Covid-19 na Diamond Princess: Vyloďování pasažérů potrvá do pátku, nakažených přibývá

Výletní loď Diamond Princess, která je kvůli nákaze novým koronavirem v karanténě u japonského přístavu Jokohama, začali po dvou týdnech opouštět první cestující. Během dneška jich má opustit palubu asi 500, vyloďování zbylých potrvá až do pátku. Na palubě se přitom dnes potvrdila nákaza u dalších 79 lidí, celkově se tak na plavidle virem infikovalo 621 lidí, uvedla s odvoláním na místní úřady agentura AFP.

Plavidlo je označováno za místo s největší koncentrací infekce koronavirem, který se šíří z Číny. V karanténě je od 3. února, kdy se nákaza potvrdila u jednoho z cestujících, který se krátce předtím vylodil v Hongkongu.

Virus se na lodi rychle šíří i přesto, že japonské úřady značně omezily pohyb pasažérů na palubě. Ti museli zůstat většinu času zavření ve svých kajutách, z nichž řada neměla okna. Loď původně převážela kolem 3700 cestujících a posádky. Polovina z nich byli Japonci, osazenstvo nicméně tvořili lidé z více než 50 zemí světa. Mnoho nakažených již bylo převezeno do japonských nemocnic.

V první skupině cestujících, kteří dnes mohou loď opustit, jsou především starší lidé, u nichž se nákaza novým koronavirem po uplynutí dvoutýdenní karantény neprokázala. Evakuováno má být celkově asi 3000 osob. Na lodi zůstanou pouze ti, kteří s nakaženými přišli do přímého styku, a to i v případě, že na přítomnost viru byli testováni negativně.

Ačkoli Japonsko obhajuje opatření, které proti šíření nákazy přijalo, počínání tamních úřadů dnes kritizovaly Spojené státy. Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) uvedlo, že karanténa "zřejmě nestačila k tomu, aby zabránila přenosu (viru) mezi jedinci na lodi". Podle některých odborníků je rozšíření koronaviru horší, než japonské úřady přiznávají. Situaci proto přirovnávají k reakci vlády po havárii jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011. Tokio tehdy čelilo silné kritice, protože se podle mnohých snažilo v prvních dnech po nehodě její dopady podceňovat.

Spojené státy z lodi evakuovaly v noci z neděle na pondělí asi 340 svých občanů dvěma letadly, která přistála na leteckých základnách v Kalifornii a v Texasu. Charterovým letem dopravila do vlasti šest svých občanů také Jižní Korea společně s jednou jejich japonskou příbuznou.

Austrálie se chystá evakuovat 169 svých občanů. Ti by měli loď opustit dnes, projít lékařskými testy na tokijském letišti a zemi opustit ve čtvrtek ráno místního času (kolem středeční půlnoci SEČ). V dalších 24 hodinách by měli domů odletět také cestující z Hongkongu, kanadský vládní speciál určený pro evakuaci zřejmě přistane v Japonsku v pátek. Záměr evakuovat své občany z paluby obřího plavidla oznámila také Itálie, Izrael, Británie a Tchaj-wan.

Mimo případy na výletní lodi zatím Japonsko hlásí 60 nakažených, z toho 22 v Tokiu. Šíření koronaviru v zemi vzbuzuje obavy ohledně konání letních olympijských her, jež by měly začít 24. července. Organizátoři však zatím tvrdí, že se je nechystají zrušit. Americký prezident Donald Trump v úterý prohlásil, že zvažuje pozvání japonského premiéra Šinzóa Abeho, aby olympiádu v létě navštívil.

Související

Benátky (Venezia). Itálie

Italská vláda nechce, aby velké výletní lodě kotvily v Benátkách

Italská vláda schválila ve středu výnos, díky kterému by v budoucnu velké výletní lodě měly kotvit mimo Benátskou lagunu. V březnu se ministři shodli na tom, že obřím plavidlům nebude umožněno kotvit přímo v Benátkách. V minulosti ale podobné zákazy zrušily soudy, připomněla stanice BBC. Proti turistickým lodím již mnoho let protestují místní obyvatelé.

Více souvisejících

Výletní lodě Japonsko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy