První gól? Euforie, jásal debutant Brabenec. Překonal parťáka Svozila

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Kometa ve veledůležitém utkání s Hradcem potřebovala vyhrát a na svého soka vytasila nečekaný triumf – v extralize debutoval teprve šestnáctiletý útočník Jakub Brabenec. Ten prožil vstup do světa dospělých jako z říše snů a už ve třetím střídání slavil první extraligovou trefu.

„Snažil jsem se najít místo a co nejrychleji zakončit. Čím rychleji vystřelíte, tím méně to gólman čeká,“ popisoval gól nový nejmladší střelec v dějinách Komety.

Kdy jste dozvěděl o tom, že proti Hradci budete hrát?
Dozvěděl jsem se to v úterý ráno. Už v neděli ráno mi volali trenéři, že mám přijít na trénink s áčkem a v pondělí jsem absolvoval ještě jeden. V úterý jsem pak dopoledne čekal, jestli se vrátí Špenát (Martin Erat) a když nepřijel, tak mi bylo řečeno, že půjdu do zápasu.

Trénoval jste poprvé letos s A-týmem?
Už jsem byl na tréninku s áčkem letos, ale bylo jich jen pár. Pak jsem vždy dále trénoval s juniorkou.

Zápas proti Hradci byl, dá se říci, jeden ze zlomových v sezoně.
Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Jak jsem sledoval kluky, tak už se muselo vyhrát, a můžu potvrdit, že všichni do toho dali všechno. Máme zasloužené tři body.

Málokdo se v historii extraligy prosadil střelecky hned během prvního zápasu, vám se to povedlo po pár minutách. Kolikáté to vůbec bylo střídání?
Bylo to třetí střídání. Dostal jsem od Bambuse (Daniel Rákos) nahrávku bekhendem přesně na hokejku a snažil jsem se co nejrychleji poslat puk na branku. Naštěstí to tam padlo.

Stihl jste trochu zamířit?
Snažil jsem se najít místo a co nejrychleji zakončit. Čím rychleji vystřelíte, tím méně to gólman čeká. Rychle jsem se podíval a vystřelil.

Jaké ve vás po gólu převládaly pocity?
Euforie byla, kluci byli šťastní i za mě. Bylo neuvěřitelné, jak fanoušci skandovali moje jméno. Užil jsem si to, ale pak už jsem se snažil se na to nesoustředit. Šli jsme si za tím, abychom získali ty tři body, a to se povedlo.

Byl jste před utkání nervózní?
Už jsem hrál v přípravě, tak jsem nervózní nebyl. Teď teda přišlo asi o 3500 lidí více, ale moc jsem si to užil. Trešničkou na dortu bylo, že jsme vyhráli, takže spokojenost.

V historických tabulkách Komety jste překonal Stanislava Svozila, který tentokrát rekord překonal pro změnu na začátku ledna.
Je to tak. Dělali jsme si z toho srandu, nějaké popichování tam bylo. Jak ale říkám, hlavní jsou tři body.

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Jak těžké bylo adaptovat se na extraligovou úroveň?
Je to úplně jiný hokej. Rychlejší, tvrdší a na všechno je méně času, ale myslím si, že jsem to zvládl a rychle jsem se adaptoval. Všichni spoluhráči mi pomohli. Říkali, ať se nebojím hrát a mám předvést to, co umím.

Ve třetí třetině už jste se na led ale prakticky nedostal.
Bylo potřeba vyhrát, takže jsem s tím trochu počítal. Jak jsem říkal, jsem vůbec rád za to, že jsem si mohl zahrát.

Věříte, že ještě šanci dostanete?
Nechávám tomu volný průběh. Samozřejmě se snažím dělat všechno pro to, abych ještě nějakou šanci dostal. Budu se snažit co nejvíce makat, aby ještě nějaký zápas přišel.

Táta (někdejší hokejista Kamil Brabenec) na vás bude pyšný, ne?
S taťkou se na statistiky moc nedíváme. Taťka mě spíše kritizuje, ale zároveň se snaží mi hodně pomáhat, hlavně když jsem v dorostu. Teď už mi do toho tolik s prominutím nekecá a nechává to na trenérech. Vždycky samozřejmě občas něco vypíchne, když to vidí, a já si z toho beru příklad. Na stadionu se potkáváme denně. Stále trénuje právě dorost Komety, tak mě občas sveze na trénink (úsměv).

Sestřih utkání Kometa – Mountfield

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz