Kdo si počká, ten se dočká. Afghánistán povede Ghaní, sdělila komise pět měsíců od voleb

V afghánských prezidentských volbách obhájil mandát Ašraf Ghaní. Výsledky hlasování z loňského září oznámila ústřední volební komise. Ghaní získal 50,64 procenta hlasů, a porazil tak premiéra Abdulláha Abdulláha. Konečné výsledky zbrzdily spory, technické problémy a podezření z podvodů.

Volby se konaly loni 28. září a kandidovalo v nich 18 lidí. Největší šance na úspěch se dávaly právě Ghanímu a Abdulláhovi, který nakonec přesvědčil 39,52 procenta voličů. Jelikož Ghaní získal v prvním kole více než 50 procent hlasů, druhé kolo se nebude konat.  

Abdulláh v prosinci řekl, že předběžné výsledky neuznává. Podle něj volby poznamenaly podvody. Je proto pravděpodobné, že premiér neuzná ani oficiální výsledky. Už před hlasováním zaznívaly obavy, že táhlé volební spory mohou zemi znovu uvrhnout do politické krize a ohrozit snahy o uzavření příměří s radikálním hnutím Taliban.

„Chceme takovou dohodu, kde Taliban bude součástí demokratické společnosti respektující všechna ústavní práva občanů, zvlášť žen. Musí platit ústava, stát bude mít armádu a stát nesmí mít žádné spojení s teroristy nebo mezinárodními zločineckými bandami,“ konstatoval Ghaní v roce 2018.

K volbám se zaregistrovalo necelých deset milionů Afghánců, hlas ale odevzdalo jenom něco přes dva miliony lidí. Hlasy sčítá nezávislá volební komise a na ni dohlíží zástupci prezidentských kandidátů.

Abdulláh a Ghaní byli hlavními kandidáty i ve volbách v roce 2014 a také po nich si oba připsali vítězství. Volební komise nakonec za vítěze označila Ghaního, což vyvolalo ostré protesty z Abdulláhova tábora. Ten výsledek přijal až poté, co byla s pomocí amerických vyjednávačů vytvořena vláda národní jednoty a on získal funkci premiéra.