Hlavní obsah

Senát v Utahu dekriminalizoval mnohoženství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salt Lake City

Senát v silně konzervativním a nábožensky založeném americkém státě Utah v tajném hlasování schválil dekriminalizaci polygamie, tedy manželského svazku s několika lidmi, v Utahu jde o sňatek s více ženami.

Foto: Profimedia.cz

Budova zákonodárného sboru v Utahu.

Článek

Cílem legislativního předpisu podle jeho překladatelů není rozvolnění morálky, nýbrž pomoc lidem, kteří ve vícenásobných manželstvích již žijí. Ti budou moci nově oznamovat zneužití například dětí-dívek, které se staly manželkami, aniž by byli sami trestáni, upozornil deník The Daily Mail.

Kritici namítají, že mnohomanželství je samo o sobě nebezpečné a škodlivé pro ženy a děti, obzvláště pak pro mladé dívky, které bývají nuceny do svazků se staršími muži.

Pokuta jako za špatné parkování

Normu musí ještě odsouhlasit utažská Sněmovna reprezentantů, kde se proti ní očekává výraznější odpor. V obou komorách parlamentu mají nicméně převahu republikáni, kteří zákon navrhli.

Manželky zmlátily svého muže, chtěl se potřetí nezákonně oženit

Koktejl

V případě schválení by zákon postavil polygamii naroveň pokutě za parkování – odsouzeným by hrozil peněžitý trest v maximální výši 750 dolarů (asi 17 500 korun) a veřejně prospěšné práce. V současnosti je polygamie v Utahu trestána až pěti lety vězení.

30 tisíc polygamních lidí

Většina lidí (62 %) se v Utahu hlásí k Církvi Ježíše Krista svatých posledních dnů, tedy k mormonům. Ti polygamii povolovali, před více než stoletím (v roce 1890) ji ale v Utahu zapověděl zákon i církev. Teoreticky by se tak už polygamie v Utahu vyskytovat neměla. Praxe je však jiná a vícepočetné svazky v tomto státě na severozápadě USA stále vznikají.

Od mormonů se navíc oddělilo několik sekt, které doktrínu mnohoženství nepřestaly uznávat. Podle odhadů žije na západě Spojených států v polygamních svazcích na 30 tisíc lidí, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám