Händelova Agrippina překvapí nadčasovým tématem mocenských her i černým humorem

Bezohledná, ambiciózní, krutá a dominantní je Agrippina, hlavní postava příštího přenosu z Metropolitní opery. Prověřené dílo Georga Friedricha Händela vypráví o nezkrotné touze po moci, přičemž inscenace sira Davida McVicara podtrhuje jeho nadčasovost. V titulní roli opery Agrippina, která půjde do kin v přímém přenosu 29. února, exceluje mezzosopranistka Joyce DiDonato.
Agrippina (zdroj metopera)

Agrippina je Händelovou pátou operou, řadí se tak k jeho raným dílům napsaným ještě v italském jazyce. Nejstarší opera letošní sezóny přenosů měla premiéru už v roce 1709 a svému autorovi zajistila dlouhou a plodnou kariéru v Londýně. Ačkoliv Händelovi bylo v době skládání teprve 24 let, svůj rukopis má už zcela vybroušený.

Moderní podoba klasiky
Téma mocenských her sexuálních intrik i kultu osobnosti v nezměněné intenzitě rezonuje do dnešních dnů. Děj opery se v původním libretu odehrával ve starověkém Římě za vlády císaře Claudia, sir David McVicar se postavy rozhodl přesadit do moderní doby. Na jednoduché scéně, jíž dominuje vysoké žluté schodiště s trůnem, se tak potkávají římská jména postav s vojenskými uniformami a počítači.

„Je to ve své podstatě příběh o tom, jak se chovají lidé na vysokých postech, když na ta místa snaží dostat,“ popisuje David McVicar. „Je to ale i skvělá černá komedie. Jedna z nejlepších, které kdy opera nabídla,“ dodává. Moderní a časově neukotvené pojetí akcentuje právě satirickou rovinu celého kusu.

„V rukou Davida McVicara se klasická opera změnila v moderní a mistrovské dílo.“ – OperaWire

V hlavní roli se představí americká mezzosopranistka Joyce DiDonato, která se velmi zdatně pohybuje v händelovském repertoáru – za sebou má řadu vystoupení i nahrávek, Agrippinu ztvárnila například v loňské inscenaci Královské opery v Londýně. „Titulní postava je trochu zvrácená. Je netrpělivá. Možná má trochu problém s pitím. Ale se vším si poradí,“ říká DiDonato. Ve shodě s McVicarem doplňuje: „Myslím, že je to jedna z nejchytřejších Händelových černých komedií. Překvapí každého, kdo se na ni přijde podívat.“

Händelovu barvitou hudbu, jejímž jádrem jsou, v duchu tzv. opera seria, árie, spíše než ansámbly, diriguje Angličan Harry Bicket, další odborník na barokní hudbu.

Sezóna operních přenosů bude pokračovat i v dalších jarních měsících. V březnu se mohou diváci těšit na novou inscenaci Wagnerova Bludného Holanďana, titulní roli ztvární sir Jevgenij Nikitin. V dubnu naváže Pucciniho ToscaAnnou Netrebko v hlavní roli. Sezónu uzavře Marie Stuartovna, kde se spolu střetnou dvě operní královny Diana Damrau a Jamie Barton.

 

PROGRAM SEZÓNY 2019/2020

Sobota 29. února 2020, 18:45

  1. F. Händel: AGRIPPINA
    Bicket / McVicar | Rae, DiDonato, Lindsey, Davies, Rock, Rose

Sobota 14. března 2020, 17:45

  1. Wagner: BLUDNÝ HOLANĎAN *
    Gergiev / Girard | Kampe, Fujimura, Skorokhodov, Portillo, Nikitin, Selig

Sobota 11. dubna 2020, 18:45

  1. Puccini: TOSCA
    de Billy / McVicar | Netrebko, Jagde, Volle, Carfizzi

Sobota 9. května 2020, 18:45

  1. Donizetti: MARIE STUARTOVNA
    Benini / McVicar | Damrau, Barton, Costello, Filończyk, Pertusi

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met

 

The Met: Live in HD o projektu
Přenosy The Met: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 26 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.


The Met: Live in HD online

Oficiální stránky přenosů z Met https://www.metopera.cz/.

Veškerý program přímých přenosů do kin čtěte sledujte na našem webu vicnezfilm.cz.

Baví Vás přímé přenosy do kin? Sledujte náš facebookový profil Víc než film

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat