Hlavní obsah

Princ Andrew: Královnin favorit a jeho přešlapy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 60 lety se narodil třetí potomek královny Alžběty – princ Andrew. Má blízký vztah s matkou, bývalou manželkou i dcerami, ale také dostal zaslouženě přezdívku Princ playboy. Zapojil se do války o Falklandy, ale při sjednávání obchodů mu nebyla cizí korupce. Víte, čím naposledy hodně pobouřil svět?

Článek

Princ Andrew, vévoda z Yorku, se narodil 19. února 1960 v Buckinghamském paláci jako třetí potomek královny Alžběty II. (93) a prince Philipa (98). Jeho matka byla v té době královnou již osmým rokem a měla čas si ho víc užít. Říká se o něm, že je její oblíbenec a zároveň velká opora. I když i on ji umí potrápit... Rozvedl se, udržoval obchodní styky s kontroverzními osobnostmi a v posledních letech je jeho jméno skloňováno v souvislosti s Epsteinovou sexuální aférou.

Dnes má 60. narozeniny a i když v minulosti slavil ve velkém, letos si musí na party nechat zajít chuť.

Malý Andrew – královnin favorit

Starší děti královny, princ Charles (71) a princezna Anna (69), se narodily, když jejich matka ještě nebyla královnou. Musely se tak později vyrovnat s tím, že v roce 1952 usedla na trůn a ve svém nabitém diáři horko těžko hledala čas na hraní si s nimi.

To princové Andrew a Edward (55) bývají někdy nazýváni druhou rodinou. Narodili se po více než deseti letech a královna si užívala jejich výchovu a mateřství. Zejména Andrew si byl s matkou vždy velmi blízký.

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew byl pojmenován po svém dědovi z otcovy strany a byl prvním dítětem narozeným vládnoucímu britskému monarchovi od nejmladší dcery královny Viktorie v roce 1857Foto: Profimedia.cz

Co závidí princi Charlesovi?

Se staršími sourozenci měl vždy spíše chladný vztah. Je veřejným tajemstvím, že Charlesovi Andrew tak trochu závidí nástupnictví a majetek. V roce 2012 navíc starší bratr oznámil, že až jednou bude králem, hodlá se zasadit o to, aby se královské povinnosti týkaly jen těch, kdo jsou nejblíže trůnu, tedy jeho a Camilly, vévodkyně z Cornwallu (72), a vévody a vévodkyně z Cambridge (princ William a jeho žena Kate).

Foto: Profimedia.cz

Ač působili jako idylická rodinka, ve skutečnosti spolu v plné sestavě moc času netráviliFoto: Profimedia.cz

22 let v královském námořnictvu

Stejně jako jeho sourozenci byl Andrew nejdříve vzděláván guvernantkami v Buckinghamském paláci, později navštěvoval školu Heatherdown poblíž Ascotu a od 13 let studoval na skotském Gordonstounu jako jeho bratr a otec.

V roce 1978 pak začal vojenskou kariéru – po ukončení studií nastoupil na Royal Naval College v Dartmouthu. Působil jako pilot vrtulníku a kapitán válečné lodi a byl aktivní během války o Falklandy (1982). Sloužil na letadlové lodi Invincible, která pomohla ostrovy osvobodit. Původně ho sice chtěla britská vláda, ze strachu o jeho život, přeložit do kanceláře, ale královna tehdy trvala na tom, aby její syn mohl zůstat se svou lodí, jak si sám přál.

Foto: Profimedia.cz

Na vysokou školu nešel, zvolil kariéru pilota a byl i instruktoremFoto: Profimedia.cz

S Fergie až na věky

S rusovláskou Sarah Ferguson (60) přezdívanou Fergie se princ zná od dětství. Na tom, že se v roce 1985 dali dohromady, měla velký podíl princezna Diana (†36), která Fergie pozvala na dostihy. Jiskra přeskočila a na své 26. narozeniny požádal princ Fergie o ruku. Červencovou svatbu sledovaly v televizi stovky milionů lidi.

