Hlavní obsah

Historka z přítmí Babišova hnutí. Pomáhalo se lidem, kteří se umějí ukrýt

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Stratégové ANO – Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek (zády) a poslanec Martin Kolovratník (skloněn). Poradě ve sněmovních lavicích z roku 2013 přihlíží tehdejší poslankyně ANO Kristýna Zelienková, která posléze řady hnutí opustila.

Reklama

Komu udělali službu Babišovi poslanci? Seznam Zprávy pátraly po společnosti a lidech, kteří nabídli státu miliardový projekt.

Článek

Kancelářská budova bývalého Pragoexportu v pražské Krči. Na zdi foyer visí více než tři sta cedulek s názvy firem. Na jedné z nich je napsáno Batesys One.

Právě tady hledáme společnost, která podle zjištění Seznam Zpráv nabízela vybudování strategické optické sítě podél tisíců kilometrů železnic a ropovodů po celé České republice. Strategickou zakázku za miliardy korun.

Jenomže, i když se projekt dostal s pomocí dvou předních poslanců hnutí ANO až na stůl ministra dopravy Babišovy vlády, pátrání po firmě samotné drhne.

„Hledáte marně,“ říká totiž recepční, přestože se ptáme na společnost, která do „služeb“ projektu získala dva vlivné poslance hnutí ANO. „To jsou jenom štítky,“ dává na srozuměnou, že společnost Batesys One tady jinak než v podobě cedulky neexistuje.

Batesys One byla založena jako takzvaná „ready-made“ společnost. Tedy předzaložená firma, kterou si podnikatelé obvykle kupují, aby se vyhnuli byrokracii se zakládáním nové společnosti a mohli se pochlubit nějakou historií. Tady v krčské administrativní budově ji má stejně jako další „obyvatele“ na starosti jedna pracovnice zdejší Smart Office Center.

A to tak, že sem v pondělí, ve středu a v pátek přijde pro poštu.

Seznam Zprávy už napsaly, že složku s ambiciózním projektem Batesysu dostal na stůl bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík a také ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Kremlíkovi ji přitom přímo do úřadu přinesl místopředseda hospodářského výboru Sněmovny a předseda dopravního podvýboru Martin Kolovratník, jehož – jak sám uvedl – požádal o pomoc Batesysu další vládní poslanec Pavel Pustějovský, který je místopředsedou poslaneckého klubu ANO.

Proč se přimlouval za firmu, která má místo kanceláří jen mosaznou cedulku, Pavel Pustějovský zatím neřekl, protože jeho telefon je k SMS zprávám a přímému pokusu o hovor řadu dní netečný.

Martin Kolovratník pak v obsáhlejším rozhovoru Seznam Zprávám vysvětloval, že se „jen“ na žádost kolegy Pustějovského sešel s představitelem firmy, vzal od něj složku a odnesl ministrovi. A to přesto, že prý o společnosti jinak vůbec nic neví.

Přiznání k nevědomosti by se dalo poslanci Kolovratníkovi i věřit, ostatně proti poslanecké neznalosti nelze nic namítat.

Z veřejných zdrojů lze totiž o Batesys One vypátrat jen málo. Existuje zhruba rok a půl, má – jak reportéři Seznam Zpráv na místě ověřili – virtuální sídlo.

V předmětu podnikání stojí v rejstříku pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Společnost dosud nezveřejnila žádné účetní závěrky, nemá žádné internetové stránky a žádné kontaktní údaje.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Tři sta cedulek v recepci administrativní budovy. Někde je skryt Batesys One.

S člověkem, který je podle rejstříku hlavou společnosti, je to podobné.

Předseda představenstva Lukáš Abazíd uvádí ve veřejných dokumentech bydliště v malé obci nedaleko Prahy. Na zvonku ho sice najdeme, ale je přelepen štítkem se jmény jiných.

O koho jde, vysvětluje mladá žena u vchodu do bytového domu.

„My jsme tu v pronájmu. Pan Abazíd bydlí někde jinde. Já na něj číslo nemám, ale přítel bude mít. Oni se znají. Když je něco potřeba, tak si dávají vědět.“

Přítel přijíždí o chvíli později. Ale je nekompromisní. „Nic vám nedám. Zapomeňte. Maximálně mu můžu předat vaši vizitku a bude-li chtít, ozve se.“

Ale nepomůže to, šéf firmy, která nabízela státu miliardový obchod, se neozval. Nezvedal telefony, na SMS zprávy nezareagoval.

Kdo je Lukáš Abazíd, zůstalo pro Seznam Zprávy, pro veřejnost – a možná i pro poslance Kolovratníka – skryto.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

To je ona. Batesys One a.s. Firma, z níž jsme našli jen cedulku na recepci.

Zatímco jméno Lukáše Abazída může být pro poslance Kolovratníka neznámé, druhého muže, který stojí za předloženým projektem, zákonodárce zná. Protože – jak sám přiznal – se s ním na žádost kolegy Pustějovského sešel.

Všech dvacet kusů akcií společnosti Batesys One totiž vlastní jediný akcionář, kterým je další virtuální společnost Geortess One (akcie jsou na jméno v listinné podobě a ve jmenovité hodnotě sto tisíc korun). Právě s jejím šéfem Zdeňkem Čadkem poslanec Kolovratník jednal.

Poslechněte si, co ví o Batesysu exministr Vladimír Kremlík.

Rozhovor s Vladimírem Kremlíkem. Natočeno 30. ledna 2020.Video: Seznam Zprávy

Geortess One však zhmotňuje opět jen štítek v pražské kancelářské budově. Firma je také bez internetových stránek, kontaktních údajů nebo účetních závěrek.

Předseda správní rady a jediný ředitel je už zmíněný Zdeněk Čadek. Muž, který figuruje v jedenácti firmách. Čtyři z nich sídlí na virtuální adrese v Larnace, přístavním městě na jihovýchodě Kypru. Krom adresy nic.

Bydliště uvádí v rozlehlém rodinném domě v malé obci nedaleko Poděbrad. Jenže tam prý nepobývá, sděluje Seznam Zprávám jeho manželka. „My spolu nežijeme, s jeho firmami nemám vůbec nic společného. A jeho telefonní číslo vám ale stejně nedám.“

Jediné, co se podařilo získat, je e-mailová adresa, kterou nám předal starosta Maletína v okrese Šumperk, kde Čadkova firma plánuje ve spolupráci s obcí budovat tři větrné elektrárny.

„On mi většinou volá z pevných linek nebo se nahlásí dlouho dopředu a přijede osobně jednat u mě v kanceláři nebo na zastupitelstvu. Možná bych mobil dohledal, ale stejně vám ho dát nemůžu. Předám mu kontakt na vás a bude-li chtít, ozve se.“

Kontakt však buď nebyl předán, anebo se Zdeněk Čadek ozvat nechtěl…

Reklama

Doporučované