Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

[Indexy] Analýza 18. 2. 2020 – Ani koronavir neodradil akciové trhy od dosažení rekordních hodnot

Publikováno

Americké akcie po krušném závěru měsíce ledna opět prorážejí nová maxima. Mnou očekávaný vývoj zmíněný v analýze dva týdny zpět se naplnil. Tedy že pokud se výrazně nezvýší počet nakažených koronavirem v Asii, indexy obnoví růst a vrátí se na hodnoty z poloviny ledna.

To se v uplynulých dnech stalo. Jaké zprávy ovlivnily ceny akcií tentokrát? A jaký výhled do budoucna nám technická analýza může v současnosti nabídnout?

Mejdan zpátky v plném proudu

Začněme opět velmi jednoduchou analýzou ceny na grafech. Vidíme, že indexy S&P 500 a Dow Jones trendují vzhůru. Oba indexy se nachází vysoko nad 100denním a 200denním klouzavým průměrem.

Rovněž jako v analýze z počátku února, i dnes Dow trochu zaostává za S&P.

Zatímco v pondělí 17. 2. S&P vytvořil čerstvý rekord 3393.6, Dow se zatím nachází těsně pod svým posledním vrcholem ze středy 12. 2, který činil 29595 bodů.

Jaké máme zóny supportů a rezistencí, z nichž standardně většina retailových traderů nejraději vstupuje do nových pozic?

Na S&P nemáme žádný strop, a pokud nepřijdou žádné zásadně negativní zprávy v nejbližší době, lze na Dow očekávat totéž prolomení poslední cenové rezistence a postup na nové nejvyšší hodnoty.

Za jaké situace by se long nebo short akcií mohl vyplatit?

Jestliže obchodujeme jako typický swingový trader, pak stále platí vše vyřčené z mé předchozí analýzy: krátké pozice neotevírat, neboť trh stále trenduje nezadržitelně nahoru.

V případě, že hledáme místo, kde nakoupit, doporučoval bych počkat si na korekci ceny na výše vyznačené linie supportu. U obou indexů se z mého pohledu nachází 3 takové hranice: 2 více či méně korespondují se 100denním a 200denním klouzavým průměrem, a ten nejvrchnější třetí support se u S&P nachází zhruba na 3342 a u Dow na 28940.

Obrat sentimentu a hledání vhodné ceny pro střednědobý short by nastala, kdyby cena propadla pod všechny 3 zakreslené supporty.

Indexy prodat by se v současnosti mohlo vyplatit pouze skalperům, jelikož cena na nových vrcholech často velmi nervózně „poskakuje“ na minutových grafech tak, jak mnoho automatických systémů i větších institucionálních investorů přidává ke svým dlouhodobým krátkým pozicím. Na tyto pohyby se dobře skalpuje, ale o tom více zase někdy jindy…

Jinak pro průraz Dow stále mluví i grafické srovnání 3 velkých amerických indexů.

Nejstarší ze tří – Dow Jones Industrial Average – se pořád nachází trochu podceněn vzhledem k denním grafům S&P a NASDAQ. Takže opět pakliže vybíráte vhodný CFD index pro nákup za současných hodnot, Dow se v současnosti jeví být to lepší variantou.

Srovnani aktualni ceny indexu NASDAQ, SP500 a Dow na spolecnem dennim grafu z 17. 2. 2020
Srovnání aktuální ceny indexů NASDAQ, SP500 a Dow na společném denním grafu z 17. 2. 2020
Poznámka

TIP: Chcete se dozvědět více o finančním instrumentu zvaném “akciové indexy”? Přečtěte si náš podrobný článek: Co jsou to indexy?

Jaké fundamenty aktuálně pohnuly s trhem?

Akcie v pátek uzavřely týden na pozitivní vlně po zveřejnění solidních výsledků maloobchodních prodejů USA za leden 2020. Šlo o 4. růst amerických maloobchodních tržeb v řadě. Prosincový výsledek byl sice revidován k horšímu, nicméně rovněž v pátek zveřejněná spotřebitelská důvěra v USA povyskočila na vůbec nejvyšší hodnotu od roku 2018.

Spojené státy zůstávají tahounem globální ekonomiky vzhledem k výraznému zpomalení výroby v Číně v důsledku epidemie a velmi zpomalenému hospodářství v Evropě. Poslední data z minulého týdne ukazují, že německá ekonomika ve 4. čtvtletí 2019 zaznamenala nulový růst ve srovnání se 3. čtvrtletím. Ekonomika eurozóny potom za rok 2019 vzrostla o 1,2%, což značí její nejmenší růst od roku 2013 (Zdroj).

Porovnání slabosti ekonomiky EU a evropských indexů DAX 30 a Euro Stoxx 50 fascinuje. I evropské indexy se totiž nachází na dlouhodobých maximech navzdory černým zprávám z Eurostatu. Evropským akciím nicméně pomáhá slabší kurs eura, který se nyní nachází na 3letých minimech.

Co nepřímo ovlivňuje i akciové trhy je cena ropy, která v posledních týdnech propadla až na úroveň z ledna 2019. Důvodem není nic jiného než opět zmražení čínské průmyslové výroby pod dojmem rozšíření koronaviru, protože Čína platí za jednoho z největších dovozců ropy na světě.

Cena černého zlata se sice stabilizovala nad 50 dolary za barel, ale Mezinárodní energetická agentura (IEA) prohlásila, že celosvětová poptávka po ropě se sníží toto čtvrtletí poprvé po 10 letech.

Ropa WTI na dennim grafu 17. 2. 2020
Ropa WTI na denním grafu 17. 2. 2020

Hrozba epidemie tak stále visí jako strašák nad nadějnými výhlídkami pro globální produkci a služby.

Jakou předpověď pro akciové trhy máte vy?

Vyzkoušejte si obchodování akciových indexů u ozkoušených brokerů. XTB a RoboMarkets nabízí i možnost obchodovat na demo účtu a bez rizika.

Favorit redakce

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
Výhody
  • Nákup a prodej akcií i ETF bez poplatku
  • Možnost nákupu frakčních akcií a ETF
Nevýhody
  • Absence některých oblíbených finančních instrumentů – opce, dluhopisy, podílové fondy apod.
  • Danění českých dividend 35% sazbou
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Tradingu CFD se věnuji aktivně od léta 2018. Hlavní zaměření: Forex a akcie, daytrading i dlouhodobé investování. Vždycky mě nejvíce zajímá, jak věci fungují. Proto studium technické a fundamentální analýzy patří mezi mé hlavní koníčky.

Baví mě podchytit jádro problému a informaci srozumitelně předat dál, ať už v psané nebo v mluvené formě. Už od mala rád píšu a svými články na Finexu mám v plánu podílet se na vybudování top ekonomického portálu v Česku.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