Wu-chan zesiluje boj proti koronaviru. Nové kontroly chodí dům od domu, aby odhalily všechny nakažené

Karanténní centra pro pacienty nakažené koronavirem vznikala ve sportovních halách nebo výstavištích, nyní mají přijít na řadu továrny a další průmyslová sídla | Zdroj: Profimedia

Identifikovat všechny nakažené a umístit je do karanténních center. Tak zní nové nařízení wuchanských úřadů s cílem zastavit další šíření koronaviru. Do ulic tak vyráží týmy, které chodí dům od domu a každému obyvateli kontrolují teplotu. Všichni nakažení pak mají skončit v karanténních centrech, kde se už dnes tísní tisíce lidí. Chybí zde ale lékaři, kteří by nemocným pomáhali. Opatření sklízí kritiku lidí na sociálních sítí.

Tento článek je více než rok starý.

Wu-chan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po prvotní reakci dala Čína v minulých týdnech najevo, že boj s koronavirem nebere na lehkou váhu, a přistoupila k řadě bezprecedentních opatření. V nejvíce zasažené provincii Chu-pej byly vyhlášeny rozsáhlé karantény, po kterých zejí mnohamilionová města prázdnotou, nefunguje zde doprava a platí zde přísný zákaz vycházení.

Koronavirus si v pevninské Číně vyžádal už 1868 životů. Počet nakažených přesáhl 72 tisíc

Číst článek

Po nástupu nového komunistického vedení do čela provincie Chu-pej ale úřady opatření dál zpřísňují. Jedenáctimilionový Wu-chan tak podle serveru Global Times dostal za úkol, aby během pouhých tří dnů identifikoval všechny obyvatele nakažené novým typem koronaviru a následně je nechal umístit do určených karanténních zařízení.

O nové kampani proti šíření nemoci Covid-2019 s odvoláním na čínská státní média informuje také britský deník The Guardian, podle kterého jsou wuchanští úředníci vysíláni do bytů jednotlivých obyvatel a dům od domu mají za úkol zkontrolovat teplotu každého v domácnosti. Každý s podezřením na koronavirus pak má být povinně otestován. Nemocní a lidé s úzkými vazbami na již nakažené pak mají skončit v karanténě.

Kromě domovních inspekcí má k podchycení všech případů koronaviru sloužit i další opatření – zakoupení léků na kašel a horečku má být od úterka povoleno až po předložení občanského průkazu.

Do ulic vyráží týmy, které každému obyvateli kontrolují teplotu | Zdroj: Reuters

Radši zemřít doma

V souvislosti s pátráním po nakažených úřady řeší i to, kam všechny nově odhalené případy následně umístit. Zřídit proto chtějí dalších deset karanténních center, která mají dohromady poskytnout 11 400 lůžek pro pacienty s mírnými příznaky. Už v minulých týdnech tato centra vznikala ve sportovních halách nebo výstavištích, nyní mají přijít na řadu továrny a další průmyslová sídla nebo dopravní střediska.

Sinoložka: Koronavirus je pro režim nebezpečný. Krize ukázala, že strana staví vlastní moc nad životy lidí

Číst článek

Desítky provizorních karantén se ale mezi uživateli sociálních sítí stávají terčem stále ostřejší kritiky. Ukazuje se totiž, že vytvořit tisíce nových nemocničních lůžek nestačí – chybí zde zdravotníci, kteří by lidi v nově vybudovaných nemocnicích léčili.

Bezmoc lidí zavřených v karanténních zařízeních začátkem února pro BBC popsala také 33letá obyvatelka Wu-chanu Wang Wen-ťün. „Raději zemřít doma než jít do karantény,“ řekla britské televizi žena, které v jednom z těchto center zemřel strýc.

„Zpočátku jsme si mysleli, že karanténní zařízení, kam šel otec se strýcem, je nemocnice, ale ukázalo se, že se jedná o hotel. Nebyly tam žádné zdravotní sestry ani lékaři, a nebylo tam ani topení. Večeře se podávala jen studená. Strýc už byl ve velmi vážném stavu, nemohl dýchat a začínal ztrácet vědomí. Byl umístěn do jiného pokoje než otec, a když se na něj tatínek šel v 6.30 ráno podívat, našel ho mrtvého,“ vypověděla paní Wang.

Kritika na sítích

Nová opatření proti koronaviru vyplývají z nařízení nového šéfa komunistické strany ve Wu-chanu Wang Čung-lina. Ten převzal úřad minulý týden poté, co Peking nechal odvolat dosavadní vedení s vysvětlením, že jeho představitelé nedokázali na šíření nákazy včas a efektivně zareagovat.

Jeden z velkých problémů koronaviru je nedostatek testů. Co přinese nová strategie čínské vlády?

Číst článek

Nařízení, které má veřejnost přesvědčit, že úřady dělají pro boj s koronavirem maximum, počítá i s postihy pro hříšníky. Jak píše Guardian, lidé musí úřadům například nahlásit všechny případy horečky, kašle a dalších příznaků koronaviru. Pacienti s příznaky nákazy pak mají povinnost nastoupit do karantény.  

Kromě příkazů ale nové opatření zmiňuje i některé zákazy – zapovězeno je například „konstruování a šíření falešné informace o epidemii“. V případě, že lidé tato nařízení poruší, budou proti nim použita „donucovací opatření“, uvádí dokument, na který odkazují čínská státní média.

Úřady zdůrazňují, že jde pouze o dočasná opatření, vedení Wu-chanu se přesto stává tečem silné kritiky lidí na sociálních sítí.

„Nesmíme vůbec chodit ven, ztratili jsme naše nejzákladnější lidská práva. Strážní jsou jako bachaři ve vězení a zneužívají síly, kterou mají. Ústava nám ale zaručuje osobní svobody!“ stěžuje si jeden z uživatelů sítě Wej-po.

Čína narychlo postavila nemocnice pro tisíce lidí, pacienti s koronavirem v nich ale nejsou, píše Guardian

Číst článek

Dva lékaři po smrti

Masivní opatření přicházejí v době, kdy se počet nakažených v pevninské Číně vyšplhal přes 72 tisíc. Drtivá většina z nich se objevuje právě v provincii Chu-pej, kde se nakazily také stovky lékařů, sester a další členové zdravotního personálu.

Po očním lékaři Li Wen-liangovi, který na šíření koronaviru upozornil mezi prvními, hlásí zaměstnanci čínských nemocnic další dvě oběti koronaviru ve svých řadách.

Podle čínské státní televize nemoci Covid-19 podlehl ředitel hlavní nemocnice ve Wu-chanu Liou Č'-ming – jak uvedla státní média, po neúspěšné resuscitaci zemřel v úterý dopoledne tamního času. Úřady navíc potvrdily smrt bývalého ředitele nemocnice ve městě E-čou Sü Te-pchua, který na nákazu zemřel už minulý čtvrtek.

Eliška Kubátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme