Dva podezřelí, stejný příběh, ale jen jeden je vrah

Dva podezřelí, stejný příběh, ale jen jeden je vrah

Tisk

55 100Vzhledem k obrovskému množství vycházejících thrillerů je velice těžké přijít s alespoň trochu originálním námětem. Irskému spisovateli Jamesi Delargymu se to ovšem v jeho debutové knize 55 rozhodně povedlo.

V zapadlém městečku Wilbrook se obyčejně neděje nic moc významného. Okamžiky tu plynou pomalým tempem a většinou obsahují jen velkou porci šedi. Jednoho dne se to ovšem změní. Na policejní stanici přichází značně zbídačený muž jménem Gabriel, který vypráví o svém hrůzostrašném zážitku. Sériový vrah Heath ho unesl a chtěl proměnit ve svou padesátou pátou oběť. Naštěstí mu utekl. Jen o chvíli později se objevuje právě Heath, který tvrdí přesný opak. Unesl ho Gabriel a chtěl ho zavraždit. Který z nich mluví pravdu? Velitele místní policie Chandlera Jenkinse čeká pořádně krušné období.

Už samotná detektivní zápletka založená na dvou podezřelých, kteří přicházejí se stejnou historkou o vině druhého, by přinesla dostatečně napínavý příběh. Od začátku vám je jasné, že vyřešit celý případ nebude vůbec jednoduché a vedle důkazů budou samotní policisté muset spoléhat i na vlastní instinkt.

Autor tohoto thrilleru se ovšem rozhodně nespokojí z málem, a proto celý děj ještě více rozvětvil. Zapojil do něj minulost a problémové osobní vztahy, což vždycky způsobuje ještě další komplikace. V průběhu knihy totiž můžete sledovat ještě jeden starší případ pohřešování, který vyšetřovali dva mladí policisté pracujíci i na současné vraždě. Jejich vztahy ovšem od té doby trochu vychladly, takže spolupráce nebude vůbec jednoduchá.

Samotné postavy jsou dobře zpracované, ale o něco důležitější je zde prostředí maloměsta. Výborně popsaná atmosféra života v menší komunitě, která připomíná českou vesnici, přispívá k vytváření dalších dramat celého příběhu. Velkou roli navíc sehraje i divoká příroda, v níž se může člověk lehce ztratit.

Napínavých momentů je zde opravdu nespočet, neustále přibývají nové zvraty a celkově se James Delargy snaží udržet vaši pozornost. A daří se mu to na výbornou. Jen co se zápletka trochu více rozjede, nepustí vás až do úplného konce. S postupujícím časem se navíc stává čím dál osobnější a nebojím se ani říct ohromující.

Samotný závěr se totiž snaží přihlížející šokovat a boří přitom některá nepsaná pravidla. Přestože určité momenty v knize mohou být pro zkušenější fanoušky thrillerů nepatrně předvídatelné, nakonec zůstanou zírat s očima dokořán. Tohle jsem vážně nečekal. Trochu otřepaná fráze, ale v tomto případě se prostě hodí. Autor se nebojí sáhnout hluboko do čtenářovi duše a způsobit mu chvilkové trauma. Zároveň je konec vlastně trochu otevřený, i když zůstává otázka, jestli se jej někdy pokusí tvůrce uzavřít nebo vše ponechá jen na vaší představivosti.

Myslím si, že thriller 55 zůstane navždy trochu nedoceněným. Přichází totiž s poměrně originálními nápady, drásavou atmosférou a pro mě neskutečným závěrem. Jedná se ovšem o autorův debut a ve velkém množství podobných knih vzhledem k neznámému jménu zřejmě zapadne. To by ovšem byla určitě škoda, proto všem doporučuju jeho koupi. Nebudete zklamáni.

55 450

55

Autor: James Delargy

Překlad: Dana Chodilová

Źánr: Thriller

Vydalo: Domino (Albatros Media), 2020

Počet stran: 296

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chilližrout Jan Bruncko: „Jistý pocit „spolutrpitelství“, převažoval nad rivalitou“

chillizrout 200Pomalu, ale jistě se blíží festival milovníků pálivého Chillibraní, jehož součástí je i mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Právě této soutěže se už dvakrát účastnil pan Jan „Konrád“ Brunc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Životní příběh hrdinky druhé světové války

kryci jmeno helena perexNancy Wakeová, slavná špionka a odbojářka, používala během války hned několik krycích jmen. Jako Lucienne Carlier pašovala lidi a dokumenty přes hranice ke Spojencům.

...

Literatura

Životní příběh „Křečka“ Hammonda

hammond na hrane 200Nakladatelství XYZ ve spolupráci s Albatros Media dostala po šesti letech na český trh knihu Na hraně: Můj životní příběh od Richarda Hammonda. Ten je především hvězdou televizního pořadu o autech Top...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života