Z kaštanů jsou úly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Z kaštanů jsou úly!

Kaštany rostly vpravo vedle kašny.
Kaštany rostly vpravo vedle kašny. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Krásné stromy jsou zpátky v parku. Řeč je o stoletých jírovcích, které ještě loni krášlily zámeckou zahradu v Libochovicích. Pak je ale správa zámku nechala pokácet.

„Celkem pět kaštanů už ohrožovalo návštěvníky parku. Byly totiž duté a jejich zdravotní stav byl žalostný,“ popsal Jan Holub, jenž se o rozlehlou zahradu stará. „Chtěli jsme zachovat tu paměť stromů. Mnozí lidé pod nimi prožívali první lásky, trávili tu čas, četli knihy. Napadlo nás, že by z nich mohly být včelí úly,“ vysvětlila kastelánka zámku Michaela Prokopová, jak se jírovce vrátily tam, kde rostly.

Řezbáři za byt a stravu
Zámek poptal několik řezbářů, až narazil na manžele Svatopluka a Zdenku Formanovy (57 a 55) ze Bzence. „Oslovilo nás to, i když to bylo jen za stravu a ubytování. Rádi totiž cestujeme, a tak jsme spojili příjemné s užitečným,“ svěřil se řezbář. Obří úly teď stojí v místech, kde kdysi stával historický včelín.

Včely až příští rok
Takzvané kláty se musí ještě osadit stříškami. Následně chce správce oslovit místní včelaře, kteří by mohli netypické úly využít k chovu svých včel. Stáčení a výrobu medu chce pak představit lidem při společenské akci v zámeckém parku. Nejdřív ale až napřesrok.

Lidé si je pojmenovali
Přestože řezbáři nevytvářeli konkrétní postavy, lidé si první dva úly pojmenovali podle postav z české pověsti o Oldřichovi a Boženě. Dva další úly zase ovlivnily děti, když požadovaly, aby na nich byla zvířátka spojená s medem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.