínskou vládu je oblast Sin-ťiang důležitá vzhledem k tomu, že je bohatá na přírodní zdroje a leží strategicky na hranicích s Indií, Pákistánem, Afghánistánem, Ruskem a dalšími středoasijskými státy.