Hlavní obsah

Slovenští poslanci nocovali v jednacím sále, dosáhli dalšího přerušení jednání

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Šest poslanců slovenského parlamentu strávilo noc na středu v jednacím sále parlamentu a ráno obsazením řečnického pultíku opět zabránili pokračování schůze sněmovny. Předseda parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana) přerušil jednání do čtvrtečních 9 hodin.

Foto: ČTK

Poslanec Martin Poliačik

Článek

Poslanci obsadili řečnický pultík už v úterý a zabránili tak konání schůze sněmovny. Po přerušení schůze do středy poslanci přespali ve spacácích přímo v jednacím sále, ráno po sobě uklidili a opět zablokovali řečnický pultík.

Slovenští poslanci okupují řečnický pultík, přinesli si i spacáky

Evropa

Schůzi parlamentu označili protestující poslanci za protizákonnou a obrátili se na Danka, aby požádal o stanovisko ústavní soud. Předseda parlamentu je opětovně požádal, aby opustili řečnický pultík a když tak neučinili, vykázal je z jednacího sálu.

Poslanci však na to nereagovali. „Využíváte fakt, že vás nemohu nechat ze sálu vyvést žádnou bezpečnostní službou,“ reagoval Danko, který označil chování poslanců za nedůstojné.

Foto: Facebook/Miroslav Beblavý

Spacáky ve slovenské Národní radě.

Zůstaneme, dokud neodpadneme

Poslankyně a poslanci, kteří obsadili řečnický pult, patří mezi nezařazené, ale hlásí se k neparlamentní koalici Progresivní Slovensko/Spolu. Poslanci se rozhodli, že jednací sál neopustí a nadále budou blokovat řečnický pultík.

„Zůstáváme v parlamentu, budeme u řečnického pultíku, dokud neodpadneme nebo dokud se situace nezmění,“ uvedl poslanec Miroslav Beblavý.

Poslední únorový den se na Slovensku konají parlamentní volby a opozice nesouhlasí s tím, aby parlament jednal tak krátce před volbami o sociálních opatřeních za více než 800 milionů eur (19,8 miliardy korun).

Vládní koalice chce na poslední chvíli zdvojnásobit dětské přídavky, zavést 13. důchod a zrušit dálniční známky pro osobní vozy do 3,5 tuny. Opozice to označila za volební korupci.

Slovenská vláda před volbami rozdává dárky: zrušila dálniční známku a zvýšila přídavky na děti

Evropa

Poslance ostře kritizoval předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. „Tato schůze je absolutně legitimní. Je to velké zklamání, to, co předváděli do rána opoziční poslanci. To, že zneuctívali řečnicky pult, je neakceptovatelné. Jsou to čistí blázni," řekl Fico

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám