Vojenská operace v Idlibu je jen otázkou času, varoval syrskou vládu turecký prezident Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v projevu varoval, že turecká operace v Idlibu je jen otázkou času. Měla by zastavit ofenzivu, kterou syrská vláda postupuje proti povstaleckým silám, které provincii kontrolují. Erdogan avizoval, že Ankara je odhodlána proměnit hraniční pásmo v bezpečnou zónu „za každou cenu“.

Syrský režim i Moskva, která je jeho spojencem, odmítly Erdoganovy požadavky, aby ustoupily na linie dohodnuté v roce 2018. Syrská ofenziva v Idlibu vyhnala z domovů od počátku prosince zhruba 900 tisíc civilistů. Podle údajů OSN během stejného období zemřely stovky lidí, včetně dětí, zejména při ruských a syrských útocích.

„Boje se nyní přibližují k hustě obydleným oblastem. Lidé se dávají do pohybu v mrznoucích teplotách, když se hledání bezpečí stává ještě těžší,“ upozorňuje mluvčí OSN Stéphane Dujarric. Dodává, že generální tajemník António Guterres volá po okamžitém klidu zbraní a dodržování mezinárodního humanitárního práva. Konflikt podle něj nemá vojenské řešení.

Idlib je poslední syrskou baštou džihádistů a rebelů, kteří se snaží od roku 2011 svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada. V uplynulých letech se populace Idlibu s příchodem vysídlených osob zdvojnásobila. Nyní tam žijí zhruba tři miliony lidí, včetně milionu dětí.

Turecko, které podporuje některé z odpůrců Asada, se obává dalšího masivního příchodu uprchlíků ke své hranici. Už dříve vyslalo své vojáky na pozorovací stanoviště v Idlibu, která byla ustavena v rámci dohody s Ruskem z roku 2018 o deeskalační zóně. Syrská armáda s pomocí Ruska a spřátelených, Íránem podporovaných milic v uplynulých týdnech dobyla značné části provincie.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v úterý uvedl, že rozhovory mezi zástupci Turecka a Ruska v Moskvě nepřinesly žádný výsledek. Turecko podle něj odmítlo ruský návrh na překreslení deeskalační zóny.

„Syrský režim má poslední dny na to, aby ukončil násilnosti v Idlibu. Je to naše poslední varování,“ upozornil ve středu Erdogan. Doplnil také, že rozhovory s Ruskem budou sice pokračovat, ale Turecko je připraveno kdykoliv zahájit operaci. „Jinými slovy, ofenziva v Idlibu je pouze otázkou času,“ zdůraznil.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci uvedl, že vojenská operace namířená proti legitimním syrským silám a syrské vládě by byla nejhorším možným scénářem. Zároveň ale Peskov řekl, že by Rusko neprotestovalo, pokud by turecká armáda zaútočila na teroristické skupiny v Idlibu.