Foto: Profimedia.cz

Svatba se konala 23. července 1986 ve Westminsterském opatstvíFoto: Profimedia.cz

Proč se Fergie a Andrew rozvedli? 

Narodily se jim dvě dcery, v roce 1988 Beatrice a o dva roky později Eugenie. V roce 1992 ale pár ohlásil, že jdou od sebe, a v roce 1996 se rozvedli. Proč velká láska nevyšla? Práce v armádě s sebou nese dlouhé pobyty mimo domov, společného času bylo málo. A spekulovalo se i o nevěrách Fergie. Nutno podotknout, že ani princ se něžnému pohlaví nevyhýbá. Před manželstvím a po rozvodu prý čile randil, však se mu tu také říká „playboy z paláce“, to mluví za vše.

Foto: Profimedia.cz

S rodinou a hlavně na horách, tam byl princ Andrew šťastný – je totiž vášnivý lyžařFoto: Profimedia.cz

Nejlepší rozvedený pár

S bývalou ženou si nikdy nepřestali být blízcí, v současnosti dokonce bydlí pod jednou střechou a jsou si vzájemnou oporou. On za ni platí dluhy a ona jej veřejně obhajuje, třeba když je obviněný z údajného sexuálního styku s nezletilou. (Co tato kauza s Epsteinem může znamenat pro celou královskou rodinu?) A všem vrtá hlavou, jestli jsou jen přátelé, nebo kamarádi s výhodami. Oni dva to nekomentují a tvrdí, že jejich prioritou byla vždy výchova dcer. V té uspěli na výbornou – obě princezny mluví o rodičích s láskou a respektem a užívají si společný čas.

Foto: Profimedia.cz

Na významných událostech je rodina vždy pospolu – fotka je z promoce princezny BeatriceFoto: Profimedia.cz

Princ Andrew a aféra Epstein

Že si princ rád užívá luxusu, se říkalo vždy. Pozice zvláštního vyslance pro mezinárodní obchod a investice mu umožňovala žít si na vysoké noze. Po celém světě se setkával s obchodními partnery, se kterými se plavil na luxusních jachtách nebo pařil v nejlepších lyžařských střediscích.

Mezi jeho známými ovšem byli i diktátoři nebo pašeráci zbraní a on sám čelil podezření z korupce. Vždy vše ustál a pochybnosti rozehnal. Dostala ho až kauza kolem finančníka a usvědčeného sexuálního delikventa Jeffrey Epsteina (†66). Mračna nad hlavou prince Andrewa se zatáhla definitivně, protože sám čelí obviněním, že se zapojil do zneužívání nezletilých dívek, které mu měl Epstein dohodit.

Foto: Profimedia.cz

Prince Andrew stál u zrodu společnosti Pitch@Palace, která byla založena s cílem finančně pomoci technologickým startupůmFoto: Profimedia.cz

Povede dceru Beatrici k oltáři?

Loni na podzim poskytl rozhovor do televize, kde se k celému případu vyjádřil několikrát dost nešťastně, a tak se od něj společnosti i organizace, se kterými spolupracoval, začaly distancovat. A došla trpělivost i jeho matce. A tak se musel stáhnout z veřejného života, královna mu zrušila roční rentu z veřejných prostředků i velkou oslavu narozenin. Slavit se tak bude jen v úzkém rodinném kruhu.

Nejistá se zdála i jeho účast na svatbě starší dcery. Když se v roce 2018 vdávala mladší Eugenie, vedl ji samozřejmě k oltáři. Letošní květnová svatba Beatrice a jejího snoubence Edoardo Mapelli Mozzi (37) bude nakonec skromnější, než bylo původně plánováno, ale otec dceru k oltáři povede a pronese i přípitek.

Foto: Profimedia.cz

Svatba princezny Eugenie byla jednou z událostí roku 2018. Jaká asi bude atmosféra na svatbě její starší sestry?Foto: Profimedia.cz

Patří princ Andrew k vašim královským oblíbencům? Jeho matka slavila loni 93. narozeniny. Čím vás možná překvapí! 

Načítám