Nizozemci protestují proti letišti u Lisabonu kvůli ochraně břehoušů. „Nejsou hloupí a přizpůsobí se,“ vzkazuje Portugalsko

Přes dvacet tisíc Nizozemců protestuje proti výstavbě letiště u Lisabonu. Podle signatářů petice ranveje ohrozí břehouše černoocasé, nizozemské národní ptáky, kteří v portugalské přírodní rezervaci zastavují na svém tahu z Afriky do Beneluxu.

„Jaký smysl bude mít chránit břehouše v Nizozemsku, když budou ohrožováni v Portugalsku a budou tam možná i umírat?“ stojí v petici, pod niž se ke středě podepsalo 26 tisíc lidí.

Portugalci plánují postavit letiště poblíž ústí řeky Tejo, projekt má ale mnoho kritiků mezi tamními ochranáři i v zahraničí. Portugalská agentura životního prostředí dala ke stavbě souhlas v lednu s tím, že divoká příroda musí být ochráněna.

Jenže ústí řeky Tejo je podle nizozemské organizace ochránců přírody Vogelbescherming Nederland zásadní zastávkou v tahu břehoušů, kteří tam mají možnost se nakrmit. „Než odletí k nám k hnízdění, nakrmí se na tamních rýžových polích zbytky úrody. Jestli si portugalská vláda prosadí svou, tohle skončí,“ varují autoři petice.

Že se přizpůsobí? Jako pokácet les a říct, že vyroste jinde

Zástupce portugalského státního tajemníka pro komunikaci Alberto Souto de Miranda napsal v článku otištěném v listu Publico, že se lidé nemají strachovat, protože „ptáci nejsou hloupí a je pravděpodobné, že se přizpůsobí“.

Mluvčí nizozemských ochránců Thijs van der Otter k tomu podotkl, že je to totéž jako „pokácet les a říci, že si najde místo, kde vyroste znovu“. „Tak jednoduchý život není,“ dodal.

Břehouši, vyznačující se dlouhým tenkým zobákem, zimují v Africe i v jižní a západní Evropě a jejich počet se snižuje. Odvodňováním mokřadů a zemědělskou činností přicházejí o hnízdiště. Ohrožuje je také lov, i když kromě Francie je lov břehoušů v Evropské unii zakázán.