Šest opozičních poslanců bude nocovat ve slovenském parlamentu. Vadí jim spolupráce s Kotlebovci

Slovenský parlament přerušil mimořádnou schůzi kvůli protestu opozičních poslanců. Šest zákonodárců zablokovalo řečnický pult a odmítlo od něj odejít. Strávit tam chtějí celou noc. Vládní strany jednání iniciovaly, aby mohly v urychleném režimu necelé dva týdny před volbami schválit sociální opatření.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Danko a Robert Fico (archivní fotografie)

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko a expremiér Robert Fico | Foto: Radovan Stoklasa | Zdroj: Reuters

„Nemáte právo zneužívat mandát poslance a chovat se nepříčetně. Nestalo se během čtyř let, aby někdo (vykázání ze sálu) nedodržel,“ vzkázal předseda parlamentu Andrej Danko šestici poslanců, kteří se řadí ke kritikům vládní koalice a hlásí se k neparlamentní koalici Progresivní Slovensko/Spolu.

Slovenské předvolební klání se vyostřuje. Kiska považuje vládní návrh na sociální balíček za kupčení

Číst článek

Ti přišli během přestávky k řečnickému pultu a položili na něj svatební dort, který má symbolizovat spojení expremiéra Roberta Fica z jeho strany Smer s krajně pravicovou stranou Mariána Kotleby Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko. Právě bez podpory Kotlebovy strany by neměly vládní strany dostatek hlasů pro zahájení mimořádné schůze.

„Vzhledem k tomu, že jde o obrovskou sumu a o atentát na naše společné hospodaření, jsme obstrukcí zablokovali jednání parlamentu,“ řekl novinářům předseda strany Spolu Miroslav Beblavý, který se zúčastnil obsazení řečnického pultu. Později doplnil, že poslanci budou ve sněmovně nocovat a v protestu pokračovat i ve středu.

Poté, co předseda parlamentu poslance opakovaně vyzval, aby opustili jednací sál, rozhodl, že chůzi přeruší až do dalšího dne. Vládní strany na ní chtějí narychlo prosadit třeba třináctý důchod, zvýšení přídavků na děti nebo částečné zrušení dálničních známek.

Vláda minulý týden bez předchozí odborné diskuse schválila návrh zdvojnásobit od příštího roku sumu dětských přídavků a také zrušit dálniční známky. Již letos by se zase měla začít vyplácet 13. penze pro příjemce různých typů důchodů. 

Magdaléna Fajtová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme