Svozilová, dcera významného politika své doby Josefa Svozila, se narodila 13. listopadu 1906, dnes by tedy měla narozeniny. Měla pověst kvalitní herečky s širokým rejstříkem. Hrála v Osvobozeném divadle, kde jí psali hry na tělo Voskovec s Werichem, zářila u Vlasty Buriana a hostovala i v Národním divadle. Kromě talentu byla i krásná, jenže...

Měla smůlu, že působila v době Adiny Mandlové (†81), Lídy Baarové (†86) a Nataši Gollové (†76), které pozornost strhávaly na sebe. A Svozilová byla vždy „ta vzadu“.

„Vznikl v ní obrovský mindrák. Pamatuji si, jak po válce seděla Světla v klubu vinohradského divadla, když vstoupila Adina Mandlová. A Světla na ni začala křičet, ať táhne, že už mezi ně nepatří, že teď budou hrát jiní!“ vzpomínala herečka Antonie Hegerliková (†89) s tím, že to byl jediný okamžik, kdy Svozilová dala svou frustraci takto veřejně najevo. Svezla se na vlně, kdy byla filmovým hvězdám dávána za vinu kolaborace s Němci.

Svozilová tím, že hvězdou první velikosti nikdy nebyla, zůstala po válce v závětří. Jenže její kariéra místo rozkvětu uvadala. I přesto, že se angažovala politicky – patřila k těm, co v roce 1951 požadovali trest smrti pro Jiřinu Štěpničkovou (†73). Odstavení další ze sokyň ale pořád hlavní role nepřinášelo.

Nešťastná byla i v osobním životě, s prvním manželem se rozvedla, druhý tragicky zahynul v letadle. Osamění ji uvrhlo do chlácholivé náruče alkoholu, který se jí nakonec stal osudným.

Fotogalerie
17 fotografií