Koronaviru padl za obět další lékař. Ředitel wuchanské nemocnice patřil mezi hlavní výzkumníky

Obětí nemoci Covid-19, způsobované koronavirem se stal i jeden z předních lékařů v čínském Wu-chanu. Jednapadesátiletý Liou Č'-ming se podle britského deníku The Guardian významně podílel na výzkumu a boji proti nové nákaze, sám ji však nakonec podlehl.

Wu-chan Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysílení čínských lékařů je natolik vážné, že se u mnohých objevují psychické problémy.

Vysílení čínských lékařů je natolik vážné, že se u mnohých objevují psychické problémy. | Zdroj: Profimedia

Liou Č'-ming přispěl důležitými výzkumnými poznatky v boji proti nové nákaze, která už zabila přes 1800 lidí zejména v Číně, napsal The Guardian.

Koronavirus si v pevninské Číně vyžádal už 1868 životů. Počet nakažených přesáhl 72 tisíc

Číst článek

Wuchanská zdravotní komise informovala, že zkušený lékař a ředitel tamní hlavní nemocnice zemřel v úterý dopoledne poté, co se koronavirem nakazil.

Liou Č'-ming není prvním lékařem, který při snaze zastavit šíření epidemie položil život. Minulý čtvrtek zemřel Sü Te-pchua, ředitel nemocnice ve městě E-čou.

Co bude dál?

Známý je také příběh doktora Li Wen-lianga. Ten se jako jeden z prvních snažil upozornit na šíření nového typu koronaviru. Oční lékař si nákazy všiml už v prosinci a jeho upozornění se začalo šířit po sociálních sítích. Čínské úřady se poté Wen-lianga snažily umlčet a obvinily ho z šíření lživých informací. Doktor nakonec nákaze podlehl.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím nedokáže odhadnout, jak se bude epidemie koronaviru dál vyvíjet. Největším rizikem je v současnosti její rozšíření do zemí se zaostalým zdravotnickým systémem.

V Číně se podařilo zatím z více než 70 tisíc nakažených uzdravit necelých 11 tisíc pacientů. Noví nakažení a mrtví však stále přibývají. Podle WHO zatím neexistuje specifický lék, který by se mohl k prevenci a léčbě nového typu koronaviru použít.

jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme