Hlavní obsah

Putinův „Rasputin” v Kremlu skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý odvolal jednoho z hlavních ideologů, poradce pro záležitosti Ukrajiny Vladislava Surkova, napsala agentura DPA. Důvody jeho odvolání nejsou známy, kuloáry informace o jeho odchodu kolovala delší dobu. Pozorovatelé uvedli, že odvolání Surkova souvisí se změnou kurzu v politice vůči Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Vladislav Surkov

Článek

Pětapadesátiletý funkcionář patřil k nejvlivnějším Putinovým poradcům. Jednou ho dokonce nazval „poslem božím“. Surkova ve funkci nahradil prezidentův důvěrník Dmitrij Kozak, který se na Ukrajině narodil. Zatím není jasné, zda Surkov v Kremlu získá nějaký jiný post.

Další výměna na vysokém postu. Končí ruský generální prokurátor Čajka

Evropa

Surkov pracoval v Kremlu od roku 1999. V roce 2013 se stal Putinovým poradcem. Kritici bývalého prezidentova poradce nazývali „Putinův Rasputin“ nebo „našeptavač“.

Kvůli Ukrajinské krizi měl Surkov zákaz vstupu do zemí Evropské unie. Přesto ale v roce 2016 odcestoval po Putinově boku do Berlína, aby se účastnil krizového setkání.

Jednání o Ukrajině

S nástupem Volodymyra Zelenského do funkce ukrajinského prezidenta začala intenzivnější jednání ohledně krize na východě země. Už loni si obě země vyměnily celkem 200 zadržovaných osob. Putin se Zelenským poté spolu 31. prosince telefonovali.

Naposledy spolu telefonicky jednali minulý týden v pátek, na programu byla nejen výměna dalších zajatců, ale také příprava další schůzky „v normandském formátu“, tedy s francouzským prezidentem a německou kancléřkou.

Naposledy se tato čtyř- a dvoustranná jednání uskutečnila 9. prosince v Paříži. Formátu schůzek se říká „normandský“, protože první čtyřstranné jednání se uskutečnilo v roce 2014 na oslavách vylodění v Normandii, krátce po anexi Krymu a vypuknutí bojů v Donbasu.

Moskva a Kyjev mezitím dospěly i k dalšímu kompromisu, dohodě o tranzitu ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám